Te is gyakran felkelsz éjszaka pisilni? Ez állhat a háttérben

2023. május 26.
A nocturia, azaz gyakori éjszakai vizelési inger. Mindannyian felkelünk olykor éjszaka pisilni, de ha éjszakánként rendszeresen kétszer vagy kettőnél többször is meglátogatjuk a mellékhelységet, akkor túlzott mértékű vizelési ingerről van szó.
Az éjszakai vizelési inger betegéget jelezhet.

Alvás közben a szervezet kevesebb, de koncentráltabb vizeletet termel. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb embernek nem kell felébrednie éjszaka azért, hogy vizeljen, így megszakítás nélkül aludhat 6-8 órán keresztül.

Néhány embernek azonban gyakrabban kell vizelnie az éjszakai órákban. Az éjszakai vizelés nemcsak fárasztó lehet a sok ébredés miatt, de kezelést igényelhet. Ugyan az idősebb korosztály körében gyakoribb, a nocturia bármely életkorban előfordulhat.

Fertőzés

A nocturia bizonyos életmódbeli döntések vagy egészségügyi állapotok eredményeként fordulhat elő. Például a nocturia gyakori okai a húgyúti fertőzés vagy a hólyagfertőzés. Ezek a fertőzések gyakori égő érzést és sürgető vizelést okoznak egész nap – és éjszaka egyaránt. A kezeléshez antibiotikum szükséges.

Vécépapír gurigák

De vannak más egészségügyi állapotok is, amelyek fokozhatják az éjszakai vizelési ingert: 

  • fertőzés vagy a prosztata megnagyobbodása
  • a húgyhólyag, a prosztata vagy a medence területének daganatai
  • cukorbetegség
  • szorongás
  • vesefertőzés
  • az alsó lábak ödémája vagy duzzanata
  • neurológiai rendellenességek, például sclerosis multiplex vagy Parkinson-kór
  • A nocturia gyakori szervi elégtelenségben, például szív- vagy májelégtelenségben szenvedőknél is.

Terhesség alatt természetes

Az éjszakai fokozott vizelési inger a terhesség meglehetősen gyakori tünete. Kialakulhat már a terhesség elején is, de van, hogy csak később, amikor a növekvő méh a hólyaghoz nyomódik.

Gyógyszerek miatt is lehet

Egyes gyógyszerek mellékhatásként nocturiát okozhatnak. Ez különösen igaz a vízhajtókra.

Polyuria

Ha nemcsak éjjel, de egész nap, 24 órán keresztül túl sokszor látogatjuk a mellékhelységet, akkor polyuriánk lehet. Ezt túlzott folyadékfogyasztás okozhatja. Ha általában több mint 40 milliliter/kg folyadékot fogyasztunk naponta, ezt fogjuk tapasztalni. Az alkohol- és a koffeintartalmú italok szintén vizelethajtók, vagyis ezek fogyasztása még több vizeletet termel a szervezetben. Ezért az alkohol- vagy a koffeintartalmú italok túlzott fogyasztása éjszakai ébredéshez és vizelési kényszerhez vezethet.

Forrás: Healthline, Fotó: Getty Images