Nem mindegy a sorrend: így egyél és csökkentsd a demencia kockázatát!

2021. december 10.
Ha alaposan megnézzük azokat az alapvető élelmiszereket, amiket általában az agyunk egészségének megőrzése érdekében ajánlanak, feltűnhet, hogy van néhány közös vonásuk: magas az antioxidáns-, a rost- és az egészséges zsírtartalmuk. Egy valami pedig nagyon alacsony ezeknél az ételeknél: a glikémiás index, ami a vércukorszinttel van összefüggésben.

A magas glikémiás indexű ételek általában nagy mennyiségű finomított szénhidrátot tartalmaznak. Az Alzheimer & Dementia című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban van a napnak egy olyan étkezése, amikor különösen rosszat tesz az agy egészségének, ha egészségtelen nassolnivalóval tömjük magunkat: az uzsonna. Ha ilyenkor inkább olyan nassolnivalót választunk, aminek alacsony a finomított szénhidráttartalma, jelentősen csökkenthetjük az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát életünk későbbi szakaszában. 

etel-sorrend-demencia

A kutatók szerint ennek hátterében az állhat, hogy ha délutáni rágcsálnivalóként édességet, müzliszeletet, finomított lisztet és sok cukrot tartalmazó kekszet és üdítőt választunk, nagyobb oxidatív stressznek tesszük ki szervezetünket. Ezeket az élelmiszereket hamarabb megemésztjük, és önmagukban – rostban gazdag gyümölcsök, zöldségek vagy egészséges zsírok nélkül – fogyasztva a vércukorszint ugrásszerű megemelkedését okozzák. Ha ez rendszeresen megtörténik, inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami krónikus gyulladást okozhat a szervezetünkben: ez a kettő pedig már bizonyítottan kapcsolatban hozható az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásával

„A főétkezések alatt a szénhidrátokat általában nem önmagukban fogyasztjuk, a többi makrotápanyag pedig módosítja az emésztés során a felszívódását és lebontását – magyarázták a tanulmány szerzői. – Ez megváltoztatja a glikémiás indexet és az inzulinválaszt is.” Az inzulinrezisztencia ugyanis akkor alakul ki a legnagyobb eséllyel, ha a szénhidrátokat esszük először (például rizst) és csak utána a zöldséget vagy húst, ellentétben azzal az esettel, ha egyszerre, együtt esszük ezeket az ételeket.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!