Hány éves kortól viseljen a gyermekünk napszemüveget?

2023. július 08.
Bár mindenkinek óvnia kell a szemét a nap káros sugaraitól, ez különösen fontos a 10 év alatti gyermekek számára, mivel a szemük sokkal érzékenyebb, ahogy a szem körüli finom bőr is. A szem védelme már egészen csecsemőkortól szükségszerű.
Hány éves kortól viseljen a gyermekünk napszemüveget?

Ahogyan egyre tudatosabban védjük a bőrünket a nyári leégés ellen, ugyanolyan tudatosnak kellene lennünk szemünk védelmének tekintetében is. Mert akárcsak a bőrünket, úgy a szemünket is károsítják az UV-sugarak. Ezt a tényt pedig már egészen kicsi korától szükséges lenne tudatosítani a gyermekünkben is. Szerencsére a napszemüveg vagy a szemet védő kalap nemcsak hasznos, de imádni való is a gyerekeken.

Miért van szüksége a babák szemének napvédelemre?

„A csecsemők és a 10 év alatti kisgyermekek szeme nagyon érzékeny. Mivel a látószervük még fejlődik, a babák szemlencséje nem tudja úgy kiszűrni a nap ultraibolya (UV) sugarait, mint egy felnőtt szeme. Ez azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségű káros ultraibolya sugárzás juthat a szemükbe, ami érzékenyebbé teheti a csecsemőket a retina károsodására és más látásproblémákra” – kezdi Dr. Somodi Dóra, a Budai Szemészeti Központ gyermekszemész szakorvosa. Az UV-sugárzás által okozott napkárosodást nem lehet visszafordítani. A probléma az életkor előrehaladtával számos szembetegséghez vezethet, beleértve a makuladegenerációt, a fiatalkori szürkehályogot vagy akár a rosszindulatú szemdaganat egy ritka formáját. „A hat hónapnál fiatalabb csecsemők szemhéja és a szemük körüli bőr nagyon érzékeny. Még ha a baba be is csukja a szemét, hogy védje a naptól, a szemhéja leéghet. És mivel a bőr csecsemőkorban nagyon vékony, a napfény elérheti a szemhéj mögötti részeket. A babákat ezért szükséges a babakocsi árnyékolójával védeni.”

A legjobb életkor a napszemüveg viselésének megkezdéséhez

A hat hónaposnál fiatalabb csecsemőket egyáltalán nem szabad napfénynek kitenni. Biztonságuk érdekében használhatjuk a babakocsi napellenzőjét vagy egy esernyőt. Ügyeljünk arra is, hogy ha az utcán megállunk beszélgetni, mindig egy fa vagy egy épület árnyékában legyen a babakocsi. Hat hónapos kortól már ugyan biztonságosabb a csecsemőket a napra vinni, de elengedhetetlen, hogy védjük őket annak káros sugaraitól. A napvédő kalap mellett próbálkozhatunk napszemüveggel is, ha találunk gumis pánttal ellátott kivitelt, amit a baba nem próbál leügyeskedni magáról.

Mire figyeljünk a napszemüveg kiválasztásánál?

Amikor babaszemüveget vásárolunk, az alábbiakra figyeljünk:

  • Hatékony UV-védelem: Ez a legfontosabb, amit minden vásárolt napszemüvegnél figyelni kell. Győződjünk meg arról, hogy kisbabánk napszemüvege 100%-ban blokkolja az UVA- (hosszú) és UVB- (rövid hosszúságú) sugarakat, illetve az UV-elnyelést 400 nm-ig. Matricának vagy címkének kell lennie a terméken, amely igazolja a megfelelő UV-védelemet.
  • Ergonomikus illeszkedés: A babák hajlamosak hadonászni, a ruhájukat húzgálni, a tárgyakat eldobálni, és ez alól a napszemüveg sem kivétel. Ahhoz, hogy a napszemüveg rajtuk maradjon, lehetőleg gumipántos, jól illeszkedő, strapabíró darabot válasszunk.
  • Tartósság: Vásárlás előtt teszteljük a kereteket. Olyat keressünk, amely kissé meghajolhat anélkül, hogy eltörne. Bár egyetlen lencse sem teljesen törhetetlen, a műanyag és polikarbonát lencsék a megfelelőek; kisebb valószínűséggel törnek össze és sértik fel a gyermek arcát.
  • Alkalmazkodás: A gyerekek sokat szaladgálnak, bujkálnak a bokrok alján. A nem gumipántos, hanem szárral rendelkező napszemüvegek játék közben veszélyt jelenthetnek, hisz a félrecsúszott szemüveg akár meg is sértheti a szemet. Játszótérre ezért mindenképp gumipántos kivitelt vagy napsapkát adjunk a gyerekre.

Készítsük fel gyermekünket a tudatos szemvédelemre

A megfelelő napozási szokások és szemvédelem szükségességét már egészen korán érdemes elmagyarázni a gyerekeknek. A tudatos UV-védelem hozzájárulhat az egész életen át tartó egészséges látáshoz. Ne felejtsünk el jó példát mutatni! Felnőttként ugyanolyan helyzetekben van szükségünk napszemüvegre, mint egy gyermeknek. Ha csemeténk látja, hogy napszemüveget, kalapot viselünk, az is segíthet számára rutinná tenni ezen hasznos eszközök alkalmazását.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom