7 tipp, hogy le tudd győzni a féltékenységedet

2023. június 23.
Mindenkivel megesik, hogy egyszer-egyszer féltékeny lesz a párkapcsolatában, ezzel pedig addig nincs is baj, amíg az érzéseidet kordában tudod tartani. Ha viszont azon kapod magad, hogy megszállottan lesed, hogy a pasid mikor nyúl a telefonjához, folyamatosan kérdőre vonod, ha csak 10 percet is késik, ne adj isten még az üzeneteit is rendszeresen ellenőrzöd, akkor ideje lesz kicsit lelassítanod és végiggondolnod a dolgokat.
7 tipp, hogy le tudd győzni a féltékenységed

A túlzott féltékenységgel nem csak a kapcsolatodat teheted tönkre, de még magadnak is árthatsz vele. A következőkben olyan szakértői tanácsokat válogattunk össze, amik neked is segíthetnek legyőzni a zöld szemű szörnyeteget!

Szánj egy kis időt az önreflexióra!

Fontos tudnod, hogy a féltékenység valójában a saját bizonytalanságodból fakad. Előfordulhat, hogy önbecsülési problémákkal küzdesz, vagy túl gyakran hasonlítgatod magad össze másokkal. Dr. Paul Greene klinikai pszichológus szerint megoldás lehet, ha rendszeresen tudatosítod magadban a jó tulajdonságaidat és ha emlékezteted magad rá, hogy a partnered már egyszer választott, még pedig téged. Téged választott, tehát veled szeretne lenni, ezt sosem szabad elfelejtened.

Beszélgessetek őszintén!

Dr. Jenn Mann pszichológus szerint az is hasznos lehet, ha őszintén elmondod a partnerednek az érzéseidet és bizonytalanságodat. Ő is sokkal megértőbben fog hozzád viszonyulni, ha tudja mi zajlik benned.

Állítsatok fel határokat!

Dr. Jenn Mann szerint jó azt is letisztázni, hogy kinek mi fér bele a kapcsolatba. Hogy mire gondolunk? Beszéljétek át, hogy kinek mi számít megcsalásnak, hogy például a flörtölés megengedett-e. De azt sem árt megbeszélni, hogy rendben van-e, ha magánéleteteket kibeszélitek másokkal, akár egy ellenkező nemű baráttal. Ha mindezzel megvagytok, tartsátok magatokat a közösen kijelölt határokhoz.

Mindig a tényekre hagyatkozz!

Mielőtt még teljesen eluralkodna rajtad a féltékenység, Kate Balestrieri pszichológus szerint fontos, hogy vedd számba a tényeket és próbálj józanul gondolkodni. Amikor a pasid elmegy kikapcsolódni a barátaival, gondolhatod, hogy azért teszi ezt, mert nem akar veled lenni. Ám ez igazából nem tény, csupán a te feltételezésed. Ezekben a helyzetekben gondold végig, hogy mi az, amit biztosan tudsz, és mi az, ami csupán a féltékenység szülte fantazmagória.

Jelek, amik elárulják, igazi vagy hamis szerelemről van-e szó

Ne legyenek irreális elvárásaid!

Teljesen normális, ha az emberek a párkapcsolatukon kívül másokat is vonzónak találnak – bármennyire fáj is, ezt el kell fogadnod. (Baj csak akkor van, ha ezt a vonzódást túlságosan gyakran és nyíltan fejezi ki a pasid, vagy ha akár a szemed előtt is simán flörtölni kezd másokkal, miközben megbeszéltétek, hogy ez nem fér bele.) Shannon Chavez intimitás-szakértő szerint meg kell próbálnod a realitás talaján maradni és elfogadni, hogy a partnerednek a közös életetek mellett saját élete, egyénisége is van. Ne próbáld folyamatosan irányítani, ne mondd meg neki, hogy mit tehet vagy mit nem, mert ezzel csak a kapcsolatotokat rombolod.

Foglald el magad!

Minél többet vagy egyedül, annál több időd van a féltékenységen rágódni. Jó ötlet lehet, ha keresel egy hobbit, amivel lefoglalhatod magad. Kate Balestrieri szerint egy kiadós, fárasztó edzés, majd utána egy zuhany remek lehetőség arra, hogy visszaszerezd az uralmat a tested felett és kordában tartsd a féltékenységet.

Kérj segítséget!

Minden szakértő egyöntetűen azt tanácsolja, hogy ha úgy érzed, hogy nem tudsz egyedül megbirkózni a problémával, bátran kérj segítséget egy pszichológustól. A szakember segítségével azt is kiderítheted, hogy milyen múltbéli események lehetnek azok, amik féltékenység formájában törnek a felszínre aktuális kapcsolatodban.

Forrás: InStyle Fotó: Getty Images