Ezeket ne hidd el a hideg vizes mosásról

2023. május 01.
A tudósok öt olyan tévhitről rántották le a leplet, ami még mindig tartja magát a hideg vizes mosással kapcsolatban. Ne higgyük el, amikor azt mondják, 30 fokon nem hat olyan jól a mosószer!
A hideg vizes mosással kapcsolatban még mindig rengeteg tévhit tartja magát
  • Elgondolkoztunk már azon, mennyi energia és pénz megy el a mosógép használatával? 
  • Ennek az energiának a 90 százalékát arra használja fel a mosógép, hogy felmelegítse a vizet. Teljesen feleslegesen.
  • A hideg vizes mosással kapcsolatban még mindig rengeteg tévhit tartja magát, például az, hogy meleg víz jobban elpusztítja a kórokozókat. 

Az utóbbi évek arra késztetnek minket, hogy gondolkodjunk zöldebben, takarékoskodjunk az energiával és a vízzel, csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. Ám nem csak ezért érdemes alacsonyabb hőfokra tekerni a mosógép beállító gombját. A ruháknak is sokat árt, ha magas hőfokon mosunk. 

Rengeteg tévhit tartja magát még mindig a hideg vizes mosással kapcsolatban. Darenton Randall higiéniai szakértő elárulta, mi az igazság ezekkel kapcsolatban.

1. tévedés: a mosószer nem olyan hatásos hideg vízben

Ez még igaz is lehetett a szakember szerint, amikor elkezdték kifejleszteni a mai modern mosószerek őseit. Ám ma már a folyékony mosószerek használatával semmi szükség rá, hogy magas hőfokon áztassuk, mossuk a ruháinkat. Sőt, vannak mosószerek, melyeket kifejezetten hideg vizes mosáshoz terveztek. Olyan enzimeket tartalmaznak, melyek lebontják és eltávolítják mosás közben a foltokat.

2. tévedés: a hideg vízzel nem lehet kimosni a foltokat

Ez is akkor lehetett még igaz, amikor a mosószerek nem voltak olyan hatékonyak, mint ma. Nem oldódott fel olyan jól a tisztító hatóanyag a hidegebb vízben, így a kosz is a ruhákban maradhatott. 

Ma viszont már a mosógépek is modernebbek és a mosószerek is jobbak. Ám ha tudjuk, hogy nagyon makacs folttal kell megküzdenünk, mindig hatásosabb előkezelni az érintett részt, és csak utána rakni be a mosógépbe, mint meleg vízben kimosni.

3. tévedés: a hideg víztől tágulnak a ruhák

Mivel a textilszálak nem károsodnak a hideg vizes mosásnál, a ruhadarabok megtartják eredeti méretüket

Mivel a textilszálak nem károsodnak a hideg vizes mosásnál, a ruhadarabok megtartják eredeti méretüket

A legtöbbünkkel előfordult már, hogy a meleg víztől összeugrott az óvatlanul mosógépbe dobott gyapjúpulóvere. A logika mentén a hideg víznek viszont tágítania kellene a ruhákat? Ez ugyan nem történik meg, viszont a hideg víz nem károsítja úgy a textilszálakat, mint a meleg vízzel történő mosás, így inkább az az igazság, hogy megtartja eredeti méretét.

4. tévedés: a törölközőket és konyharuhákat nem moshatjuk hideg vízzel

Aki egyébként hideg vízzel mossa a ruháit, a törölközőket, ágyneműket, konyharuhákat még ő is melegebb hőfokra teszi a mosógépbe. Ezt legtöbben azzal magyarázzák, hogy ezek a textilek érintkeznek a testünkkel, az ételeinkkel, ráadásul nem is mossuk mindennap ezeket, így kell a meleg víz, hogy fertőtlenítsük. 

Az igazság az, hogy a 30 fokon nagyjából ugyanannyi kórokozó pusztul el, mint 60 fokon. Inkább az számít, milyen adalékanyagokat (például fertőtlenítő mosószer) használunk a mosáshoz.

5. tévedés: a hideg víz nem viszi ki a vérfoltot a textilből

A melegebb hőfoknak is megvan a létjogosultsága, például fertőző betegségek idején. Ez nem mondható el azonban, ha vérfoltot kell eltávolítanunk a ruhákból. 

A vérfoltot mindig hideg vízzel kell tisztítani, különben még jobban beleül a textilszálak közé  a szakember szerint. Olyan fehérjéket, cukrokat és zsírokat tartalmaz ugyanis, melyek meleg hatására elszínezik a vele érintkező anyagokat. Ha ez megtörténik, utána sokkal nehezebb dolgunk lesz az eltávolításával.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash