Ha ezt csinálod lefekvés előtt, órákig álmatlanul forgolódsz majd az ágyban

2023. május 25.
Egy friss kutatás szerint van egy meglepően specifikus szokás, amivel nagyban megnehezíthetjük az elalvásunkat – és persze ennek is a mobilunkhoz van köze.

Ma már tényleg mindenki tisztában van a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kiemelt fontosságával, épp ezért többnyire azt is jól tudjuk, milyen szokások támogatják és melyek akadályozzák az alvásunkat. Rengeteg cikkből elolvashattuk már, hogy a lefekvés előtti koffeinfogyasztás, a túlságosan kiadós (esetleg fűszeres) vacsora és a túlzásba vitt képernyőidő komolyan akadályozhatják az elalvást, a Duke University tudósai azonban egy még specifikusabb jelenséget is feltártak – amire mostantól szintén érdemes lehet odafigyelni.

A több mint 50.000 közösségi médiás felhasználó részvételével végzett reprezentatív kutatásból kiderült, hogy azok, akik lefekvés előtt egy órával posztolnak a közösségi médiába, kétszer nagyobb eséllyel lesznek fent túl sokáig, míg azok, akik időben letették a telefont. A kutatás érdekessége, hogy itt nem kizárólag a telefon kék fénye eredményezi a hatást, hanem a lájkok és kommentek várása miatt termelődő adrenalin is blokkolja az alvást segítő hormonok termelődését.

A jelenség különösen igaz, ha aktív, erős bevonódással járó kommentfolyamokban vagy platformokon vagyunk jelen: épp ezért választottak Reddit felhasználókat a kutatáshoz. A Sleep Medicine-ben publikált tanulmányban azt találták, hogy a kora este posztolók közül alig 6 százalék maradt ébren a megjelölt alvásideje után, míg a késő este még aktív felhasználóknál ez az arány 10 százalékra emelkedett. Azoknál pedig, akik késő este még akár négy vagy több posztot is közöltek, 23 százalékra nőtt a túl sokáig ébren forgolódók aránya.

Nem nehéz belátni, hogy milyen kockázatokkal járhat ez a jelenség, hiszen a jó alvás a hosszú távú fizikai és mentális egészségünk egyik legfontosabb alapja. Épp ezért fontos, hogy ne csak a lefekvés előtti pillanatokban tegyük le a mobilunkat, hanem már jóval alvásidő előtt „zárjuk le” az online aktivitást.

Forrás: DailyMail Fotó: Getty Images