10 módszer, hogy te irányítsd a telefonod, ne a telefon téged

2022. április 09.
Kezelhetetlen mennyiségű üzenet, levél és figyelmet elterelő inger? Nem kell hozzá teljes digitális detox, hogy visszaszerezzük a fókuszt, és mi irányítsuk a telefonunkat újra, ne a telefon minket.

Néha nehéz megmondani, vajon a telefon irányít-e minket, vagy mi irányítjuk a telefonunkat. Egyik percben még videóhívásban vagyunk egy ismerősünkkel, majd máris a kedvenc tévéműsorunkról posztolunk a közösségi oldalakon. Utána kicsit görgetjük a TikTok videóit, vagy éppen végigkattintjuk mind a 29 e-mailt, amit a nap folyamán kaptunk. Másra nem is jut már a figyelmünkből, és nem csoda, ha úgy érezzük, képtelenek vagyunk kiszabadulni a telefon bűvköréből. Ahogy a pszichológusok és techszakértők állítják: végülis erre tervezték az okostelefont.

Sokan szeretnék azonban, hogy ne a telefon körül forogjon az életük. Egy 2021-es felmérés eredményei szerint minden korcsoportban jellemző, hogy próbálják az emberek korlátozni a közösségi oldalakon töltött időt. A Z generáció tagjainak 25 százaléka, a milleniálok 23 százaléka mondta azt, hogy igyekszik csak olyankor megnyitni ezeket az appokat, ha muszáj, mert érzik, hogy rossz hatással vannak a mentális egészségükre. 

10-modszer-telefon-beallitas

A kutatások ugyanakkor arra is rávilágítottak, hogy nem minden kütyüvel és képernyő előtt töltött idő egyforma. A Facebook passzív görgetése és mások életének követése nem a boldogság receptje a szakemberek szerint. Ugyanakkor például a Twitter aktív használata egy-egy társadalmilag fontos ügyben határozottan pozitív hatással lehet. 

Nem az a lényeg tehát – és teljességgel fenntarthatatlan is lenne a 21. században –, hogy letörlünk mindent és teljesen kivonjuk magunkat a digitális világból. Inkább a beállításokat kell finomhangolni, hogy ne rabolják el a figyelmünket és az időnket.

1. Twitter: némítsunk le embereket és témákat

Van, aki ezt elhallgattatásnak nevezné, de nevezzük inkább gyógyulásnak. Sokat javíthat a Twitter-élményen, ha letiltjuk azt, amit nem szükséges látnunk, a fogyókúrás tippektől a vásárlási ajánlatokig. A szelektálásnál az értékes tartalom legyen az, ami a szemünk előtt lebeg, a hasznos információt tartalmazó oldalakat tartsuk csak meg.

2. WhatsApp: ne kérjünk értesítést

Nagyon nagy stresszt jelenthet, ha kapunk egy értesítést arról, hogy üzenetünk érkezett. Roppant erős a kényszer, hogy mindent félbehagyva elolvassuk és válaszoljunk azonnal. Ha kikapcsoljuk az értesítést, jelentősen csökkenthetjük ezt a nyomást.

3. Facebook: semleges hírfolyam

Sok esetben megkerülhetetlen a Facebook, így ha nem tudjuk/akarjuk törölni, a második legjobb dolog, amit tehetünk, ha a telefonunkról töröljük, és csak a számítógépünkön használjuk. Ha így teszünk, jelentősen csökkenthetjük a hírfolyamból felénk áradó random mémek és politikai témájú cikkek mennyiségét. Sőt, a Chrome böngészőhöz például olyan kiegészítőt is letölthetünk (News Feed Eradicator), ami elrejti a híreket a hírfolyamban, és helyette egy inspiráló idézetet mutat.

4. Instagram: rejtsük el a lájk számlálót

Öntudatos, határozott egyéniségként nem kellene, hogy számítson, mennyi lájkot kapnak a posztjaink. Távolítsuk el a lájk számlálót, így az Instagram máris kevésbé tűnik majd népszerűségi versenynek.

5. YouTube: kapcsoljuk ki a kapcsolódó videókat

Első lépésként töröljük a telefonunkról a YouTube-ot, és csak a számítógépen használjuk. Itt ugyanis sokkal pontosabban kontrollálhatjuk, mit szeretnénk látni és mit nem, mert az egyes böngészőkhöz számos kiegészítőt találunk, ami jelentősen javítja a videóoldal használatának élményét. Az egyik legjobb ilyen a Chrome-hoz letölthető program, mellyel elrejthetjük a kapcsolódó videókat, így tényleg csak azt nézzük meg a YouTube-on, amit szeretnénk, nem kerülünk a folyton feldobott ajánlatok csapdájába.

6. TikTok: állítsunk be időkorlátot

A TikTok egy idő után olyan érzés lehet, mintha más dimenzióba kerültünk volna. Azt hisszük, hogy csak öt percet néztük a kalapos kutyák videóit, valójában órák teltek el. Jó, ha tudjuk, hogy magában az applikációban is beállíthatunk időkorlátot, napi 40-60-90-120 percet is beállíthatunk, ezen túl a program kikapcsol, és be kell írnunk a jelszót, ha tovább akarjuk használni. Ám ez inkább intő jel, hogy ideje valami mást csinálnunk.

7. Értesítések: húzzuk meg keményen a határt

Milyen gyakran fordul elő, hogy egy teljességgel lényegtelen értesítés miatt csapot-papot hagyunk, és már nyitjuk is a telefonunkat? A legtöbb applikációban kikapcsolható az automatikus értesítések küldése. Döntsük el, mi az, ami valóban fontos. A kalendárium emlékeztetői például tényleg lényegesek, de az, hogy valaki, akivel évek óta nem beszéltünk, lájkolta egy fotónkat a Facebookon, valószínűleg egyáltalán nem. Érdekes, hogy egy 2021-es kutatás eredményei szerint az emberek 89 százaléka mondta azt, hogy nem az értesítések miatt néznek rá időről időre, hanem ezektől függetlenül. Ezek után tényleg nem is olyan fontos, hogy be legyenek kapcsolva.

8. E-mail: ellenőrizzük naponta kétszer

Ezer és egy módszer van arra, hogyan csökkenthetjük az e-mail fiókunk okozta stresszt, a nulla levéltől a színes címkékig és mappákig. Ha ezek mégsem működnek, próbáljuk ki, hogy csak naponta kétszer ellenőrizzük a leveleinket, ha muszáj. Ezt a produktiviást növelő trükköt Tim Ferriss írta le A 4 órás munkahét című könyvében. Ehhez ki kell kapcsolnunk az e-mail-értesítőket, sőt, ha időzítjük az e-mailek letöltését, még könnyebbé tehetjük a helyzetünket.

9. LinkedIn: kövessük ki az idegesítő embereket

Hasznos eszköz a LinkedInen, hogy kikövethetjük azokat, akikre nem vagyunk kíváncsiak. Rengetegen osztanak meg olyan dolgokat magukról, ami számunkra valószínűleg teljesen lényegtelen, és ha törölni nem is akarjuk ezeket a kapcsolatokat, de hasznos, ha nem szemetelik tele a hírfolyamunkat.

10. Messenger: tegyük magunkat elérhetetlenre

Mikor kattintottunk utoljára a zöld pöttyöcskére, és állítottuk át a jelzést szürkére vagy pirosra például munka közben? Pedig nagyon hasznos, ha mindenki látja, mikor nem vagyunk elérhetők, mikor ne zavarjanak. Nagy szívességet teszünk magunknak is, ha jól láthatóvá tesszük, hogy elfoglaltak vagyunk.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!