Tényleg éhesebbé tesz a napfény?

2022. augusztus 06.
A napsugarak nem csak a bőrünkre vannak hatással. A legfrissebb tudományos felfedezések szerint az étvágyunkat is befolyásolják.

Egy kis napfénytől minden szebb, jobb és világosabb. De amennyire jó a kedvünknek a napsütés, annyira oda kell figyelnünk a bőrünk egészségére. Ráadásul – ahogy a Nature Metabolism című tudományos szaklap 2022 júliusi számában megjelent tanulmányból is kiderült – vannak, akiknek a napfény az étvágyára is hatással van. Főleg az UVB-sugárzás az, ami éhesebbé tesz és arra késztet, hogy minél több kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe. Jó hír a nőknek, hogy a kutatók szerint a hatás leginkább a férfiakat érinti. 

Az UVA-sugarak hatolnak mélyebben a bőrbe, ezek felelősek a bőr öregedéséért. Az UVB-sugarak okozzák a bőrfelszín károsodását és a napégést. A napsugárzásnak vannak egészségügyi előnyei – csökkenti a vérnyomást, javítja a kedélyállapotot, endorfintermelésére serkenti a szervezetünket és D-vitamint termel, mely csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát –, ugyanakkor a bőrrák első számú kiváltó tényezője. 

napfeny-uvb-ehseg

A tudósok most már az étvágy növelését is a napsugárzás számlájára írják. A Tel Aviv-i Egyetem kutatói több mint háromezer 25-64 év közötti felnőtt adatait vizsgálták meg. Megnézték az egyes személyek napi tápanyagbevitelét egy éven keresztül, kiszámolták a havi kalóriafogyasztást külön a férfiaknál és nőknél. Az eredmény a nőknek kedvezett:

  • A férfiak átlagosan 300 kalóriával többet fogyasztanak naponta a nyári hónapokban. (2188 kalóriát márciustól szeptemberig, 1875 kalóriát októbertől februárig.)
  • A nők nagyjából ugyanannyit esznek egész évben. (1507 kalóriát márciustól szeptemberig, 1475 kalóriát októbertől februárig.)

A kutatók azonban nem álltak meg itt. Öt férfit és öt nőt (mindegyikük 18 és 55 év közötti volt) 25 percen át UVB-sugárzásnak tettek ki. A vizsgálat előtt és után is vérmintát vettek tőlük, és azt fedezték fel, hogy az ultraibolya-sugárzásnak kimondottan ez a típusa megváltoztatott egy anyagcserével összefüggő fehérjét a szervezetükben, ám nem egyformán a nőknél és férfiaknál. 

Az ötnapos napoztatás után a férfiaknál jelentősen megnőtt az éhségérzetért felelős ghrelin hormon szintje, a nőknél viszont nem. A tudósok szerint ennek oka az lehet, hogy a DNS károsodása, amit az UVB-sugárzás okoz, kiváltja a ghrelin hormon termelődését a férfiaknál. A nőknél viszont az ösztrogén – a fő női nemi hormon – blokkolja azokat az idegrendszeri pályákat, melyeken a ghrelin hormon kommunikál. 

A ghrelin hormonnak nem csak egy funkciója van a szervezetünkben. Kiváltja az éhségérzetet, mi pedig eszünk. Ezen kívül azonban szerepe van a zsír tárolásában, az energiaszabályozásban, idegrendszeri aktivitásban és az izmok erősítésében. 

Az egyik legjobb módja annak, hogy a segítsük a ghrelin munkáját – és így megelőzzük a nagy éhségrohamokat –, ha a vércukorszintünk stabil. Ehhez arra van szükség, hogy rostban és egészséges zsírokban gazdag táplálékokat fogyasszunk. Azt is fontos tudatosítani, hogy az éhségtől nem kell félnünk: ha a szervezetünknek több energiára van szüksége nyáron, mert aktívabbak vagyunk, az normális, és fogadjuk el. De az is hasznos lehet, ha nem indulunk el éhesen a strandra, így nem elbújnunk kell a nap elől, hanem inkább megtölteni a korgó gyomrunkat.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!