Mi történik velünk, ha egy évig nem fürdünk?

2023. február 21.
Egyre többen követik azt az irányzatot, ami szerint nem egészséges, ha mindennap fürdünk. Sőt, akadnak olyan szélsőséges nézeteket valló influenszerek is a közösségi oldalakon, akik állításuk szerint évek óta nem fürödtek. De mi történik valójában a testünkkel, ha egy évig nem fürdünk? A bőrgyógyásznak mi a véleménye a mindennapos fürdésről?
Nem a szag lesz a legnagyobb problémánk, ha egy évig nem fürdünk.
  • Fürödni kell, ám az tény, hogy túlzásba vinni sem szabad. 
  • A bőrünknek azonban az sem jó, ha egyáltalán nem zuhanyozunk.
  • Többet árt, mint használ a bőr egészsége szempontjából, ha nem tisztálkodunk rendszeresen a bőrgyógyász szerint.

Korábban már utánajártunk annak, vajon tényleg képes-e a haj az öntisztulásra. Elérheti-e a haj azt az állapotot, ha elég sokáig kibírjuk és nem mossuk meg, amikor beáll egy tiszta állapotra. Legalább annyian gondolják úgy, hogy egészségesebb nem fürdeni, mint amennyien a hajmosást is hanyagolják. 

De mi történik velünk, ha egy évig nem fürdünk? Mi leszünk a büdös kollégák a munkahelyen? „Biztos, hogy nem egészséges az sem a bőrnek, ha naponta kétszer vagy többször fürdünk. Különösen, ha meleg vízzel – mondat Dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász. Ez roncsolhatja a bőr barrierjét. Ha ez a védőréteg megsérül, bőrirritáció, gyulladás, viszketés jelentkezik.”

Ez abszolút logikusan hangzik. De mi a helyzet azzal, ha valaki egyáltalán nem fürdik? Mondjuk egy évig. (Van olyan, aki állítása szerint 12 éve nem fürdött. És nem is büdös.) A szakember szerint számos kellemetlen mellékhatása lehet annak, ha nem tisztálkodunk. Ezek persze jórészt elkerülhetők. De ha úgy döntünk, hogy 365 napon át távol tartjuk a bőrünket a víztől és szappantól, az alábbi dolgokkal mindenképp számolnunk kell.

Ha egy évig nem fürdünk, immunissá válunk a testszagunkra

„Ha nem küzdünk sem túlzott izzadással vagy nem leszünk kifejezetten koszosak, ugyanakkor megtisztítjuk a kulcsfontosságú piros zónákat, nagy valószínűséggel nem lesz baja a bőrünknek attól, hogy nem fürdünk – mondta a bőrgyógyász. Ugyanakkor testszagunk lesz. Ez kezdetben kellemetlen lehet, viszont az orrunk gyorsan megszokja. Egy idő után a saját testszagunkat mi nem érezzük, viszont a környezetünkben lévők nagyon is.”

Mi megszokjuk ugyan a saját testszagunkat, ha nem fürdünk egy évig, mások viszont nem lesznek így ezzel.

Mi megszokjuk ugyan a saját testszagunkat, ha nem fürdünk egy évig, mások viszont nem lesznek így ezzel

Az elhalt hámsejtek felhalmozódnak a bőrön

Ha nem is vagyunk kifejezetten koszosak, az elhalt hámsejtek attól még ott maradnak a bőrünk felszínén, ha nem fürdünk rendszeresen. „Ha nem fürdünk, az elhalt hámsejtek plakkokat képeznek a bőrön – mondta Dr. Amy Wechsler bőrgyógyász. Hiperkeratózisnak nevezzük azt, amikor a bőr felszíni rétege megvastagszik. Ezzel biztosan számolnunk kellene, ha úgy döntünk, nem fürdünk egy évig.”

Ha nem fürdünk, gyakrabban lennének viszkető kiütéseink

„A különböző bőrtípusok különbözőképpen reagálnának arra a helyzetre, ha egy évig nem fürödnénk – jelentette ki Dr. Elizabeth Tanzi, a George Washington Egyetem Orvostudományi Központjának bőrgyógyász professzora. Egy ekcémás, atópiára hajlamos bőrű embernek nem is tesz jót naponta fürödni, ha nem muszáj.”

„Általánosságban elmondható, ha a bőrt nem hámlasztjuk rendszeresen, viszketővé, irritálttá válhat. Rózsaszínes-pirosas kiütések jelenhetnek meg rajta. Ez különösen az arcon, fejbőrön és mellkason lehet jellemző.”

A gombák elszaporodhatnak egészen váratlan helyeken a testünkön

„A testszagon túl egy másik kellemetlen velejárója lehet annak, ha nem fürdünk egy évig, hogy a gombák elszaporodhatnak a testünkön – mondta Dr. Wechsler. Ez egy dohos, penészhez hasonlatos szaggal jár. Különösen a lábon, hónaljban, a fenékhajlatban és a lágyéknál jelenhet meg és jelenthet problémát.”

Ha nem fürdünk egy évig, sokkal hajlamosabbá válunk a fertőzésekre

Nem az a baj, ha nem fürdünk. Hanem ha nem fürdünk, és megsérül a bőrünk felszíne. Akár egy karcoláson keresztül is bejuthatnak a baktériumok és más kórokozók a szervezetünkbe. Ha hosszú ideig nem tisztálkodunk, értelemszerűen sokkal több baktérium és gomba él a bőrünk felszínén. Ezáltal sokkal nagyobb eséllyel betegszünk meg. 

A szakemberek tehát nem javasolják, hogy egyáltalán ne fürödjünk hosszú időn át. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne vigyük túlzásba a tisztálkodást. Ez ugyanannyit árthat a bőrünknek, mint az, ha egyáltalán nem fürdünk. Bár büdösek legalább nem leszünk.

Forrás: Allure Fotó: Canva