Tényleg károsak a növényi tejek?

2022. május 14.
Sokan éreznek tanácstalanságot vagy éppen pánikot, amikor felfedezik, hogy a növényi tejekben előfordul karragén, xantángumi, lecitin vagy más hasonló, rémisztő nevű összetevő. Mutatjuk, mit kell tudni ezekről az anyagokról.

Sok jól informált felhasználó kiabálja azt a közösségi oldalakon, hogy mennyire károsak vagy egészségtelenek a növényi tejekben található olyan összetevők, mint a karragén, a xantángumi vagy éppen a lecitin. Valahol érthető a félelem, hiszen elég furcsa és vegyszerszerű neve van ezeknek az anyagoknak, ráadásul egy növényi italban, amit pont azért választunk a tej helyett, hogy egészségesebbek maradjunk. Mindenek előtt fontos tudatosítani: pánikra semmi ok! Utána pedig ismerkedjünk meg közelebbről ezekkel az anyagokkal, hogy megértsük, miért és honnan kerülnek a zabtejünkbe.

novenyi-tej-osszetevo

Karragén a hínárból

A karragén egy olyan élelmiszer-adalékanyag, melyet a vörös tengeri hínárból állítanak elő. Gyakran használják a mandulatejben vagy más növényi tejpótló italokban, hogy sűrűbb legyen az állaga, ne csapódjon ki. Jó, ha tudjuk, hogy a karragént szinte minden olyan növényi alapú termékben használnak, ahol az állati eredetű zselatint nem lehet.

Biztonságos a fogyasztása? Kétféle karragén létezik. Az egyik engedélyezett az élelmiszerekben, elvileg biztonságos (bár állatkísérletek szerint okozhat emésztőrendszeri panaszokat, ám emberen ezt még nem sikerült bizonyítani), míg a másik változat rákkeltő hatású lehet. Ha biztosra akarunk menni, jobb tehát teljesen elkerülni az ilyen anyagokat tartalmazó növényi tejeket.

Természetes aromák

A kifejezés olyan összetevőket jelöl, melyek növényekből vagy állatokból származnak. Ide tartoznak a fűszerek, gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények, hús- vagy tojásszármazékok. A természetes aromákat a tejhelyettesítő italokhoz az íz fokozására használják, hogy jobban kiemeljék a mandula, zab vagy rizs ízét, vagy valamilyen ízprofillal lássák el a terméket. 

Biztonságos a fogyasztása? Pontosan leírt élelmiszerbiztonsági szabályoknak kell megfelelnie a természetes aromáknak, ám amikor megvásárolunk egy növényi tejet, és látjuk ráírva a természetes aromát az összetevők között, nem feltétlenül tudjuk egészen pontosan, hogy ez mit takar, honnan származik az adott ízfokozó.

Gumi az állagért

Guargumit vagy xantángumit, vagy éppen szentjánoskenyérlisztet nagyon gyakran tartalmaznak a növényi tejek a megfelelő állag eléréséért és stabilizálásáért. Ha olyan magtejet vásárolunk, melyben csak a víz és az adott mag található, semmi más hozzáadott anyag, észrevehetjük, hogy szétválik, leülepedik az aljára a sűrűje. Ennek az az oka, hogy a magok zsírt tartalmaznak, ami vízzel keveredve két részre válik, nem oldódik fel, így ez a természetes állapot. 

Biztonságos a fogyasztásuk? A rövid válasz a kérdésre: igen. Ám vannak, akiknek érzékenyebb a gyomra ezekre a vegyületekre, így ettől függ, mennyit fogyaszthatnak belőle. A Nature Microbiology című szaklapban nemrég megjelent tanulmány eredményei szerint a xantángumi megváltoztathatja a bél mikrobiomját, hatással lehet a bélflóra egészségére és a kalóriabevitelre.

Lecitin

Nagyon gyakori összetevő bármilyen élelmiszerben a lecitin. A víz és a magvak jobb elegyedéséért teszik a növényi tejekbe. Leggyakrabban napraforgóból vagy szójából származik. 

Biztonságos a fogyasztása? A kutatások szerint a lecitin biztonságos, sokan táplálékkiegészítőként is fogyasztják. Ám van egy nagy hátránya: függőséget okoz.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!