Fehér foltok a körmön: ritka, de súlyos problémát is jelezhetnek

2023. június 19.
Valószínűleg sokan észrevették már a körmeiken éktelenkedő kicsi fehér foltokat. Ez a jelenség több különböző, többnyire ártalmatlan problémát jelezhet, de bizonyos esetekben akár súlyosabb gondokra is utalhat.
  • A körmökön látható fehéres elszíneződésekkel a legtöbben már találkozhattak. Ez a jelenség fakadhat vitaminhiányból, de akár gombás fertőzésre is utalhat.
  • Bizonyos esetekben gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhetnek a jellegzetes fehér foltok.
  • A körmeinken található foltocskák ritkán egészen súlyos állapotra is figyelmeztethetnek.

A legtöbben találkozhattak már a körmökön éktelenkedő kicsi fehér foltokkal. A jelenség leggyakoribb magyarázata az, hogy a foltok vitaminhiányra utalnak, ami természetesen igaz is lehet, emellett azonban számos más ok is húzódhat mögötte. A gombás fertőzésektől kezdve a gyógyszermellékhatásokon át egészen súlyos problémákra is utalhatnak ezek a picike pacák.

1. Sérülés a manikűr miatt

Az egyik legkézenfekvőbb ok a fizikai sérülés. Az elektromos polírozók, reszelők és más manikűreszközök túl agresszív használata megsértheti a körömágyat és a körmöket, és ha a körömágy túl sokat sérül ugyanazon a ponton, fehér folt jelenhet meg a körmökön. Ilyenkor csak annyi a teendőnk, hogy megvárjuk, amíg a köröm lenő, és legközelebb megpróbálunk kíméletesebben bánni a körmeinkkel.

2. Gombás fertőzés

A gombás fertőzés a körmökön található fehér foltok másik leggyakoribb oka. Ilyenkor a környezetben található mikrobák bejutnak a körömbe és fertőzést okoznak. Ez a probléma jól megelőzhető a megfelelő kéz-láb higiéniával,  de érdemes lehet figyelni arra is, hogy megfelelően fertőtlenítsük manikűr -és pedikűreszközeinket. A gombás fertőzés gyanúját erősítheti meg, ha a köröm repedezett, sárgás vagy barnás színezetű.

3. Gyógyszermellékhatások

Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják körmeink állapotát, így lassíthatják a körmök növekedését, károsíthatják a körömágyat vagy épp kis fehér foltok megjelenéséhez vezetnek. Ilyenek lehetnek például a kemoterápiás készítmények, a retinoidok, egyes antibiotikumok, a lítium, bizonyos vérnyomás-szabályozó gyógyszerek és gombaölő készítmények is.

4. Mérgezés

Ritka esetekben a körmökön található fehér foltokat okozhatja nehézfémmérgezés, például talliumnak vagy arzénnak való fokozott kitettség miatt. Ilyenkor persze korántsem csak a körmeink árulkodnak problémáról: a mérgezésre utalhat például a fejfájás, szédülés, hányás és hasmenés, fáradékonyság és zavartság. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Forrás: Insider Fotó: Getty Images