- Akár klímatudatosságból, akár a tejfehérje- vagy tejcukor-érzékenység miatt eszünk növényi alapú joghurtokat, kiderült, egészségesebbek, mint gondolnánk.
- Amerikai tudósok vizsgálták meg, melyik joghurtféle a legjobb az egészségünknek.
- A tanulmányukban egy növényi joghurtalternatíva végzett az élen.
A Frontiers In Nutrition című táplálkozástudományi szaklapban jelent meg 2023 májusában az a tanulmány, melyből kiderült, hogy egy növényi joghurtalternatíva egészségesebb, mint a hagyományos tehéntejből készült joghurt.
Növényi joghurt mandulával
Az amerikai tudósok a tápanyagtartalom alapján hasonlították össze a különböző joghurtféléket. Megvizsgálták a mikro- és makrotápanyagtartalmukat is. Összesen 1074 féle tejalapú joghurtot és 150 növényi joghurtalternatívát vetettek össze. A joghurt jótékony hatásai – magas fehérjetartalom, rosttartalom, kalcium, D-vitamin, alacsony szaturált zsírtartalom, cukor- és sótartalom – mindegyik terméknél megfigyelhetők voltak.
Ugyanakkor a kutatók azt figyelték meg, hogy a növényi joghurtok általánosságban több rostot, kevesebb cukrot és sót tartalmaznak, mint a tejtermékek. A növényi joghurtok közül is kiemelkedett tápanyagtartalom alapján a mandulát tartalmazó.
Azt is kiemelték a tudósok, hogy a növényi joghurtalternatívák mellett szól a fenntarthatóság is.
Nem csak vegánoknak való a növényi joghurt
„Már rengetegféle növényi joghurtalternatívát vehetünk, különösebben keresnünk sem kell – mondta Christine Lothen-Kline dietetikus. – Nem csak a vegánok és vegetáriánusok fogyasztják, de a laktózintoleranciában szenvedők egyik alapélelmiszere is lett.”
A dietetikus kiemelte, hogy a növényi joghurt pont ugyanolyan jó a bélbaktériumoknak, mint a tejből készült változat. Keressük azokat a növényi joghurtokat, amik fermentálással készülnek, így bevihetjük azokat a prebiotikumokat a szervezetünkbe, melyek táplálják a bélflóránkat.
A tejtermékek ellen és a növényi alternatívák mellett szól a fenntarthatóság is. „A fogyasztóknak tudatosan kell választania, amikor élelmiszert vásárolnak. A növényi alapú élelmiszerek általában fenntarthatóbbak, mint a tejtermékek – magyarázta Dr. Alissa A. Nolden professzor, a tanulmány vezető szerzője. – Tápanyagtartalmuk ugyan eltérő lehet, ám ez nem azt jelenti, hogy rosszabbak lennének az egészségünknek. Ahogy a joghurt esetében látszik, akár jobban is járhatunk.”
Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash