Ez a retró asztal lesz a lakberendezők kedvence idén ősszel

2023. augusztus 06.
Ha szerencsénk van, még lapul is egy eredeti darab valamelyik nagyszülő házában, amit elkérhetünk. A kis lakások ékköve lehet egy tulipán asztal.
Retró lakberendezési trend, a tulipán asztal visszatér 2023 őszén
  • Újabb nagy retró visszatérőt köszönthetünk a lakberendezésben 2023 őszén.
  • A tulipánasztal már a ‘70-es, ‘80-as években is igazi sláger bútordarab volt, idén minden korábbinál menőbb formákban tér vissza.
  • A kis lakásokban különösen fontos szerepe lehet a lakberendezésben és lakásdekorációban egy ilyen retró asztalnak.

A tulipán asztal időtlen klasszikus, és mindent tud, amire szükségünk lehet. Ebédlőasztal, munkaállomás és a lakásdekoráció eszköze is lehet egyetlen bútordarabként. Nem csoda, ha a retró asztal visszatér a lakberendezésbe 2023 őszén.

Egy finn-amerikai építész-dizájner, Eero Saarinen alkotta meg a tulipán asztalt. A Knoll nevű bútorcégnek tervezte meg az első darabokat a talapzaton álló asztalból. Ezeken a tulipánszerű talpon ovális vagy kerek asztallapot helyeztek el. 

Fontos szempont volt, hogy az asztal egyszerre legyen kényelmes, ergonomikus, elférjen a láb és a székeket is köré lehessen helyezni. Ugyanakkor mutatós sziluettel dekorációs elemként is szolgáljon. A tulipán asztal kiállta a próbát, nem csoda, ha évtizedekkel később is reneszánszát éli.

Az eredeti fekete-fehér tulipán asztal

Az eredeti Knoll tulipán asztal (1,3 millió forint)

Az eredeti Knoll tulipán asztal (1,3 millió forint)

Ezzel az asztallal kezdődött az egész. A Knoll Saarinen tulipán asztala ma is kapható megannyi formában, méretben. De a klasszikus, fekete-fehér, kerek asztallappal készült bisztróasztal az, ami az egész tulipán asztal divatot elindította. Még ma is ugyanolyan remek kiegészítője és dekorációs eleme lehet bármelyik lakásnak. 

Tulipán asztal rézlábbal

Tulipán asztal réz lábbal (CB2, 105 ezer forint)

Tulipán asztal rézlábbal (CB2, 105 ezer forint)

A rézlábbal készült tulipán asztal egy kis előkelőséget, ragyogást kölcsönöz az ebédlőnek. Kissé indusztriálisabb irányba viszi el a fémláb a tulipán asztal eredeti koncepcióját, ami remekül mutat minimalista otthonokban is. 

Fém tulipán asztal

Fém tulipán asztal (HAY, 261 ezer forint)

Fém tulipán asztal (HAY, 261 ezer forint)

A teljes egészében fémből készült tulipán asztal lába inkább a virág bimbójához hasonlít, mint kinyílt tulipánhoz. Ettől egy kicsit erőteljesebb, karakteresebb látványt nyújt, mint inkább lágy, megnyugtató hangulatot. Ám pont ettől lehet tökéletes egy ilyen tulipán asztal a kertbe vagy balkonra.

Minimalista fehér tulipán asztal

Fehér tulipán asztal az Amazonról

Fehér tulipán asztal az Amazonról (52 ezer forint)

Bármelyik minimalista lakásba tökéletes kiegészítő elem egy fehér tulipán asztal. Bármiféle felesleges díszítőelem nélkül mutatja meg, miért olyan csodálatos és időtlen bútordarab egy tulipán asztal. Miért működött a retró korszakban, és miért működhet ma is.

Tulipán asztal és játékosság

Tulipán asztal játékos lábbal (Anthropologie, 318 ezer forint)

Tulipán asztal játékos lábbal (Anthropologie, 318 ezer forint)

Aki a maximalizmus, cottage core híve, vagy egyszerűen csak szereti, ha minden egy kicsit játékosabb még a lakberendezésben is, annak egyértelműen egy olyan tulipán asztal az ideális választás, ami egy kicsit más. Mint például az a darab, aminek esztergált lába egy kis formai változatosságot visz az egyébként letisztult és sima bútordarabba is. 

Fotó: Amazon, Anthropologie, Knoll, CB2, HAY, Getty Images