Migrénes tünetek, de fejfájás nélkül? A néma migrén okozhatja!

2022. november 04.
  • Az egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy a rendszeres és/vagy súlyos migrénes tünetekkel forduljunk orvoshoz. Ha havonta több mint öt napon migrént tapasztalunk, akkor is célszerű ellátogatnunk a háziorvosunkhoz, ha a tünetek gyógyszer hatására javulnak, mivel a megelőzésre még ilyenkor is tehet javaslatot a szakember.
  • A migrén nem mindig jár fejfájással, holott a többi tipikus, migrénre jellemző tünet jelentkezhet, így fényérzékenység, hányinger, aura és extrém fáradtság léphet fel. Ezt nevezik néma migrénnek.
  • A néma migrént nehéz diagnosztizálni és kezelni, mivel először számos problémát ki kell zárni, mielőtt kijelenthető, hogy valóban ez okozza a tüneteinket, így türelemre és kitartásra lehet szükségünk.

Önmagában is kegyetlen ellenség a migrén. Kiszámíthatatlan, brutálisan megfoszt attól, hogy bármilyen cselekvésre képesek legyünk, fájdalmas és számos olyan melléktünettel jár, melyek önmagukban is roppant kellemetlenek: fény- és hangérzékenység, hányinger, aura, extrém fáradtság. De mi a helyzet akkor, ha mindezek a migrénhez kapcsolódó tünetek fejfájás nélkül jelentkeznek? Ha migrénes aurát érzékelünk a migrén nélkül, akkor nagy valószínűséggel néma migréntől szenvedünk. 

„A néma migrénről akkor beszélünk, ha valakinek migrénes tünetei vannak fejfájás nélkül – foglalta össze röviden dr. Bianca Barcelo, a Northwestern Orvostudományi Karának neurológusa, fejfájás-specialista. – Más, mint a hagyományos migrén, mivel nincs fejfájás, de az orvosok ma már ritkábban nevezik néma migrénnek ezt az állapotot, mivel azt sugallhatja ez a kifejezés, hogy nem annyira rossz, hiszen néma.” Ehelyett inkább egyre többen a migrénes aura fejfájás nélkül meghatározást választják, mivel ez jól megmutatja, hogy attól még, hogy a fejfájás nem jelentkezik, a probléma ugyanolyan bénító és letaglózó.

nema-migren-aura-fejfajas-nelkul

Amikor a migrénes aura fejfájás nélkül jelentkezik, ez a néma migrén

A migrénes aura fejfájás nélkül bármelyik életkorban jelentkezhet, ám gyakoribb, ha valakinek már volt korábban migrénje. A kutatások még nem találták meg egyértelműen, mi a kiváltója a kellemetlen tüneteknek, de a koffein, alkohol, hangos zaj, időjárás, villódzó fények, alváshiány, stressz és rendszertelen étkezés szerepel a kiváltó tényezők listáján. „És mivel a migrént tudjuk, hogy a hormonális változások kiválthatják, a néma migréntől szenvedők 4 százaléka pedig nő, így gyanítható, hogy a menstruációs ciklus, menopauza, várandósság és a fogamzásgátló tabletta szintén állhat a tünetek hátterében” – mondta dr. Barcelo. De mit tehetünk, ha néma migrénünk van? Hogyan kezelhetjük és előzhetjük meg? A jó hír, hogy van mód az enyhítésére.

Mik a néma migrén tünetei?

„A tünetek egyénenként változhatnak, ám általában fokozatosan, lassan alakul ki, és a migrénes aura 5-től 60 percig marad meg – mondta a neurológus. – Az aura a leggyakoribb tünet, ami átmeneti látászavarral és bizonyos képességek – leggyakrabban a látás, érzékelés, beszéd és akár a nyelv megértése – átmeneti elvesztésével, megváltozásával jár.” A migrénes aura az esetek 99 százalékában vizuális manifesztációt – hallucinációt, vakfoltok megjelenését, felvillanását, a térérzékelés zavarát, hőérzet tapasztalását – jelenti. „Sötét foltok jelenhetnek meg a látómezőben, a látás elhomályosulhat vagy átmenetileg vakság léphet fel” – folytatta dr. Barcelo. 

