Ezek az élelmiszerek vannak a legjobb hatással a hormonháztartásunkra

2023. május 15.
Bár nincs jó vagy rossz élelmiszer – inkább csak tápanyagdúsabbak és kevésbé azok –, vannak olyan ételek, amelyek rendszeres fogyasztása sokkal pozitívabb hatással vannak a hormonháztartásunkra a többinél.
Ezek az élelmiszerek vannak a legjobb hatással a hormonháztartásunkra

Bizonyos ételek megnövelik a vércukorszintet, és ha ezek a kiugrások gyakran előfordulnak, számos problémát okozhatnak, beleértve a hangulatingadozásokat, a pattanásokat és a súlygyarapodást, vagy az ösztrogén és a progeszteron hormon egyensúlyának felborulását. Kerüljük el a problémákat sok rostban és probiotikumban gazdag étel fogyasztásával!

Leveles zöldek

A spenót, a kelkáposzta és a zöldfűszerek mindegyike gazdag a hormontermeléshez nélkülözhetetlen vitaminokban és ásványi anyagokban.

Avokádó

Az avokádó sok egészséges zsírt tartalmaz, ami kulcsfontosságú hormonháztartásunk egyensúlyának megtartásában.

Diók és magvak

Az egészséges zsírok és ásványi anyagok, például a cink és a magnézium kiapadhatatlan forrásai, amelyek szintén fontosak a hormonális működéshez. Fogyasszunk rendszeresen mandulát, kesudiót, brazil diót, földimogyorót, diót, makadámdiót, diót, mogyorót, tökmagot, valamint kender-, len- és chia magot.

Bogyós gyümölcsök

Magas C-vitamin-tartalmuk miatt érdemes fogyasztani őket.

Olajos halak

A lazac, a makréla, a szardella, a szardínia és a hering rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami optimalizálja a vércukorszintet, és így a hormonháztartást is.

Fermentált élelmiszerek

Gondoljunk csak az élőflórás joghurtra, a kefirre, a tempehre, a kombuchára, a misóra, az almaecetre, savanyú káposztára, a kovászra és a kimchire, amelyek mind segíthetnek az egészséges bélmikrobioma fenntartásában.

Keresztesvirágú zöldségek

Ezek közé tartozik a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó, a káposzta és a fehérrépa, hogy csak néhányat említsünk. A keresztesvirágú zöldségeknek magas a rost- és tápanyagtartalma, mindkettő támogatja a hormonháztartást. Ha azonban pajzsmirigybetegségben szenvedünk, ügyeljünk a fogyasztásukra, mert nagy mennyiségben és nyersen gátolhatják a jódfelvételt.

Teljes kiőrlésű pékáruk

A teljes kiőrlésű gabonáknak magas a rosttartalma, és olyan fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint például a magnézium.

Forrás: Marie Claire UK, Fotó: Getty Images