Ha ezt figyeled a dinnyén, biztos, hogy a legfinomabbat választod ki

2023. július 09.
Még csak megkóstolnod sem kell a dinnyét ahhoz, hogy magabiztosan kiválaszd a halomból a legfinomabbat. Ezeket az aprócska, de jól észrevehető jeleket kell figyelned a dinnye héján.
legfinomabb dinnye kiválasztása héj alapján
  • A dinnyeválasztás olyan, mint a szerencsejáték: mindenkinek van rá egy tuti szisztémája, de hogy be is jön-e, az már más kérdés.
  • Egészen pontosan, mondhatni tudományos módszerekkel biztosra mehetünk a zöldségesnél, ha dinnyét válogatunk.
  • A dinnye héján konkrét jelek mutatják, megérett-e és édes-e a gyümölcs.

Bár szeretjük az epret és a cseresznyét, azért alig vártuk már a dinnyeszezont is. A legfinomabb dinnye kiválasztása a halomból ugyanakkor igazi szerencsejáték, gondolhatjuk. Ez azonban nem igaz. Ugyanis a dinnye héján pontosan meghatározható jelek mutatják, érett vagy vizes-e inkább a gyümölcs.

Ha ezt látod a héján, édes a dinnye

A hideg, édes dinnye felér három gombóc fagyival a kánikulában. De honnan tudhatjuk, hogy valóban a legédesebb, legzamatosabb dinnyét vesszük el? Ennek több jele is van a gyümölcs héján.

  1. Ha a dinnye héján kiterjedt hálószerű rajzolat figyelhető meg, jó eséllyel érett, édes.
  2. A szabályos gömb formájú és nehéz dinnye is valószínűleg elég édes már.

Mit jelent a folt a dinnye héján?

Ne ijedjünk meg tőle, ha egy dinnye héján sárgás színű, nagyméretű foltot látunk. Sőt, ez kifejezetten jót jelent! Amelyik dinnyén barnás-sárgás folt található, azt vegyük meg, mert ez valószínűleg egy édes, zamatos, ízletes darab. Ha a folt még fehér, jobb, ha másikat keresünk, mert ez a dinnye vizes, íztelen lesz.

Milyen formájú dinnyét keressünk?

Általában a szabályos, gömb alakú dinnye a legédesebb

Általában a szabályos, gömb alakú dinnye a legédesebb

Bár különböző fajtájú dinnyék vannak, ha a kinézett gyümölcs kifejezetten hosszúkás, inkább keressünk másikat, mert ez vizes lehet. A legédesebb dinnyék általában a szabályos gömb formájúak. 

Melyik a jó szín?

Leszögezhetjük, hogy érdemes a sötétebb, matt felületű dinnyét kiválasztanunk, mert ez már érett és nagyobb eséllyel édes. A még fényes, világosabb árnyalatú dinnyehéj arra utal, hogy a gyümölcs még éretlen. Ennek a jele lehet az is, ha még csak rövid a hálószerű rajzolat a dinnyehéjon.

Fotó: Unsplash