Nem is hinnéd, milyen ételek okozhatnak kellemetlen leheletet

2023. június 14.
A nyilvánvaló hagyma-fokhagyma pároson kívül vannak teljesen ártalmatlannak tűnő ételek is, amik bizony kellemetlen szájszagot tudnak okozni.
kellemetlen lehelet

A kellemetlen szájszag háttérében állhatnak egészségügyi okok, genetikai tényezők, és nem túl meglepő módon az elfogyasztott ételek is hatnak erre a jelenségre. Vannak olyan ennivalók, amiről egyértelműen tudjuk, hogy egészen átható kellemetlen szájszagot tudnak okozni, de van pár olyan étel, amiről nem köztudott, hogy óvatosan kell őket fogyasztani, ha magabiztosan akarjuk kinyitni a szánkat mások közelségében. Mutatjuk a titkos szájszagrombolókat!

Citrusfélék

A kellemetlen szagokat okozó baktériumok imádják a savas közeget, így a savakban gazdag citrusfélék fogyasztása tökéletes terep számukra. Épp ezért, narancs vagy egyéb citromos ételek fogyasztása után jó, ha bedobsz valamilyen cukormentes leheletfrissítőt. Fontos, hogy cukormentes legyen, mert a baktériumok a cukros közeget is nagyon szeretik!

Magas proteintartalmú ételek

Sok magas proteintartalmú étel fogyasztása rossz lehelethez vezethet, mivel a testünk ammóniát termel a fehérjék lebontása során. Ha épp nincs lehetőséged fogat mosni ilyen ételek után, de még a büfé közelében vagy, olyan cinktartalmú ételek, mint például a spenót, a tökmag vagy a csicseriborsó segíthetnek semlegesíteni a hatást.

Sajt

A legtöbb tejtermék, így a sajtok is tartalmaznak aminosavakat, amik reakcióba lépnek a szájban lévő baktériumokkal, savanykás leheletet okozva ezzel. Ezzel a jellegű szájszaggal a szájvíz nem sokat tud kezdeni, így érdemes lehet fluoridos fogkrémmel fogat mosni, ami hatástalanítja a baktériumokat. Ha nincs lehetőség fogat mosni, a sima vizes szájöblítés is segíthet.

Paradicsomszósz

A citrusokhoz hasonlóan, a savas paradicsomból készült szószok is kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumoknak. Megelőzhető a szájszag, ha étkezés során a kezünk ügyében van egy pohár víz, amiből gyakran kortyolunk, így megfékezve a baktériumok beindulását.

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj nagyon jó növényi alapú proteinforrás, de sűrű állaga miatt a nyálban lévő anyagok nehezen tudják lebontani. Emiatt a szánkban megtapadó mogyoróvajból a proteinből élő bacilusok rossz leheletet tudnak generálni, úgyhogy érdemes ezt észben tartani fontosabb találkozók előtt például. 

Kávé

A kávé mértékkel fogyasztva egészséges lehet, és emberek millióinak alaptétel a nap elindításához. Ugyanakkor érdemes tudni róla, hogy szájszárító hatása van, visszaszorítja a nyáltermelést, ami miatt lassabban távoznak a baktériumok az ember szájából. Ha a kávéd után egy nagy pohár vizet is elfogyasztasz, enyhítheted a kellemetlen hatást.

Forrás: eatingwell.com   Fotó: Getty Images