Mit árul el a vizeletünk szaga az egészségünkről?

2023. május 06.
Mindannyian ismerjük a vizelet szagát – nem éppen kellemes szagról van szó. Miután egész életünkben naponta többször kimegyünk a mosdóba, valószínűleg megszoktuk már, hogy milyen illata van a pisinknek. De mi van akkor, ha egy kicsit az átlagostól eltérő szagot tapasztalunk? Jelenthet ez komoly egészségügyi problémát vagy inkább csak az étrend változását? Urológus segít nekünk megfejteni, miről is lehet szó.
vizelet-szag-betegseg

Kiszáradtál

Ha elég vizet ittunk, a pisinek alapvetően világossárga színűnek vagy szinte vízszínűnek kell lennie. Ha viszont a testünk kiszáradt, a pisi sötétebb színű – és ez hatással van a szagára is. „Ha a vizelet sötétsárga vagy teaszín, az azt jelentheti, hogy több vizet kell inni!” – magyarázta Michael Ingber urológus a Popsugarnak. „A koncentráltabb vizelet erősebb szagot is jelent.” 

Spárgát ettél

A spárga fogyasztása ténylegesen befolyásolhatja a vizeletünk szagát. Ezt azonban nem mindenki tapasztalja. Dr. Ingber szerint  a lakosság mintegy 40 százaléka érzi a „nagyon erős, különös vizeletszagot” a főtt spárga elfogyasztása után. Ez a szag azonban egyáltalán nem jelez egészségügyi problémát.

Női WC szimbólum

Kávét ittál

Csakúgy, mint a spárga, a kávé is furcsa szagot ad a vizeletnek, bár az orvosok nem tudják pontosan, miért van ez. „Sokan számolnak be arról, hogy a kávé megváltoztatja a vizelet szagát” – mondja Dr. Ingber. „Bár nem készült sok tanulmány ebben a témában, a pácienseim beszámolója alapján kávészagú lesz a vizelete azoknak, akik egy nap több kávét fogyasztanak.” Mivel a koffeintartalmú italok enyhén kiszáríthatják a szervezetet, ez is befolyásolhatja a pisi szagát.

Fertőzésed van

A húgyúti fertőzés tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger és az égő érzés. Dr. Ingber szerint a fertőzés másik tünete a bűzös vizelet. Más hüvelyi fertőzések, például hüvelygombák vagy hüvelybaktériumok szintén szerepet játszhatnak a vizelet szagának megváltozásában. Forduljunk orvoshoz, ha a rosszabb szagú vizelet hüvelyi viszketéssel vagy krónikus váladékozással párosul!

Cukorbeteg vagy

Ha a vércukorszint nincs megfelelően szabályozva, a cukor bejuthat a vizeletbe, így édesebb illatú vizeletet eredményezve. Ha még nem diagnosztizáltak minket cukorbetegséggel, de édes szagot észlelünk, feltétlenül keressük fel az orvosunkat!

Forrás: Popsugar, Fotó: Getty Images