5 étel, amit nem szabad a hűtőben tárolni, és te nem is tudtál róla

2023. június 26.
A nagybevásárlásról hazaérve neked is mindig az az első dolgod, hogy gyorsan bepakolj mindent a hűtőbe? Annak érdekében, hogy megőrizzék frissességüket jó néhány élelmiszert ,- például a különféle tejtermékeket - valóban hidegben kell tartani, de a szabály alól azért jócskán vannak kivételek!
5 étel, amit nem szabad a hűtőben tárolni, és te nem is tudtál róla

Ketchup

A legtöbb ketchupos üvegen a gyártó azt javasolja, hogy a terméket felbontás előtt hűvös helyen, majd felbontás után hűtőben kell tárolni. Dr. Sarah Schenker dietetikus szerint azonban egyáltalán nem kötelező még felbontás után sem a hűtőbe tenned a kedvenc paradicsomszószodat! A ketchup magas ecet- és savtartalma ugyanis segít megőrizni a termék minőségét akár szobahőmérsékleten is.

Krumpli

A nyers krumplit kifejezetten tilos hűtőben tárolni! Ha ugyanis hűtőbe teszed, a burgonyában lévő keményítő cukorrá alakul, a cukor pedig sütés közben az aszparagin nevű aminósavval kombinálódva egy akrilamid nevű vegyületet hoz létre, ami a szakértők szerint káros is lehet. Állatkísérlet korábban már kimutatták, hogy a nagy mennyiségű akrilamid daganatos megbetegedést okozhat, és a szakértők szerint félő, hogy hasonló hatása lehet a vegyületnek az emberi szervezetre is.

Mogyoróvaj

A mogyoróvajat a legtöbben azért tartják szobahőmérsékleten, hogy az állaga finom és krémes maradjon – ezzel pedig a szakértők szerint nincs is semmi baj, amennyiben a terméket 3 hónapon belül el is fogyasztják. A mogyoróvaj tehát néhány hónapig nyugodtan pihenhet a konyhaszekrényedben is, ha viszont hosszabb időn át nem fogy el, akkor érdemes mégiscsak hűtőbe tenned, hogy ne váljon szét benne az olaj.

Vöröshagyma és fokhagyma

A hagymát a legjobb száraz és sötét helyen tárolni, legfőképpen azért, hogy megakadályozd a kicsírázását. Ha a fokhagymát hűtőbe teszed, nagy rá az esély, hogy megpenészedjen, a szeletekre vágott vöröshagyma pedig kénes szagot fog magából árasztani.

Banán

Meglepően sokan gondolják azt, hogy a banánt hűtőben kell tárolni, gondolván, hogy így majd hosszabb ideig friss és finom marad. A trópusi gyümölcsök sejtjei azonban nem tudnak természetes módon védekezni a hideg ellen, ezért sokkal hamarabb meg fognak fonnyadnak. A hűtőben tartott banánnal is ez a helyzet: a hidegtől a héja megbarnul és a gyümölcs megpépesedik. Tarts nyugodtan szobahőmérsékleten, és ha kicsit még zöld, várd meg, amíg néhány nap alatt rendesen megérik. 

Forrás: The Sun Fotó: Getty Images