Elmondjuk, miért kellene mindenkinek ülve pisilnie – Igen, a férfiaknak is!

2022. augusztus 03.
A legtöbbünk számára mi sem természetesebb: a nők ülve, a férfiak állva pisilnek. A szakemberek szerint viszont ideje megbarátkozni egy új verzióval!

Ha kellő mennyiségű folyadékot fogyasztunk és a vesénk egészségesen működik, naponta átlagosan hétszer keressük fel a mellékhelyiséget azért, hogy kiürítsük a húgyhólyagunkat. A nőknek egyszerű a dolga, senki sem akad fenn azon, ha ülve pisilnek, a férfiakkal azonban komplikáltabb a helyzet. Ha állva végzik a dolgukat, morgolódunk, mert „kifröcskölnek”, ha viszont ők is leülnek, azt a legtöbben férfiatlannak tartjuk. A szakemberek szerint azonban itt az idő, hogy megbarátkozzunk ez utóbbival!

Ülve pisilni

A világhálón is igazán megosztó a kérdés, hogy a férfiaknak „szabad-e” ülve pisilni. Vannak olyan nők, akik szerint kifejezetten udvarias gesztus, ha nemet mondanak az állva pisilésre, hiszen így jóval kevesebb lehet a takarítanivaló a mosdóban. A férfiak közül, akik ezt a módszert választják, a legtöbben a kényelemmel magyarázzák a döntésüket, míg az egészségtudatosabb férfiak az urológusuk tanácsát követve váltottak át az ülő üzemmódra.

Egy, a Leida Egyetem szakértői által végzett vizsgálat eredményei szerint valóban jót tesz a férfiaknak, ha felhagynak az állva pisiléssel, ezzel ugyanis megelőzhetnek számtalan későbbi prosztataproblémát, illetve a már meglévő bajok súlyosbodásának is elejét vehetik. A férfiak körében az idő múlásával nagyon gyakori a prosztata megnagyobbodása, ami gyakori vizelési ingerrel és többször kisebb mennyiségű vizelet ürítésével jár együtt. 

A hozzáértők szerint viszont azok a férfiak, akik ülve pisilnek, jobban kiüríthetik a húgyhólyagjukat, aminek következtében csökkenhet a zavaró vizelési inger gyakorisága. Ez azoknak is jó hír, akik nem szenvednek prosztatamegnagyobbodásban: ha a húgyhólyagot nem sikerül teljesen kiüríteni, a benne lévő vizelet pangani kezd, kiváló táptalajt biztosítva a kórokozóknak. Való igaz, hogy a húgyúti fertőzések többnyire a nőket gyötri, tévedés azt hinni, hogy a férfiaknál nem alakulhat ki!

Ülve pisilni

Abban minden szakértő egyetért, hogy a vizelési inger jelentkezését követően lényeges mielőbb elmenni pisilni, ha ugyanis visszatartjuk a vizeletet, növeljük a fertőzések kialakulásának esélyét, nem beszélve az egyre erősödő kellemetlen érzésről. Ha tehát szólít a természet, érdemes mielőbb vécére menni, és lehetőleg ülve kiüríteni a húgyhólyagot!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?