7 meglepő dolog, amire jó otthon a szájvíz

2022. november 18.
Sosem gondoltuk volna, hogy ilyen ragyogó lesz a padló a szájvíztől! Ám nem csak erre használható a háztartásban, ennél sokkal sokoldalúbb, így nyugodtan hozzuk ki a fürdőszobából.

Amikor az első szájvizet 1879-ben feltalálták, nemcsak a száj belsejének, hanem műtéti sebek fertőtlenítésére is használták. Nem sokkal ezután pedig padlótisztításra is bevetették a kórházakban. Ha a szájvíz elég jó volt a sebészeti műtőben, hogy tisztaság legyen, miért ne felelne meg nekünk is otthonunk tisztán tartására?

Mivel a legtöbb szájvíz tartalmaz alkoholt, mentolt és más illóolajokat, nemcsak megöli a kórokozókat, de friss illatot is adhat a lakásnak, ha ezzel tisztítjuk a padlót vagy éppen más, kreatív módon használjuk fel a háztartásban. Mutatunk néhány dolgot, amire használható a szájvíz azon túl, hogy segít megőrizni fogaink ragyogó fehérségét.

szajviz-haztartas-tipp

A szájvíz roppant sokoldalúan használható fel a háztartásban

A szájvíz tisztítja a ruhát és a mosógépet is

Az ecet szagtalanító hatásáról már valószínűleg mindenki hallott. Ám ha a mosáshoz ecet helyett egy pohárka szájvizet teszünk, azzal megelőzhetjük, hogy olyan szaga legyen a mosógépnek, mint az állott tornaruháknak. Különösen hatékony, amikor kisgyerekek ruháit kell tisztára mosnunk egy-egy baleset után, amikor a pelenka nem fogta fel a végterméket vagy éppen zsíros foltok ragadtak a ruhákba. Arra azért nem árt figyelni, hogy ne az eperízű vagy mesterséges színezéket tartalmazó szájvizeket használjuk a mosásnál, mert ezek elszínezhetik a ruháinkat is.

Tiszta csempe a szájvíztől

Ha a fogaink fehérebbek lesznek, segíthet a megsárgult csempén is a szájvíz? Egy próbát mindenképp megér: keverjünk össze két pohár vizet fél pohár szájvízzel, majd ezzel kezdjük el mosni a csempét, járólapot. A szájvízben található alkohol fényesebbé teszi a csempét, ugyanakkor fertőtleníti is.

Kézfertőtlenítőnek is jó a szájvíz

Pont olyan jól tisztítja a kezet a szájvíz, mint a kézfertőtlenítők. Ha utazás közben a kisebb flakonos szájvizet vittük csak magunkkal, ezzel nyugodtan kezet is moshatunk. Fontos azonban, hogy ha nem akarjuk, hogy ragacsos legyen a kezünk, cukormentes változatot használjunk.

Tartósítja a vázába tett virágot

Ha születésnapunkra, névnapunkra kaptunk egy szép csokor virágot, sokkal tovább eláll, ha a vázába öntünk egy kis csésze szájvizet is. A szakértők szerint ennek hátterében az állhat, hogy a vízben csökkenti a baktériumok mennyiségét. Hígítsuk fel némi friss vízzel, és cserélgessük két-három naponta a vázában a szájvizes keveréket, hogy minél tovább friss maradjon a virágunk.

A vécénk is ragyog a szájvíztől

Negyed csésze szájvíz hatásosabb a vécé tisztán tartására, mint némelyik hagyományos tisztítószer. Hagyjuk állni, miután a vécébe öntöttük, legalább fél órát, mielőtt a vécékefével átsúroljuk. Meglepődünk majd, milyen fényes és illatos lesz a vécénk.

Friss, üde szemetes

Nincs rosszabb, mint amikor berohad a szemetesünkbe az előző napi vacsora maradéka. A szagot okozó baktériumok semlegesítésére remekül működik a szájvíz. Némi vízzel keverjünk el egy pohár szájvizet, majd öntsük a szemét tetejére. Így addig sem kell majd szagolnunk, míg elviszik a kukások.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!