Visszatérő hüvelyfertőzés: nem is az okozza, amire gondolnánk?!

2022. június 08.
A hüvely gombás fertőzésének tünetei összetéveszthetetlenek: viszketés és folyás. A probléma az egyik legfrusztrálóbb egy nő életében, mivel nem biztos, hogy tényleg megszabadultunk tőle, amikor már úgy tűnik, minden rendben. A szakértők elmondták, hogyan és mitől jön mindig vissza a kellemetlen érzés, és mit tegyünk, hogy véget vessünk az ördögi körnek.

A nők nyolcvan százaléka megtapasztalja élete során legalább egyszer a hüvely gombás fertőzését. Vannak azonban, akik hajlamosabbak rá, mint mások, és ha azt tapasztaljuk, hogy a kellemetlen tünetekkel járó fertőzéstől nem tudunk szabadulni, bizonyos tényezők nagy valószínűséggel szerepet játszanak ebben. Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan oldjuk meg ezeket.

huvely-gomba-fertozes

Lehet, hogy nem is gombás fertőzés

Ha csak öndiagnózissal állapítottuk meg, hogy gombás hüvelyfertőzésünk van, ideje ellátogatnunk egy nőgyógyászhoz. Az esetek harmadában, amikor egy nő azzal a panasszal fordul hozzánk, hogy gombás fertőzése van, másfajta fertőzés, például baktérium okozza a panaszokat” – mondta dr. Mary Jane Minkin, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának szülész-nőgyógyász professzora. Az esetek egy másik harmadában valami irritáló anyagra való allergia okozza a tüneteket, például habfürdő, szappan vagy egy új öblítő, ami a hüvelynél viszketést és irritációt okoz. Ez valóban hasonlít a gombás fertőzés tüneteire, de mégsem az.”

Okozhatja gyógyszer is

Ha az orvosunk valamilyen betegség miatt antibiotikumot rendelt, a gyógyszer kipusztíthatta a betegséget okozó baktériumokkal együtt a szervezet jó baktériumait is. A nőgyógyász arra is felhívta a figyelmet, hogy a laktobacilusok nélkülözhetetlenek a hüvely pH-egyensúlyához. Ám ha ezt az antibiotikum kiirtja, az gombás hüvelyfertőzéshez vezethet. 

Ha antibiotikumot kell alkalmaznunk, fontos mellé a probiotikumok szedése is, így védve a szervezetünk jó baktériumainak flóráját. De más gyógyszerek is okozhatnak problémát: a fogamzásgátló és a szteroidok is növelik a hüvelyi gombás fertőzésekre való hajlamot.

Nem jó gyógyszert használunk

Ma már számos olyan krém, kúp és egyéb gyógyszer közül választhatunk, melyek recept nélkül beszerezhetők és orvosolható velük a gombás hüvelyfertőzés. Ám ezért nehéz a pont megfelelőt kiválasztanunk, ha a tüneteket tapasztaljuk. „Ha a gombás fertőzés vissza-visszatér, forduljunk orvoshoz, hogy megállapítsa, milyen típusú szerre van szükségünk” – mondta a nőgyógyász. A szakember azt is kiemelte, hogy nagyon fontos végigvinni a kúrát, mert ha nem söpörjük ki teljesen a kórokozókat, a tünetek ugyan egy időre eltűnhetnek, ám kis idő múlva ismét visszatérnek.

Külső tényezők a hibásak, mint a szappan vagy az óvszer

A gombás hüvelyfertőzést a hüvelyflóra körülményeinek bármilyen változása kiválthatja: spermicid óvszer, maga a sperma, sőt, még a szappanokban található illatanyagok is. De a hüvelyzuhany sem segíti a probléma megszűnését, sőt, inkább még jobb táptalajt biztosíthat. „A hüvelynek megvan a maga természetes, saját tisztító mechanizmusa” – jelentette ki a szakember. 

Stresszes mindennapok

Egy 2013-ban, Németországban végzett kutatásban azt figyelték meg, hogy a stressz nagyon fontos szerepet játszik a hüvelyi fertőzések kialakulásában. A stressz ugyanis kibillenti az egyensúlyából a szervezet ösztrogénszintjét, ami kiválthatja a gombás fertőzéseket. De az ösztrogénszint ingadozása figyelhető meg a fogamzásgátlók alkalmazásakor vagy terhesség, illetve a klimax idején is, amikor szintén nagyobb a gombás fertőzésekre való hajlam. 

Betegségek a háttérben

Minden kiváltó ok közül a legritkábbak a háttérben húzódó komolyabb betegségek. „Minden olyan állapot, ami gyengíti az immunrendszer működését – például a HIV, kemoterápia vagy éppen a diabétesz –, hozzájárulhat a gombás hüvelyfertőzések gyakori kialakulásához” – mondta a nőgyógyász. Ilyenkor különösen fontos, hogy orvoshoz forduljunk, különösen, hogy a hüvelyfertőzések diagnózisa alapvetően egyszerű, ahogy a kezelés is, ha tudjuk, milyen problémával állunk szemben és milyen gyógyszerre van szükségünk.

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!