Tényleg működnek a ráncmegelőző szívószálak?

2023. május 10.
A cigaretta ráncok néven is közismert száj körüli ráncoktól sokan tartanak az évek múlásával. Az okozói között szereplő helytelen életmódbeli szokások közül a dohányzás mellett a gyakori szívószálas ivás is szerepel. Utóbbi és a nem kívánt függőleges ráncok ellen most állítólag anti-aging szívószállal tehetünk.

Az utóbbi évek egyik szépségipari luxusa, az a sok ezerféle megoldás, amellyel a különböző bőröregedési problémákra kínálnak választ. Ezek között viszonylag kis szelet a cigaretta ráncok problémaköre, amely azért mégiscsak rengeteg nőt érint. A száj körüli ráncok az idő múlásával jelentkeznek sok nő arcbőrén, sokszor párhuzamosan azzal, hogy elvékonyodik, és teltségüket veszítik az ajkak is.

A függőleges, apró, sokszor meglepően mély ráncokat cigaretta ráncokként is említik, de messze nemcsak az életmódbeli szokások, köztük a cigarettázás okozza. Genetikai tényezők és persze az öregedéssel járó elkerülhetetlen folyamatok, köztük a kollagéntermelésünk csökkenése, a nem megfelelő folyadékfogyasztás, de számos egyéb tényező is okozhatja, vagy felerősítheti.

Cigi és szívószál?

A cigarettázás mellett a modern kor adta egyik fő mumusa a szívószálas folyadékfogyasztás. Utóbbira úgy tűnik, egy különleges, ráncmegelőző szívószál lehet a megfelelő válasz. A TikTokon ugyanis szélsebesen terjed egy különleges eszköz, amely az ígéretek szerint megelőzi a ráncok kialakulását. Az új találmány segítségével teljesen kiiktathatjuk iváskor a csücsörítő, szorító ajakmozdulatokat, amely során ráncosodik a bőrünk. Az első látásra kicsit fura vonalvezetésű szívószál hatékonysága persze kérdéses egyelőre, és biztosan az is sokat nyom a latban, hogy valójában mennyit időt töltünk szívószálas szürcsöléssel…

@vyshira

#duet with @💉 Dr Charles MD 💉 #SkinCare thanks for the info

♬ Bad Habit – Steve Lacy

Az anti-ageing szívószálat ugyanakkor rendszeresen tisztítanunk is kell, és folyamatosan magunkkal vinni a nap során. Mindemellett a száj körül kissé gyűrődik a bőr a használata közben, szóval ez sem tökéletes megoldás a jelek szerint.
A rajongói oldalon az egyik leggyakoribb érv az, hogy egyre népszerűbbek az újratölthető palackok szívószállal, így ebben az esetben igenis van értelme egy hasonló anti-ageing találmánynak. Sokan ugyanakkor kifejezetten szkeptikusak a közösségi médiában az újfajta szívószállal kapcsolatban. Mondván, az egész csupán egy átverés egy jól hangzó új őrület formájában.

Szakértők szerint…

@lauren.erro

TIKTOK influenced me… again… They always say straws will cause m outh wrinkles… welp here ya go 😆 #wrink#wrinkletreatmentw#antiwrinklew#antiwrinklesi#nowrinkleso#amazonfinds2022

♬ original sound – Lauren beauty & skincare tips

 

A szakemberek álláspontja jelenleg, hogy más ráncokhoz hasonlóan, az egy adott helyen végzett ismétlődő mozdulatok idővel valóban ráncok megjelenését okozzák. „A száj körüli, úgynevezett cigaretta ráncok az ajkak krónikus összeszorítása miatt alakulhatnak ki” – mondta el Dr. Joshua Zeichner, a Mount Sinai Icahn Orvostudományi Iskola docense. Hozzátette, a gyakori szívószálazás valóban ráncokat okozhat, de messze nem annyira, mint mondjuk a dohányzás. Ott ugyanis a nikotin és a cigaretta erőteljes megszívása együttesen fokozhatják az idő előtti bőröregedését.

A makacs száj körüli ráncok

Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy ezek a ráncok a száj körül pont a legnehezebben kiiktatható ráncok közé tartoznak. Sokkal nehezebb kezelni őket, mint mondjuk a homlokredőket, -ráncokat.

Dr. Cameron Rokhsar, okleveles bőrgyógyász és a Mount Sinai Kórház bőrgyógyász docense szerint, bár a botox megoldást jelenthet ebben az esetben, kifejezetten apró dózisokkal kell dolgozniuk, hiszen továbbra is meg kell tartani itt az izomösszehúzódás képességét, hogy probléma nélkül tudjon a páciens később beszélni. Ráadásul az étkezésben is kulcsfontosságú az érintett terület izomzata. A terület szépítésében ezen kívül még a töltőanyagok és a lézeres megoldások is működhetnek. Természetesen ezek nem éppen olcsó megoldások, akár több 100 ezer forintot is otthagyhatunk érte.

Ehhez képest valóban olcsóbb megoldásnak tűnhet a megelőzés és a hasonló, alternatív szívószálak használata, amelyek egyébként a fogak elszíneződésének megakadályozásában is sokat segítenek. A szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy egyelőre nincs olyan hivatalos kutatás, amely a szívószálhasználatot összefüggésbe hozná a száj körül kialakult ráncokkal. Azt tanácsolják, hogy ha gyakran iszunk szívószállal, igyekezzünk finom mozdulatokkal tenni mindezt, nem agresszív izommunkával.

Mindent összevetve azonban úgy tűnik, hogy előnyei ellenére az új szívószálőrület csak egy újabb közösségi médiás szépségkedvenc, amely miatt még frusztráltabbak lehetünk a természetes öregedés elkerülhetetlenségével kapcsolatban.

Forrás: Insider.com