Nem engedték, hogy Barbie-m legyen gyerekkoromban. Tiltsam meg én is a lányomnak?

2023. július 26.
A most 38 éves nőnek azt gondolta az édesanyja, hogy a Barbie csak rózsaszín szeméttel töltené meg az agyát, így nem is kapott Barbie babát soha. Mit mondanak a szakértők, tényleg olyan káros a Barbie-zás? Ne engedjük mi sem a lányunknak?
Barbie lehet-e a gyereknek
  • A Barbie film miatt sokan kerültek most szembe azzal a dilemmával, vegyenek-e Barbie babát a gyereküknek?
  • Barbie tényleg egy túl vékony, üresefejű baba, aki arra tanít, hogy nem fontos más, csak a divatozás és vásárlás?
  • A kutatások szerint nem a baba miatt lesz a gyerekünknek testképzavara és alacsony önbecsülése, sokkal többet nyom a latba, a szülők – főként az édesanya – hogyan viszonyul a saját testéhez.

„Amikor kislány voltam, nagyon akartam egy Barbie babát – kezdte történetét a most 38 éves nő, aki mára szintén édesanya lett. A Barbie film miatt szembe került azzal a dilemmával, vajon hagyja-e saját gyermekét Barbie babával játszani, vagy saját édesanyja döntött jól, amikor nem engedte be a házukba a szőkehajú, sudár termetű, ragyogó szépségű babát. „Édesanyám meg volt győződve róla, hogy Barbie túl vékony, csak a divat érdekli és rózsaszín szeméttel töltené csak meg a fejem és testképzavarokkal. Persze ezt akkoriban nem így fogalmazták meg.”

„Játszhattam rongybabával, alvós babával, plüssállatokkal. De én persze Barbie-t akartam. Szőke volt, csodaszép és népszerű – csupa olyan tulajdonság, amiről azt hittem, rám is átragad majd, ha egyszer lesz egy saját Barbie-m.”

Barbie baba, az álom

„Amikor átmentem a barátnőimhez, az első kérdésem az volt: van Barbie-d? Ők megértő pillantással néztek, és amint anyám eltűnt a képből, azonnal elővették a gyűjteményüket. Emlékszem, teljes odaadással játszottam a Barbie-kkal mindig egész idő alatt.”

„Amikor átmentem a barátnőimhez, az első kérdésem az volt: van Barbie-d?"

„Amikor átmentem a barátnőimhez, az első kérdésem az volt: van Barbie-d?”

Volt egy kedvenc Barbie babám, aminek földig érő rózsaszín tüllruhája volt, fehér csillagokkal. Az egyik barátomnak volt egy. És amikor lekapcsolta a villanyt, a csillagok világítottak a sötétben. Ez volt minden Barbie közül a legjobb a szememben. De a végtelen könyörgésem ellenére sem kaptam soha. 

Aztán teltek az évek, és már egyre ritkábban jutott eszembe a Barbie baba (kivétel, amikor az Aqua slágerét, a Barbie Girl-t játszották mindenhol 1998-ban.) Amióta viszont nekem is született lányom, egyre gyakrabban jön elő újra a Barbie-kérdés. Belém égett jópár a saját anyám fenntartásai közül, viszont ma már annyival többféle Barbie közül választhat. Hableány, rocksztár, kerekesszékes, egészséges testalkatú, tudós és szakács is akár. 

Ma már látom Barbie sötét(rózsaszín) múltját, mennyire anyagias és hiú, ráadásul egészségtelenül alacsony a testzsírszázaléka és olyan cipőkben jár, amiktől örülhet, ha csak fáj a lába, és nem lesz kalapácsujja és bütyke. A másik felem viszont azt gondolja, ez is csak egy ártatlan játék, akár pozitív példakép is lehet, hiszen annyi féle létezik már belőle. És sokkal durvább, provokatívabb más babák léteznek a 21. században már. De ha már Barbie így felkerült a gyerekszobák térképére ismét Greta Gerwig filmjével, felmerül a kérdés: kell aggódnunk a gyermekünk miatt?

Mit mond a szakember a Barbie-ról?

Dr. Stephanie Damiano gyerekpszichológus szerint „a Barbie baba hatása a gyerekek testképére ellentmondásos”. A kutatási eredmények sem egyértelműek. Voltak olyan vizsgálatok, amik arra a következtetésre jutottak, hogy növeli a gyerekek testükkel való elégedetlenségét, míg mások szerint nem volt hatással erre a Barbie. „Ami szerintem a legfontosabb és ezt viszont egyik kutatás sem cáfolta, hogy a Barbie a vékonyságot mint társadalmi elvárást erősíti, ami viszont komoly kockázati tényezője a testünkkel való elégedetlenség kialakulásának.”

A gyerekpszichológus azon az állásponton van, hogy a gyermekünk testképét sokkal erősebben meghatározza a közvetlen környezetük és az, hogy a szüleik – a lányok esetében főként édesanyjuk – hogyan viszonyul a saját testéhez, mint az, hogy milyen játékokkal játszanak. „Egyedül a Barbie-nak nincs ekkora hatalma – jelentette ki Dr. Rachel Tomlison pszichológus is. – Gyakran előkerül a téma a testalkattal, mérettel kapcsolatban, vajon hosszú távú hatása van-e a gyermek önértékelésére és a testének elfogadására. De szerintem inkább a mai Barbie-knak pozitív hatása van.”

A Barbie-k a sokféleséget próbálják hangsúlyozni a 21. században

A Barbie-k a sokféleséget próbálják hangsúlyozni a 21. században

Tomlison gyerekei maguk is Barbie-znak. „De nem csak a baba, a rajzfilmekben is sokkal inkább védelmező, problémamegoldó szerepben jelenik meg Barbie, semmint a külsejére fókuszálna.”

Próbáljunk a gyemekeinkkel pozitívan beszélni a testünkről, így bármit is hall a lányunk, tudja, hogy a test sokféle alakú, színű, méretű lehet, és mindenkié másra képes. És mindenkié tökéletes úgy, ahogy van. 

Nem attól lesz valaki vásárlásfüggő vagy jár folyton magassarkúban, hogy gyerekkorában Barbie-k haját fésülgette. „Nem feltétlenül arra kell koncentrálnunk, hogy Barbie vékony vagy nem vékony – mutatott rá a gyermekpszichológus. – A lényeg az: Barbie jó vagy rossz? Valószínűleg még erre sem tudunk egyértelmű választ adni. Abban viszont talán mind megegyezhetünk, hogy Barbie egy kicsit jobban szeret az átlagosnál a figyelem középpontjában lenni.”

Forrás: The Guardian, fotó: Getty Images, Unsplash