Meglepő hobbi hosszabbíthatja meg 10 évvel az életünket

2023. április 07.
Egy friss kutatásból érdekes dolog derült ki az agyunk egészségével kapcsolatban. A tudósok azt figyelték meg, hogy a művészet létfontosságú szerepet játszik abban, hogy egészségesek maradjunk és minél tovább éljünk. A szakemberek azt is elmondták, hogyan fordíthatjuk a javunkra a művészetet a hétköznapokban.
Napi 30-45 perc bármilyen művészi hobbi 10 évvel hosszabbítja meg az életünket
  • A legfrissebb neurológiai kutatások szerint ha mindennap kapcsolatba kerülünk valamilyen formában a művészettel, akár 10 évvel tovább élhetünk.
  • A művészi tevékenység, hobbi csökkenti a stresszt, a fizikai és mentális betegségek tüneteit.
  • A zene, rajzolás, festés, színezés mind jótékony hatással van az agyunkra. A szakemberek azt is elárulták, hogyan aknázhatjuk ki ezeket a hatásokat a hétköznapokban.

Már betéve tudjuk a leckét. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt meg kell ennünk (a kutatások egészen pontosan azt javasolják, heti 30 különböző fajta legyen). És azt tudtuk, hogy a művészet akár 10 évvel meghosszabbíthatja az életet?

A vezető neurológusok szerint ha mindennap végzünk hobbiként valamilyen művészi tevékenységet – ez bármi lehet, ami kreatív –, az jelentősen csökkenti a szervezetünkben a stressz szintjét, a testi-lelki betegségek tüneteit. De abban is segít, hogy még idősebb korunkban is tanuljunk. 

A Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának professzora, Dr. Susan Magsamen a Google hardvertervezési részlegének igazgatójával, Ivy Ross-szal közösen végzett számos tanulmányt, melyekben a művészet agyunk egészségére gyakorolt hatását vizsgálták.

„A bizonyíték kristálytiszta – mondta Magsamen professzor. –Azok a katonák, akik maszkkészítéssel foglalták el magukat, sokkal gyorsabban felépültek a poszttraumás stressz szindrómából. Egy másik vizsgálatban azt láttuk, hogy abban a rákosokat gyógyító kórházban, ahol a betegeknek szenzoros tevékenységre volt lehetőségük, gyorsabban gyógyultak a páciensek.”

Napi 45 perc művészi tevékenység már kimutathatóan csökkenti a stresszhormon (kortizol) szintjét a szervezetben, segít, hogy boldogabb, egészségesebb, és így hosszabb életet éljünk. Ez a művészi tevékenység bármi lehet, színezéstől a táncon át a zenélésig. „Minél jobban megértjük, hogyan működik a művészet fizikai és pszichológiai szinten, annál jobban megismerjük, hogyan használhatjuk ki az életünkre gyakorolt hatásait” – mondta a professzor, aki azt is elárulta, hogyan hosszabbíthatjuk meg az életünket a művészi hobbik segítségével.

1. 30-45 perc bármilyen művészi tevékenység naponta

Napi 30-45 perc bármilyen művészi hobbi 10 évvel hosszabbítja meg az életünket

Napi 30-45 perc bármilyen művészi hobbi 10 évvel hosszabbítja meg az életünket

Akik mindennap legalább fél órát töltenek a kreatív hobbijukkal, kedvenc művészi tevékenységükkel, sokkal kevésbé stresszesek, alacsonyabb a kortizolszintjük, jobbak az agyi funkcióik és általánosságban jobbak az életkilátásaik.

2. Dúdoljunk és daloljunk

Az éneklés, de már a dúdolás is aktiválja az úgynevezett bolygóideget és a paraszimpatikus idegrendszert. Ez felelős a szervezetünkben azért, hogy a stresszhelyzetek után megnyugodjunk és optimistábbnak érezzük magunkat. Bizonyítottan segít a demenciában szenvedőknek az éneklés és a zene. Eszükbe juthatnak a zenehallgatástól szeretteik, hozzátartozóik, mivel az agyban egy másik idegrendszeri pályát aktivál az emlékezethez.

3. Állítsunk össze saját zenelistát

A boldog emlékekhez kapcsolódó zenék csökkenti a szorongást és javítják a hangulatunkat. A zene hanghullámai képesek oldani a szervezetben a stressz által kiváltott harcolj vagy menekülj reakciót. Emiatt remek eszköz a stressz ellen, hiszen nem a tudati szinten fejti ki hatását. Megváltoztatja a testünk rezgéseit.

4. Olvassuk el a kedvenc verseinket

A zenehallgatáshoz hasonlóan a költészet is stimulálja az idegrendszerünket. A versek az agyunk jutalmazó rendszerére vannak kifejezetten jó hatással, így csökkenthetik a demencia kialakulásának esélyét és meghosszabbíthatják az életünket.

5. Vegyük elő az agyagot vagy gyurmát

A gyurmázás – akár agyaggal, akár játékgyurmával – az egyetlen olyan művészi tevékenység, aminél mindkét kezünket egyszerre használjuk. A kutatások szerint kifejezetten jótékony pszichológiai hatásai vannak, ha agyagból alkotunk valamit, szétbontjuk, majd újrakezdjük. 

A kezünkkel gyurmázzuk az agyagot, ami az érintés által csökkenti a stresszt és szorongást, segíti a koncentrációt. Az agyaggal való munka szerotonin hormont – az egyik boldogsághormont – szabadít fel a szervezetünkben, így azonnal jobb lesz a kedvünk és sokkal derűsebben látjuk a világot.

6. Alakítsunk kötőkört

A kötés is segíthet, hogy tovább éljünk

A kötés is segíthet, hogy tovább éljünk

A kötés, varrás, hímzés és horgolás önmagában is nagyon hasznos hobbi. Ha másokkal együtt, közösen hódolunk a kézimunkának, az erősítheti a társas kötelékeinket, ami önmagában is segít, hogy tovább éljünk. Ezenfelül a kötés és horgolás javítja a koncentrációs képességet, csökkenti a szorongást és hatékonyabbá teszi a stresszel való megküzdést.

7. Színezzünk

A felnőtt színezők a koronavírus-járvány alatt reneszánszukat élték. Ne rakjuk el ezeket a könyveket, hiszen kiderült, akár tovább is élhetünk, ha ez lesz a hobbink. Napi fél óra színezés az agyunknak ugyanazt a részét stimulálja, amit a meditáció is. Sőt, a koncentrációnkat is javíthatja, ha sokat színezünk.

8. Menjünk interaktív kiállításra

Jó hír, hogy egyre több interaktív kiállításra látogathatunk el,  ahol megszűnnek a határok a műalkotás és a néző között. Az ilyen installációk minden érzékszervünkre hatással vannak, erős érzelmi reakciókat hoznak létre. Az agyunkra gyakorolt hatás segíti a tanulást és az emlékezőképességünk működését.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash, Getty Images