Ezzel az 5 dologgal tartja alacsonyan a koleszterinszintjét a kardiológus

2023. január 29.
A kardiológus kiemelte a mozgás és a zabkása fontosságát az alacsony koleszterinszint megtartásában és elérésében. De más, teljesen hétköznapi dolgokkal is sokat tehetünk az egészségünkért.
A kardiológus kiemelte a mozgás és a zabkása fontosságát az alacsony koleszterinszint megtartásában és elérésében
  • A kardiológus elmondta, mit tesz a hétköznapokban azért, hogy megőrizze alacsony koleszterinszintjét.
  • A túl sok rossz (LDL) koleszterin elzárhatja az artériákat idővel. Növeli a szívbetegségek kockázatát.
  • Dr. Ali Haider kardiológus kevesebb húst eszik és próbál eleget aludni.

Régóta tudjuk, hogy a túl magas LDL-koleszterinszint (ezt nevezik rossz koleszterinnek is) idővel plakkokat képez az erek falán, melyek elzárhatják az artériákat is. Emiatt megnő a szívbetegségek és stroke kockázata. Ha megnézzük a nyugati társadalmak életmódját, nem meglepő, hogy a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között vannak. Ötből két felnőtt kolesztrinszintje magas Magyarországon is.

Dr. Ali Haider kardiológus hangsúlyozta, minden felnőttnek évente meg kellene nézetnie a koleszterinszintjét. A 44 éves orvosnak egészségesek az értékei. A koleszterinszint nagyban függ az étrendünktől. Az viszont az örökletes tényezőktől függ, a májunk milyen hatékonyan képes a vérből eltávolítani a rossz koleszterint. Emiatt lehet valakinek magas úgy is a koleszterinszintje, hogy egészségesen étkezik. 

Akinek viszont nincs ilyen örökletes magas koleszterinszintre való hajlama, annál egyértelműen az ételek és az életmód befolyásolja, milyen a koleszterinszintje. Emiatt fontos, hogy mindenkinél egyénre szabottan kell megtalálni, melyek a szív egészségét védő étkezési és mozgásformák, amikkel megtartható és elérhető az egészséges koleszterinszint.

Húst csak havonta kétszer

Igen, húsnak számít a felvágott is, amit a szendvicsünkre tennénk. A kardiológus még két évvel ezelőtt is hetente ötször evett húst, ám azóta már csak alacsony zsírtartalmú állati fehérjét fogyaszt.

Tehát az, hogy nem pakoljuk tele kolbásszal és sonkával a reggeli szendvicsünket és ebédre sem eszünk húst, nem azt jelenti, hogy áttérünk a vegán életmódra. Ehetünk állati fehérjét. 

Húst viszont elég a kardiológus szerint havonta kétszer enni, ha azt szeretnénk, hogy alacsony maradjon a koleszterinszintünk. Amikor eszünk is húst, akkor is az alacsony zsírtartalmú, szabadtartású csirkét vagy marhát válasszuk. A kutatások szerint a szabadtartású marha húsa kevesebb zsírt tartalmaz és több omega-3 zsírsavat. Ez utóbbi a jó koleszterin mennyiségét gyarapítja szervezetünkben.

Hús helyett ehetünk halat. A lazac és makréla például gazdag egészséges zsírsavakban. De az olajos magvakat tartalmazó vegán hús is remek tápanyagforrás.

A húsban található szaturált zsír növeli a rossz koleszterin szintjét. De ide tartozik a húson kívül a kókuszzsír, ghee, vaj és pálmaolaj is, hogy ne legyen olyan egyszerű a dolgunk. A nem szaturált zsírok, amiket javasolt fogyasztani, az olajos halakban, olajos magvakban találhatók. Ezek viszont csökkentik a rossz koleszterin szintjét szervezetünkben.

A zab és bab megköti a koleszterint

A bab és a hüvelyesek megkötik a rossz koleszterint

A bab és a hüvelyesek megkötik a rossz koleszterint

A minimálisan feldolgozott gabonafélék fogyasztását azért javasolja a kardiológus, mert ezek – a rizzsel vagy kenyérrel szemben – megkötik a koleszterint, így távozni tud a szervezetünkből. De ilyen hatással van a bab és más hüvelyesek fogyasztása is. A kardiológus ez utóbbinak nagy rajongója, minden nap eszik zabkását és babféléket az alacsony koleszterinszint érdekében.

Fontos a mozgás az alacsony koleszterinszinthez

A kardiológus szerint a rendszeres mozgás is elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges legyen a koleszterinszintünk. A helyes étrend önmagában nem elég.

A kardiológus amikor csak ideje engedi sétál egy kört a kórház körül, és inkább lépcsőzik a lift helyett. Hetente legalább kétszer 20 percet spinningel, ám hangsúlyozta, hogy az aktív élethez nem kellenek drága sporteszközök és kondibérlet.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság irányelvei szerint hetente két és fél óra közepes intenzitású testmozgásra (tánc vagy kertészkedés), vagy 75 perc intenzív mozgásra (ugrókötelezés, futás vagy úszás) lenne szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük az egészséges koleszterinszintet.

Mindennél fontosabb a jó alvás

Bár egy orvosnak nem mindig könnyű a megfelelő alvásrutin fenntartása, a kardiológus igyekszik eleget aludni. A kutatások szerint is nagyban hozzájárul a rossz koleszterin csökkentéséhez a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. 

Ehhez az is kell, hogy már ne együnk közvetlenül az elalvás előtt, kerüljük a koffein fogyasztását este és már ne nézzük a képernyőt az ágyban.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images, Unsplash