A szenzoros tünetek közé tartozik a remegés vagy érzéketlenség a lábban, kézen, amihez a beszédkészség problémái, furcsa szagok és ízek érzékelése, hallásproblémák társulhatnak. Emellett hányinger, szédülés, fényérzékenység, nyak- és állkapocsfájdalom, zavartság léphet fel a néma migrén esetében. 

Hogyan kezelhető a néma migrén?

„A néma migrént nehéz diagnosztizálni, mivel a tünetek számos súlyos neurológiai problémára is utalhatnak, mint például a ministroke, stroke vagy agyvérzés – mondta dr. Barcelo. – A biztos diagnózishoz tehát előbb ki kell zárnunk, hogy valamilyen más betegség áll a háttérben.” A szakember szerint azonban pánikolnunk csak akkor kell, ha olyan tüneteket észlelünk, amit korábban sosem, és/vagy ezek a tünetek egy óra után sem múlnak el.

Hívjunk mentőt, ha az alábbi tüneteket észleljük:

  • bénulás vagy gyengeség az egyik vagy mindkét karban vagy az arc egyik oldalán
  • zavaros beszéd, artikulációs problémák
  • hirtelen jelentkező, nagyon erős fejfájás, amilyet korábban nem éreztünk
  • fejfájás lázzal, merev nyakkal, zavartsággal, görccsel, kettős látással és kiütésekkel

Ezek a tünetek súlyos betegségekre utalhatnak, stroke-ot vagy agyhártya-gyulladást jelenthetnek, így minél előbb orvoshoz kell jutnunk. 

Ugyanakkor ha rendszeresen jelentkezik migrén az esetünkben, korábban is tapasztaltunk már hallucinációkat, vakfoltot, térérzékelési zavart vagy látásproblémákat, melyek nem feltétlenül súlyosak és elmúlnak, viszont a fejfájás ezúttal elmarad, a bevált fájdalomcsillapító gyógyszerek a néma migrén tüneteit is enyhíthetik. De sok gyógyszernek több idő kell, hogy kifejtse a hatását, mint amennyi idő alatt a migrénes aura fejfájás nélkül akár magától is elmúlik. 

„Ha nem csak várni akarunk, esetleg a gyömbéres üdítő vagy tea enyhítheti a hányingert, a csendes, sötét szobában pihenés a fény- és hangérzékenységet csökkentheti – javasolta dr. Barcelo. – A hideg borogatás a szemen az aura érzékelését mulaszthatja el.”

Megelőzhető a néma migrén?

A kezelés nem egyszerű a fejfájás nélküli migrénes aura esetében, és nem is feltétlenül a gyógyszerek jelentik a kulcsát, hanem a megelőzés. „A migrénes agy nagyon szereti a következetességet – mondta a neurológus. – A rendszeres és következetes alvás (7-9 óra éjszakánként), testmozgás, megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, kiegyensúlyozott étrend és a stressz csökkentése mind olyan életmódbeli tényezők, melyek segíthetnek megelőzni nemcsak a migrént, de a néma migrént is.” Ha minden nap ugyanakkor kelünk és fekszünk, beállítja a cirkadián ritmusunkat, a kiegyensúlyozott étrend segít, hogy a szervezetünk megfelelően működjön. 

Viszont ha a tüneteink még így is gyakran és folyton jelentkeznek, forduljunk orvoshoz. „Lehet, hogy újfajta gyógyszerre van szükségünk, de ne halogassuk, hogy elmenjünk a neurológusunkhoz. A migrén igazi rabló, a néma migrén is. Megfoszt az időnktől, a türelmünktől. Ne hagyjuk, inkább éljünk teljes életet.”

Forrás: Women’s Health Magazine Fotó: Getty Images

Olvass tovább!