- Bár sajnáljuk, hogy véget ért az eperszezon, már alig vártuk, hogy megérkezzen a cseresznye ideje.
- Hihetetlenül egészséges és finom, így kár lenne, ha egyetlen szem cseresznye is veszendőbe menne.
- Mutatjuk, hogyan tárolhatjuk a cseresznyét úgy, hogy a lehető legtovább megőrizze frissességét.
A cseresznyét nem csak azért szeretjük, mert nagyon finom. Roppant egészséges is. Tele van antioxidánsokkal és melatoninnal, így kifejezetten ajánlott elalvás előtt fogyasztani néhány szemet.
Idén sem lesz olcsó viszont a cseresznye, így még kevésbé akarjuk, hogy akár egyetlen szemet is ki kelljen dobnunk. A megfelelő tárolással szerencsére megőrizhetjük a frissességét. Mutatjuk, hogyan rakjuk el a cseresznyét!
Fontos lépések, mielőtt elraknánk a cseresznyét
Muszáj néhány dolgot megtennünk a megvásárolt vagy leszedett cseresznyével, mielőtt beraknánk a hűtőbe. Ezek segíthetnek, hogy tovább megőrizze roppanósságát a gyümölcs.
- Ne mossuk meg azonnal a cseresznyét! A nedvesség a legnagyobb ellenség a tárolásánál, hamarabb indul penészesedésnek és rothadásnak, ha megmosva rakjuk dobozba.
- Hagyjuk rajta a szárat! Szabad utat engedünk a rothadásnak, ha letépjük a szárakat.
- Minden hibás szemet szedjünk ki a halomból! Ha egy szem cseresznye rothadt, az tönkreteheti az összeset.
Hogyan rakjuk el a cseresznyét?
Minél hidegebb helyen tároljuk a cseresznyét, annál jobb. A legjobb helye tehát a hűtőben van a cseresznyében. A nagy kérdés már csak az, miben tegyük a hűtőbe a gyümölcsöt?
- Tálban: ne préseljük bele egy kicsi tálba az összes cseresznyét, a megfelelő légáramlás nagyon fontos
- Tárolódobozban: semmiképpen se tegyük rá a fedőt
- Nejlonzacskóban: vágjunk lyukakat a zacskóra, hogy megfelelően szellőzhessen a benne tárolt cseresznye
Bármelyik módszerrel eláll 2-4 napig a cseresznye a hűtőszekrényben. Ha ennél tovább szeretnénk eltartani, inkább fagyasszuk le.
Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash