Ez az egy hozzávaló mindig legyen az ételeidben, ha magas a vérnyomásod

2023. március 11.
Vannak olyan ételek, amik segítenek a vérnyomás csökkentésében, szintentartásában. A kardiológus azt javasolja, hogy egy bizonyos hozzávalót minden étkezésnél tegyünk az ételeinkbe, ha azt szeretnénk, hogy egészséges legyen a vérnyomásunk.
Ez a fűszer csökkenti a magas vérnyomást
  • A szárított és zöldfűszerek gyulladáscsökkentő, immunrendszert támogató hatása régóta ismert. De segítenek ezek a hozzávalók a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében is. 
  • Bár elég megosztó növény, de a koriander roppant egészséges a magas vérnyomástól szenvedők számára.
  • A szárított fűszerek közül a fahéj az, amiből többet kellene fogyasztanunk a kardiológus szerint.

Több olyan új tanulmány is született az utóbbi időben, ami azt bizonyítja, hogy a zöld- és szárított fűszerek csökkenthetik a vérnyomást, koleszterinszintet és olyan krónikus betegségek kialakulásának esélyét, mint a kettes típusú diabétesz. 

Már korábbi kutatások is alátámasztották, hogy a fűszernövények és fűszerek gyulladáscsökkentő hatásúak és segítik az immunrendszer működését. A koriander és a fahéj például csökkenti a szívbetegségek, magas vérnyomás, diabétesz és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Nem meglepő tehát, ha a kardiológusok azt javasolják, gazdagítsuk az ételeinket ezekkel a fűszerekkel.

Ha már tápanyagot keveset tartalmaznak az ételek, legalább fűszer legyen bennük

A koriander az ételeinkben segít csökkenteni a magas vérnyomást

A koriander az ételeinkben segít csökkenteni a magas vérnyomást

„A nyugati társadalmakban egy átlagos étkezés nem tartalmaz elegendő tápanyagot, rostot. melyre szükség lenne az irányelvek szerint a szívbetegségek, magas vérnyomás megelőzéséhez – magyarázta Dr. Kristina Petersen, a tanulmány szerzője. – Nagyon fontos lenne a kiegyensúlyozott étrend, a sok gyümölcs, zöldség, teljes értékű gabona, olajos magvak és hüvelyesek fogyasztása.”

A fűszerek segíthetnek a tápanyagok hiányában, hogy a szervezet koleszterinszintje csökkenjen, Így a magas vérnyomás kialakulására is kisebb az esély.

Melyik fűszerek a legjobbak a magas vérnyomás ellen?

„A kutatásainkból kiderült, hogy a gyömbér, fahéj, kurkuma, koriander a leghatásosabbak a magas vérnyomás csökkentésére – mondta Dr. Sepideh Alsvand, a kutatás társszerzője, a Clemson Egyetem tápanyagtudósa. 

További kutatásokra van szükség, hogy kiderüljön, milyen formában a leghatásosabbak a felsorolt fűszerek a magas vérnyomás ellen. Ám az biztos, hogy addig sem árt, ha az ételeinket felturbózzuk a friss vagy szárított változatával azoknak a fűszereknek, amik javíthatnak a vérnyomásunkon a szakember szerint.

Forrás: Eating Well, Fotó: Unsplash