Szájával lefelé vagy felfelé tárold az üvegpoharakat? Ezt mondja a profi!

2023. január 26.
Lefordítva vagy szájával felfelé rakod a szekrénybe az üvegpoharat? Melyik a jó módszer? A profi egyszer és mindenkorra tisztázta, melyik a helyes.
  • Nem az a lényeg, szebb-e a felfelé fordított üvegpohár vagy sem.
  • Fontos funkciója van annak, hogy helyesen tároljuk a poharakat: megelőzi a szennyeződést és sérülést.
  • Annak is megvan az előnye, ha lefelé fordítva tároljuk a poharakat, és annak is, ha szájával felfelé.

Általában két iskola feszül egymásnak azzal kapcsolatban, hogyan tároljuk az üvegpoharakat. Vannak, akik csak és kizárólag lefelé fordítva hajlandók betenni a szekrénybe. Mások esküsznek rá, hogy szájával felfelé legyenek a poharak. A profi most elárulta, melyik a jó módszer. 

Nem mindegy, hogy rakod el a szekrénybe az üvegpoharakat

Nem mindegy, hogy rakod el a szekrénybe az üvegpoharakat

Lefelé vagy felfelé fordítva rakjuk el az üvegpoharat?

Általában az határozza meg, hogyan rakjuk el a poharakat, hogy mit hoztunk otthonról, gyerekkorunkban mit láttunk. „Én azt javasolnám, hogy az ivópoharakat tároljuk lefelé fordítva. Mindegy, hogy nyitott polcon vagy szekrényben állnak. Így nem kerülhet kosz a pohár belsejébe és a bogarak sem mászhatnak bele” – mondta Jessica Dowd bolttulajdonos, akinek több száz üvegpohár megy át a kezei között hetente. 

Arról azonban meg kell győződnünk, mielőtt lefordítanánk a poharakat, hogy teljesen szárazak belül. Azért fontos, hogy ne kerüljön nedvesség csapdába alatta, mert az kedvez a penészgomba megtelepedésének és növekedésének.

Mikor ne tároljuk lefelé fordítva a poharakat?

Vannak olyan poharak, amiket nem célszerű lefelé fordítva elrakni. Például az antik pezsgőspoharakat vagy kelyheket sose fordítsuk le, mert így nagyobb eséllyel megsérülnek. 

Akkor sem kell aggódnunk a por vagy kosz miatt, ha bizonyos poharakat gyakran használunk. Ilyenkor is nyugodtan tegyük szájával felfelé a helyére. 

Hogyan tároljuk a finom üvegpoharakat?

A legtörékenyebb poharak esetében két jó módszer is lehet a tárolásukra. Ha nem szeretnénk, hogy porosodjanak a borospoharaink, mielőtt lefordítva elraknánk, tegyünk egy puha, csúszásmentes párnázatot a szekrény vagy polc aljára, így jobban megóvhatjuk a poharakat.

Ha úgy döntünk, hogy szájával felfelé rakjuk el a poharakat, terítsük le egy tiszta papírral, hasonlóan ahhoz, ahogy a szállodákban szokták a vizespoharakat. Bár nem a legesztétikusabb megoldás a poharak tárolására, viszont így két legyet üthetünk egy csapásra: vigyázunk a drága poharainkra és tiszták is maradnak.

Forrás: Better Homes & Gardens Fotó: Getty Images