Jó, ha ezt tudod, mielőtt bórvízzel kezelnéd a gombás hüvelyfertőzésedet

2023. június 17.
Már megint a TikTok önjelölt szakértői javasoltak olyan gyógymódot, ami csak félig igaz. A nőgyógyász elmondta, milyen kockázatai és mellékhatásai lehetnek, ha a hüvelyi fertőzésünket otthon bórvízzel próbáljuk kezelni, ahogy a közösségi oldalon tanácsolják.
A bórvíz ezért nem megoldás a hüvelyi fertőzésekre
  • A bórsavat különböző formában rengeteg helyen használják, nemcsak a gyógyászatban és bőrápolásban, de például az üveg- és cementgyártásnál, a bőr és más anyagok megmunkálásánál.
  • A bórsav erős hatóanyag, mely gomba- és vírusölő hatású, ezért valóban évtizedekig használták bőrfertőzések, hüvelyi fertőzések vagy éppen kötőhártyagyulladás esetén.
  • Ma már az Európai Unióban nem használható ilyen gyógyászati célokra a bórsavat tartalmazó bórvíz, pont a hosszú távú mellékhatások miatt.

A hüvelyi gombás fertőzés nagyon kellemetlen tünetekkel jár. Égő, viszkető érzést tapasztalhatunk, kipirosodást. A kezelés attól függ, milyen gyakran jelentkezik a probléma és milyen panaszokkal jár. Évente több millió nőt érint.

A TikTok legújabb tanácsa a hüvelyi fertőzések kezelésére a bórsavtartalmú oldat, a bórvíz. A bórsavat különböző formában rengeteg helyen használják, nemcsak a gyógyászatban és bőrápolásban, de például az üveg- és cementgyártásnál, a bőr és más anyagok megmunkálásánál.

A bórsav erős hatóanyag, mely gomba- és vírusölő hatású, ezért valóban évtizedekig használták bőrfertőzések, hüvelyi fertőzések vagy éppen kötőhártyagyulladás esetén. Azt viszont fontos tudnunk, bármilyen szert is alkalmazunk a hüvelyünkben, a hatóanyag felszívódik a szervezetünkbe, gyorsabban, mintha szájon át szednénk. A szülész-nőgyógyász és a toxikológus emiatt is figyelmeztetett a bórvíz hosszú távú vagy gyakori használatának veszélyeire, és azt is elmondták, miért nem javasolják a hüvelyi fertőzések kezelésére.

1. Soha ne nyeljük le a bórvizet

Biztos, hogy megtaláljuk a mellékelt betegtájékoztatón a figyelmeztetést: szájba ne kerüljön és ne nyeljük le. Ezek után végképp lehetetlennek tűnik, hogy ha valaki hüvelyi fertőzés ellen akarja használni a bórvizet, hogyan nyelhetné le?! „Gyakrabban előfordul, mint gondolnánk – mondta Dr. Kelly Johnson-Arbor, a Nemzeti Toxikológiai Központ toxikológusa. – Az emberek egyszerűen nem olvassák el a betegtájékoztatót.”

Azért veszélyes, ha szájba kerül és lenyeljük a bórvizet, mert károsíthatja a nyelőcsövet és a gyomrot. Ez a hatás még hetekkel a lenyelés után is tarthat. Ennek nyomán a nyelőcsövön és gyomorban kialakuló lyukak fertőzéseket okozhatnak. 

A bórsavmérgezés fő tünete a zöldes-kékes hányás, hasmenés és kiütések. De megjelenhetnek fekélyek, ájulás, kóma, görcsrohamok, szédülés, láz, fejfájás, alacsony vérnyomás, nyugtalanság, reszketés, gyengeség és a vizeletkiválasztás zavara is. 

Ha lenyeltük a bórvizet, azonnal orvoshoz kell fordulnunk.

2. Nem minden fertőzést gyógyít a bórvíz

„Valóban meggyógyíthatja a bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzést, ám amikor használjuk, akkor is csak más gyógyszerek mellett, kiegészítő kezelésként – magyarázta Dr. Susan S. Khalil, a Mount Sinai Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa. -– A bórsav nem megoldás minden hüvelyfertőzésre, különösen nem önmagában.”

„Azt is jó, ha tudják, hogy több olyan tanulmány is van, melyekben a bórsav hatásosságát vizsgálták gombás hüvelyfertőzések kezelésére rövid időtartamban, azaz egy-két hetes kúra alatt – tette hozzá a szülész-nőgyógyász. – Ezekben azt figyelték meg, hogy a kúra abbahagyásával a tünetek visszajöttek. Csak akkor múltak el végleg, ha más, célzott gyógyszerekkel is kezelték a panaszokat.”

3. Várandósság alatt szigorúan tilos

Várandósság alatt szigorúan tilos a bórsav bármilyen formájának alkalmazása, menjünk inkább nőgyógyászhoz a hüvelyi fertőzéssel

Várandósság alatt szigorúan tilos a bórsav bármilyen formájának alkalmazása, menjünk inkább nőgyógyászhoz a hüvelyi fertőzéssel

„Terhesség alatt nem javasoljuk, hogy bármilyen bórsavtartalmú terméket használjanak a nők – jelentette ki Dr. Johnson-Arbor. – Lehetséges, hogy a bórsav káros hatással lehet a magzat fejlődésére, nincsen elegendő adatunk a biztonságosságát és hatásosságát illetően a várandósság időszakára.”

A John Hopkins Egyetem kutatói készítettek 2021-ben egy tanulmányt azzal kapcsolatban, biztonságos-e a bórsav használata várandós és nem várandós nők esetében. Azt fedezték fel, hogy az agyi és gerincvelői idegcsatorna károsodását okozhatja. Emellett magzati csontfejlődési rendellenességeket, alacsony születési súlyt, szív-, tüdő- és más szervi problémákat is okozott az állatkísérletekben a magzatoknál. „Az állatokon végzett kutatások eredményei nem feleltethetők meg egy az egyben az emberre, ám azért óvatosságra intenek, különösen a várandósság idején” – mondta a szülész-nőgyógyász.

4. A lejárati dátumot figyeljük

„A bórvíz gombaölő hatása nagyban lecsökken a lejáraton túl, megnő annak a kockázata, hogy mikrobák szaporodnak el benne, így további fertőzéseket okozhat ahelyett, hogy meggyógyítana – mondta Dr. Johnson-Arbor.

5. Menjünk inkább orvoshoz, ha nem múlnak a tünetek

A TikTok tanácsát a bórvízzel kapcsolatban sem kell megfogadnunk, mert lehet, hogy több kárt okoz, mint amennyi hasznot jelent. Sokkal okosabb, ha orvoshoz fordulunk a hüvelyi fertőzéssel. „Ha medencetáji fájdalom, nagy mennyiségű folyás is jelentkezik, esetleg hányinger, hányás, láz, hidegrázás lép fel, mindenképp menjünk orvoshoz, mert sokkal összetettebb kezelést igényelhet a problémánk” – javasolta a szülész-nőgyógyász.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash