10 okos módszer az önbarnító katasztrófák elhárítására

2023. május 20.
Csíkok, foltok és fura narancssárga bőr – akár bevalljuk, akár nem, mindannyiunkkal előfordult, hogy az önbarnító krémekkel, spray-kkel való kísérletezés kudarcba fulladt. Mit tehetünk ilyenkor? Hogyan tüntethetjük el a bőrünkről az önbarnító nyomait? Ráadásul gyorsan.
10 okos módszer, hogy elhárítsd az önbarnító katasztrófákat
  • Mindannyian szeretnénk nyáron aranyló barnaságot, de nem szeretnénk, hogy a szoláriumban vagy a napozással égjünk grillcsirkévé. Ilyenkor jön képbe az önbarnító.
  • Nem mindig sikerül tökéletesen egységesre felvinni az önbarnító krémet? Vagy éppen a körmünkről és tenyerünkről próbáljuk eltüntetni a nyomokat?
  • Szerencsére több hatásos módszerrel is megpróbálhatjuk eltüntetni a nem túl sikeres önbarnítás nyomait.

Kifejezetten meglepő, hogy már az 1920-as évek óta próbálkoznak az emberek a tökéletes önbarnító megtalálásával. A második világháború környékén például a nők a bronzos bőrt teafilterekkel próbálták elérni. Az 1950-es években jelentek meg az első valódi önbarnító kozmetikumok, melyek a DHA nevű vegyületet tartalmazták. Ez a vegyület nem csak szimplán barnára színezi a bőrt. A DHA (hivatalos nevén dihidroxi-aceton, más néven gliceron) reakcióba lép a bőrben található aminosavakkal, így hozza létre a barnító hatást. A mai napig használják a legtöbb önbarnító készítményben.

Az elmúlt években csak még népszerűbbé váltak az önbarnító krémek és spray-k, ahogy egyre több bizonyíték áll rendelkezésünkre a szolárium káros hatásairól és a napozás és bőrrák összefüggéseiről. Annyi azért változott, hogy az önbarnító formulák mára természetesebb barna bőrt, egyszerűbb alkalmazást ígérnek. Ráadásul kevésbé szagosak, ami valljuk be, elég fontos. 

De miért akarnánk leszedni a felkent önbarnítót?

Az önbarnító jó dolog. Megmenti a bőrünket az idő előtti öregedéstől és bőrráktól. Azonban abban is egyetértünk, hogy balesetek történnek. Mindegy, mennyire új és forradalmi önbarnítót használunk, az esély akkor is megvan rá, hogy balul sül el a barnulás és minél gyorsabban meg akarunk szabadulni a barnaságtól. Az alábbi hibák a leggyakoribbak:

  • nem egyenletesen felvitt önbarnító
  • foltos kezek, könyök, térd és boka
  • nem jó a végső szín
  • elkezdett lekopni az önbarnító

Hogyan szabadulhatunk meg gyorsan és hatásosan az önbarnítótól?

Még a tökéletesen felvitt önbarnító is máshogy szívódik fel és máshogy hat azokon a testtájakon, ahol szárazabb a bőr. Ráadásul nagyjából 5-10 nap után, ahogy a bőr hámsejtjei kicserélődnek, kopni kezd. Mit tehetünk, ha gyorsan meg akarunk szabadulni a színtől?

Ha nem úgy sikerült az önbarnítózás, mint terveztük, számos módszerrel megpróbálkozhatunk az eltüntetéshez

Ha nem úgy sikerült az önbarnítózás, mint terveztük, számos módszerrel megpróbálkozhatunk az eltüntetéshez

  1. Gőz Tudunk gőzfürdőzni valahol? Az önbarnító egyik leghatásosabb eltávolítási módja, ha beülünk egy körre a gőzbe. A meleg pára után gyengéden ledörzsölhetjük egy törölközővel körkörös mozdulatokkal a bőrünkről az önbarnítót.
  2. Olaj Mielőtt hámlasztanánk vagy bőrradíroznánk, áztassuk olajba a bőrünket. Ne csak bekenjük, tényleg áztassuk be! Babaolaj, kókuszolaj vagy olívaolaj is tökéletes arra, hogy gyengéden lemoshassuk az elhibázott vagy megkopott önbarnítót utána a zuhany alatt. Az olaj fellazítja az elhalt hámsejteket, így jelentősen halványul a bőr színe.
  3. Bőrradírozás Szivacs vagy textilkesztyű működhet, a lényeg, hogy a dörzsölés hatására azokon a helyekről, ahova túl sok önbarnító került, eltüntethetjük a felesleget. A túlzott bőrradírozás irritálhatja a bőrt, így előtte olajozzuk be a bőrt, ahogy az előző pontnál már javasoltuk.
  4. Folttisztító szivacsradír A TikTokon javolta Zoe Foster-Blake szépségguru az önbarnító eltávolítására a folttisztító szivacsot. Ahogy más foltok esetében, nedvesítsük meg, és óvatos mozdulatokkal dörzsöljük le a bőrünkről a felesleges önbarnítót.
  5. Fogkrém Tényleg működik a fehérítő fogkrém az önbarnító eltávolítására. Főleg a lábujjak között vagy a körmöknél felgyűlt önbarnító leoldására használható jól. Kenjük fel egy régi fogkefével az érintett területekre, hagyjuk rajta 15-30 percig, majd töröljük le.
  6. Szódabikarbóna Ez a nagyobb foltok eltávolítására is alkalmas. Keverjünk el 2 evőkanál szódabikarbónát egy kis vízben vagy kókuszolajban, hogy pasztát kapjunk. Ezt vigyük fel azokra a helyekre, ahonnan az önbarnítót el akarjuk tüntetni. Hagyjuk rajta néhány percig, majd mossuk le. 
  7. Citromlé Többféle módon is használhatjuk a citromlevet az önbarnító eltávolításra, ám előtte ellenőrizzük, nem irritálja-e a bőrünket. Egy törölközőre csavarjunk citromlevet, vizezzük be, majd mikrózzuk meg nagyjából 2 percig. Ha lehűlt, ezzel dörzsöljük át az érintett bőrterületet. A meleg aktiválja azt a vegyületet, ami kifakítja az önbarnítót. Ha az önbarnító színe nem olyan lett, mint amit elképzeltünk, a friss citromlé egy kád vízben segíthet, hogy eltávolítsuk a színt a bőrünkről. 
  8. Ecet Használhatunk almaborecetet vagy sima fehér ecetet is az önbarnító színének kifakítására. A savas kémhatás segít, hogy lekopjon a bőrről a sárgás-barnás szín. A túlságosan barna részek halványítására egy vattakorongra csepegtessünk ecetet, és hagyjuk a problémás részen 1-2 percig, majd öblítsük le.
  9. Úszás Az uszoda klóros vize is fehéríti a bőrt, így segít, hogy eltűnjön a barnító a bőrünkről. Ha úszás után lezuhanyozunk és gyengéden átdörzsöljük a bőrt, jó eséllyel nem lesz foltos sem a végeredmény.
  10. Önbarnító eltávolítására szolgáló készítmény A házi megoldások mellett léteznek kifejezetten az önbarnító hatásának visszafordítására szolgáló kozmetikumok. Ezt is használhatjuk, ha kéznél van és biztos megoldást akarunk.

Forrás: Marie Claire Australia/Alix Nicholson, fotó: Unspalsh, Getty Images