Szabad-e fürdeni szolárium után?

2023. június 10.
A szoláriumot használók körében már évek óta vitatott kérdés, hogy szükséges-e fürdeni szolárium után, és ha igen, mikor érdemes ezt megtenni.
Sok a tévhit azzal kapcsolatban, lehet-e fürödni közvetlenül szoláriumhasználat után.
  • Sokan vallják, hogy szolárium után nem szabad zuhanyozni, mert akkor halványabb lesz a barnaság. 
  • Azonban nincs tudományos alapja ennek a tévhitnek.
  • Egyetlen esetben érdemes tartózkodni csak a szolárium utáni fürdéstől.

Szükséges zuhanyozni szoláriumozás után, vagy érdemes óvni az újonnan megszerzett barnaságot? Egyesek szerint a zuhanyzás higiénikus, mások viszont tartanak attól, hogy a barnaság elhalványulhat. De vajon kinek van igaza? Összegyűjtöttünk néhány információt arról, mikor érdemes fürdeni szoláriumozás után.

Azok, akik támogatják a fürdést szoláriumozás után, azt állítják, így higiénikus. Szerintük a fürdés segít megszabadulni a potenciális bőrirritáló anyagoktól, amelyek a szoláriumban használt krémekben és testápolókban találhatók. Ráadásul a zuhanyzás eltávolíthatja a túlzottan meleg vagy izzadság által a bőrön létrejövő nedvességet, amely kellemetlen érzést okozhat.

Azok, akik nem szeretnének zuhanyozni szoláriumozás után, azzal érvelnek, hogy a frissen szerzett barnaság elhalványulhat a víz hatására, mivel a bőrön lévő melanin a vízzel együtt lemosódhat. Ezenkívül szoláriumozás után a bőr általában érzékenyebb lehet, és a víz, különösen a forró víz, további irritációt okozhat.

Lehet-e szolárium után fürdeni?

Bármikor, akár napozás vagy szoláriumozás után is lehet zuhanyozni, fürdeni – vagy akár olyan tevékenységeket végezni, amelyek során az ember megizzad. Ez minden bizonnyal igaz mind a napozásra, mind a szoláriumozásra. A megszerzett barnaságot nem lehet lemosni vagy bőrradírral eltávolítani, mivel a barnulás nem a bőr felszínén, hanem annak mélyebb rétegeiben zajlik.

Meddig ne fürödjünk szoláriumozás után?

Ha aggódunk a szolárium utáni fürdés miatt, nyugodtan várjunk vele addig, amíg hazaérünk. Otthoni környezetben sokkal kényelmesebb és higiénikusabb zuhanyozni, mint egy közös használatú zuhanyzóban. Emellett fontos, hogy aznap mindenféleképpen használjunk testápolót az egész testünkön, mert ez nyugtató hatással van a bőrre.

Amennyiben olyan szoláriumkrémet használunk, amelynek barnító összetevői hosszabb ideig szívódnak fel, mint amennyi időt a szoláriumban töltöttünk, javasoljuk, hogy hagyjuk a krémet néhány órán át hatni a legjobb eredmény érdekében.

Egy esetben érdemes várni a zuhannyal

Csak akkor ne zuhanyozzunk azonnal, ha a szoláriumozás közben használt bronzosító krém hatóideje és felszívódása hosszabb ideig tart, mint amennyi időt a szoláriumban töltöttünk. Ezek a krémek hosszabb hatóidejűek és elősegítik a barnaság kialakulását órákkal később is. Valószínűleg innen ered a feltételezés, hogy szolárium után tilos zuhanyozni.


Összegzés

Legjobb, ha saját testi érzékelésünkre és komfortérzetünkre hallgatunk. Kísérletezhetünk azzal, hogy milyen időpontban érezzük leginkább megfelelőnek a zuhanyzást szoláriumozás után. Minden ember bőre és preferenciái különbözőek, így cselekedjünk úgy, ahogyan számunkra a legjobb.

Tehát nyugodtan zuhanyozhatunk szoláriumozás után, nem okozunk ezzel kárt testünkben. Arra figyeljünk nagyon, hogy ne használjunk túl forró vizet és ne dörzsöljük erősen a bőrt, mert ez irritációt eredményezhet.

Forrás: SunnySide Fotó: Getty Images, Szerző: Balogh Sarolta