Hogyan válasszuk le a gyereket (és magunkat) a képernyőről?

2021. május 28.
Ideje megnyomni a reset gombot, és visszarendezni az egész család digitális szokásait a járvány előtti üzemmódra. A nyár tökéletes alkalom lehet arra, hogy új alapokra helyezzük a kütyükkel kapcsolatos szabályokat a gyerekeink és a saját életünkben.

Több mint egy éve tapadunk a képernyőre, sok gyerek számára  kütyük jelentették a kényelmet és a kapcsolódást a járvány alatt. Az Ipsos közvélemény-kutató több mint háromszáz szülőt kérdezett meg a témában. Több mint ötödük (22 százalék) mondta azt, hogy a gyerekeik átlagosan 10 órát vagy annál több időt töltenek egy héten szórakoztató jellegű képernyő előtti elfoglaltságokkal. Ez jóval több, mint amennyi a szülők szerint megfelelő volna. Ám a szülők számára is nehéz letenni a kütyüket, ezért nem csak a gyerekeknek, hanem az egész családnak ajánlatos a digitális újraindulás.

kepernyo-ido-csalad

Legyen idő és hely a beszélgetésre

“„ legnagyobb technológiával kapcsolatos probléma a családok életében, hogy elveszik miatta a beszélgetés és az együtt töltött idő. A telefonra csatlakozva töltjük” – mondta Sherry Turkle, az MIT kutatója. Éppen ezért javasolja, hogy tudatosan jelöljünk ki olyan tereket, ahol csak beszélgetünk. Például a konyhaasztalnál és evés közben. 

Turkle emellett azt is javasolta, hogy a gyerekeknek ne legyen a keze ügyében a telefon az autóban. Persze, sokkal könnyebb, ha a hosszú úton a tablet vagy telefon szórakoztatja a gyereket, és nem kell a mikor érünk oda? kérdésekre válaszolgatnunk, ám rengeteg értékes beszélgetésről maradunk le így.

A szakember egyetlen kivételt nevezett meg, ami a képernyőmentes zóna kijelölését illeti, ez pedig a tévé. „Ez jó közös program lehet a családnak. Nézzünk meg együtt egy filmet, beszélgessünk róla, legyen tradíció a péntek esti közös mozizásból – javasolta Turkle. – Ha muszáj képernyőidőnek lennie, az legyen közös.”

A nyár remek alkalom arra, hogy visszatérjünk a járvány előtti képernyőre vonatkozó szabályokhoz, mint például bevihetik-e a hálószobába a telefont, vagy szabad-e videójátékozni a házi feladat elkészítése előtt, esetleg jutalomból a házimunka elvégzése után. 

Tartsunk kütyümentes napot 

Jelöljünk ki egy napot a héten, amikor egyáltalán nincs képernyőidő. Ez természetesen vonatkozik a szülőkre is. Elég nehéznek hangzik abban a kultúrában, amiben folyton elérhetők vagyunk, ám ha a munkánk nem követeli meg, hogy folyamatos készenlétben álljunk, a hétvége egyik napján ne vegyük elő a készülékeket. A szakember szerint csak az első lépések a nehezek, minél többet gyakoroljuk, annál könnyebbé válik. 

Ha egy egész nap képernyő nélkül teljes képtelenségnek hangzik, kezdjük kicsiben, lassan. Először néhány órára, majd legközelebb fél napra, aztán egész napra tegyük félre a telefont, tabletet és laptopot. Az új szokás kialakítása csökkenti a függőséget és azt az érzést, hogy lemaradunk valamiről, ha nem nézzük folyton a telefonunkat. „Ne úgy közelítsünk ehhez, hogy valamit elveszítünk, jelen esetben a képernyőt. Tudatosítsuk magunkban azt, hogy ezzel valamit visszakapunk” – mondta Turkle.

Jó használat, rossz használat

Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy nem minden képernyőidő rossz. A szakértők azt javasolják, hogy beszélgessünk arról minél többet gyermekeinkkel, hogy a technológia használata mikor válik a javunkra, és készítsünk tervet arra vonatkozóan, hogyan lehet értelmesen felhasználni a képernyőidőt. Így elkerülhetővé válik a parttalan és esztelen közösségi oldalakon töltött idő is például, nem csak a gyerekeknek.

A járvány idején hagytuk, hogy a kisebbek is többet játsszanak a telefonos játékokkal, addig mi tudtunk online megbeszélést tartani vagy elintézni egy telefont. Megbeszélhetjük azonban, hogy a kattintásvadász játékok helyett lehet rajzolni is a tableten, vagy éppen miután megnézte a YouTube-on az összerakós videót, a való életben is elkészítheti az építményt.

„A technológia segíthet, hogy a tinik fejlesszék bizonyos képességeiket, elmélyüljenek érdeklődésük tárgyában. Ez pozitív hatás” – mondta Katie Davis, a Washington Egyetem informatikaprofesszora, aki a technológia járvány alatti tinédzserekre gyakorolt hatását tanulmányozza.

Ne várjuk, hogy egy nap alatt változás történik

Mindenképp számítsunk visszaesésekre, ha megpróbáljuk csökkenteni a képernyőidőt. Ám ne adjuk fel! Ha egyik héten kudarcba fullad a képernyőmentes nap, fussunk neki következő héten is. „Nem térhet csettintésre vissza az élet a korábbi kerékvágásba egy olyan év után, amit átéltünk” – mondta Davis.

Fontos, hogy a szülők megértsék, milyen félelmetes, ellentmondásos és nehéz időszak van a gyerekek háta mögött is. „Ahogy a gyerekek visszatérhetnek a személyes találkozásokhoz a barátaikkal, az mindenképp jó hatással lesz a képernyőidőre is” – biztatott Turkle. 

Különösen az introvertált gyermekek számára azonban nehéz lehet ismét szemtől szembe találkozni az osztálytársakkal, együtt tölteni a napokat. Egy friss kutatás adatai szerint 1000 tinédzserből és gyerekből hatszáz sokkal erősebb szorongást érez, ha személyesen kell kapcsolatot létesítenie valakivel, mint a járvány előtt. A tinédzserek azonban tudják, mi a jó nekik. „Még ha a technológia segítségével sikerült is fenntartaniuk a számukra fontos kapcsolatokat, a tinik úgy érzik, az online kommunikáció nem léphet a barátaikkal való személyes találkozás helyébe” – mutatott rá Davis.

Forrás: Wall Street Journal Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!