4 hiba, amit te is elkövetsz fogmosás közben

2022. szeptember 29.
A megfelelő szájhigiénia nagyon fontos: elsősorban persze az egészségünk miatt, de persze a szép mosoly sem utolsó szempont. Mutatunk néhány gyakori hibát, ami a tökéletes hollywoodi mosolyod útjába állhat.

1. Megfeledkezel a nyelvedről

Előfordult már, hogy egy alapos fogmosás után is úgy érezted, kellemetlen szagú a leheleted? Akkor valószínűleg ideje volna a nyelved tisztítását is elkezdeni. Az ízlelőbimbóid tökéletes környezetet biztosítanak a baktériumok számára a szaporodáshoz, így ha kihagyod a nyelvedet, az előbb-utóbb kellemetlen lehelethez vezethet.

2. Túl sokat fogselymezel

A fogselymezés nagyon fontos, azonban ezt sem szabad túlzásba vinni. Semmi szükség rá, hogy napi egy alkalomnál gyakrabban használjuk a fogselymet, hiszen a káros baktériumok 4-12 óra alatt fejlődnek ki. Míg a fogselyem helyes használata megelőzheti az ínybetegségeket, a helytelenül végzett művelet fordítva is hathat, és akár ínykárosodáshoz is vezethet.

fogmosas-hibak-fogselyem-fogkefe

3. Nem cseréled elég gyakran a fogkefédet

Bár sokan ragaszkodnak régi kedvenc fogkeféjükhöz, a túl hosszú ideig tartó használat fogszuvasodáshoz vezethet, és károsíthatja az ínyt is. A sörték között mindig marad némi ételmaradék, és ha továbbra is ugyanazt a fogkefét használod, akkor újra és újra ugyanazoknak a baktériumoknak teszed ki magad. Ha pedig párás fürdőszobában tartod a fogkefédet, akkor az penészedni kezdhet, így ha fekete foltokat észlelsz a sörtéken, azonnal cseréld le a fogkefét.

4. Közvetlenül evés után mosol fogat

Habár az étkezés utáni fogmosás segíthet távol tartani a káros baktériumokat, ha közvetlenül étkezés után mosunk fogat, azzal valójában gyengíthetjük a fogzománcot. Evés után érdemes körülbelül 30-60 percet várni a fogmosással, hogy a zománc egészséges maradhasson.

Forrás: BrightSide Fotó: Getty Images

Olvass tovább!