Tényleg segíthet a fogyásban a reggeli nagydolog?

2023. március 07.
Biztosan te is tapasztaltad már, hogy a reggeli nagydolgod után mintha nemcsak frissebb, de könnyebb is lennél, sőt, lehet, hogy a kedvenc farmerodba is kényelmesebben belefértél. De vajon ez azt jelenti, hogy székelés segíthet a fogyásban?
Tényleg segíthet a fogyásban a reggeli nagydolog?

Segítheti a kakilás a fogyást?

A jó hír, hogy a válasz igen, a székelés hatással lehet a fogyásra, rossz hír viszont, hogy nem számottevően. Magyarán fogyókúrás módszerként nem lehet használni – nyilatkozta a Women Health magazinnak Valerie Agyeman, dietetikus.

Mennyi lehet a székletünk súlya?

A széklet súlya akár a másfél kilót is meghaladhatja, és bár ez elsőre soknak tűnhet, nem árt tudni, hogy valójában mi is alkotja: a kakid körülbelül 75 százalékban vízből áll, a többi részt baktériumok, nyálka, elhalt vérsejtek, és ételmaradékok teszik ki. Úgy, ahogy minden alapvető élettani funkcióval (például a légzéssel vagy az evéssel) a székeléssel is égetünk kalóriákat, ám a kakilással leadott súlymennyiségnek semmi köze a zsírvesztéshez vagy a fogyáshoz. Lehet, hogy a reggeli nagydolgod után kevesebbet fog mutatni a mérleg, ám az a néhány deka, vagy akár 1 kiló a nap folyamán ismét vissza fog kúszni. A kakilás nem befolyásolja nagymértékben a súlyodat – még akkor sem, ha úgy érzed, mintha legalább 5 kilótól szabadultál volna meg vécézés után. Ez a csodálatos érzés inkább a puffadásmentesítésnek köszönhető, sem mint a tényleges testtömegvesztésnek.

Ahelyett, hogy a székelést a fogyókúrázással kötnéd össze, Agyeman szerint érdemesebb lehet inkább a kakid megjelenésére koncentrálni. Ez ugyanis sokat el tud árulni az egészségedről, vagy például arról, hogy elég rostot eszel-e, elég vizet iszol-e, vagy van-e valamilyen rejtett problémád. Ezekről a tényezőkről egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk. 

Mit kell tudnod a puffadásról?

A puffadás az a szörnyű, kellemetlen, telt érzés, ami akkor jelentkezik, ha az emésztőrendszeredben levegő vagy gázok rekednek. Van, akinek szúró fájdalmai is lehetnek a puffadástól, arról nem is beszélve, hogy a hasunk is nagyobbnak tűnhet tőle. De nyugi, a puffadás nem feltétlenül jelenti, hogy ténylegesen meghíztál. A kakilás csökkentheti a puffadást, és segíthet abban is, hogy kényelmesebben beleférj a ruháidba, így összességében kisebbnek érzed magad. 

Összefoglalva tehát, a reggeli székletürítés valóban hatással lehet a súlyodra, a fogyókúrát azonban nem a kakilás fogja felpörgetni. Ettől függetlenül a rendszeres kakilás kulcsfontosságú ahhoz, hogy jól érezd magad.

Fotó: Getty Images