Ezért olyan jó az úgynevezett 15 perces városokban lakni

2023. július 05.
Képzeljük csak el: kilépünk az ajtón, biciklire pattanunk és elkerekezünk az orvoshoz. Hazafelé megállunk a boltban, veszünk vacsorára zöldséget. Később elsétálunk a parkba egy kis esti lazításra. Mindez valóra válhat, ha egy úgynevezett 15 perces városba költözünk.
Ezért olyan jó az úgynevezett 15 perces városokban lakni
  • A 15 perces város egy olyan környék vagy város, ahol egy gyors 15 perces gyalogúttal vagy biciklizéssel minden elérhető.
  • Egy közgazdász professzor, Carlos Moreno dolgozta ki az élhető városok modelljét 2010-ben, ám akkor nem került be a köztudatba.
  • Hogyan alakíthatjuk át úgy az életterünket, hogy mi is egy 15 perces városban éljünk?

Vásárlás, orvos, szórakozás, sport, munka, iskola és mindenféle szolgáltatás gyalog vagy biciklivel 15 percen belül – ez a 15 perces város. Bár már több mint 10 éve dolgozta ki a koncepcióját egy Carlos Moreno nevű közgazdász, csak mostanában kezdett a tudatos várostervezés fő vonalába kerülni. Rájöttek, hogy sokkal boldogabbak azok az emberek, akik ilyen településeken, városrészekben élnek.

Nem csak az emberek boldogabbak és egészségesebbek, de fenntarthatóbb, befogadóbb és gazdaságosabb is egy ilyen környezet. Mutatjuk, mit kell fontolóra vennünk és hogyan alakíthatjuk úgy a környezetünket, hogy mi is egy 15 perces városban élhessünk.

A 15 perces város előnyei és hátrányai

Akik a 15 perces város mellett érvelnek, számos előnyt felvonultatnak. 

A 15 perces városban biciklivel elérhetők a számunkra fontos pontok

A 15 perces városban biciklivel elérhetők a számunkra fontos pontok

  • Mivel úgy tervezték, hogy biciklivel és gyalog lehessen közlekedni, sokkal jobb a levegő, kisebb az üvegházhatású gázok kibocsátása, emiatt fenntarthatóbb.
  • Ha az embereknek nem kell autó ahhoz, hogy bevásároljanak, szórakozzanak, eljussanak orvoshoz, nagy eséllyel egyáltalán nem vesznek kocsit.
  • A 15 perces város lakói aktívabbak, több időt töltenek a szabadban, így jobb a testi-lelki egészségük. 
  • Mivel autó helyett gyalogolnak vagy bicikliznek az emberek, többet találkoznak egymással, erősebbek a társas kapcsolataik, erősebb a közösség.
  • Közelebb vannak egymáshoz az emberek számára fontos úti célok, így kevesebb időt kell közlekedésre fordítani, több szabadideje van az embereknek.

Ám nem csak előnyei vannak a 15 perces városnak. Mivel az emberek felfigyelnek rá, mennyivel jobb egy ilyen helyen lakni, a lakásárak és bérleti díjak is magasabbak. Valószínűleg csak kisebb lakást engedhetünk meg magunknak, mint ugyanannyi pénzért egy távolabbi városrészben vagy más településen.

Hogyan találjuk meg a 15 perces várost a lakóhelyünkben?

Nem kell feltétlenül elköltöznünk egy konkrét településre, ha 15 perces városban akarunk élni. A legtöbb helynek megvannak azok a történelmi főutcái, városrészei, ahol a számunkra fontos szolgáltatások közel vannak. Ez nem feltétlenül arról szól, hogy mindennek meg kell lennie. 

Fel kell ismernünk a saját szükségleteinket, számunkra mi a prioritás a lakóhelyünkkel kapcsolatban – az iskola, az egészségügyi intézmények vagy éppen az, hogy cuki házban legyen az otthonunk –, és ennek megfelelően kell kiválasztanunk azt a helyet, ami a mi 15 perces városunk lehet.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash