Mi a napozási viszketés és miért olyan kegyetlen érzés?

2023. július 18.
A napozási viszketés olyan érzés, mintha tűzhangyák futkoznának a bőrünk alatt. Miért alakul ki bizonyos esetekben a napégést követően és hogyan kezelhető?
Mi a napozási viszketés
  • A napozási viszketés a napégés hatására alakulhat ki ritka esetekben, és olyan erős égő, viszkető érzéssel jár, amit lehetetlen kibírni.
  • Bár kevés kutatást végeztek a napozási viszketéssel kapcsolatban, gyanítják, hogy bizonyos kémiai anyagok váltják ki, melyek a napégés során termelődnek.
  • Magától elmúlik a legtöbb esetben a napozási viszketés, de allergia elleni szerekkel és testápolóval enyhíthetjük a fájdalmas viszketést.

Nagyon kifejező a napozási viszketés angol neve: hell’s itch, azaz a pokol viszketése. Aki átélte, olyan erős és fájdalmas viszketést érez ugyanis a beszámolók szerint, mintha tűzhangyák futkosnának a bőr alatt. 

Az ultraibolya sugárzás károsítja a bőrt, ami fájdalmas lehet, ha nem vigyázunk. Ha önmagában nem lenne elég a napégés, a helyzet még rosszabbra is fordulhat. Néhány nappal azután ugyanis, hogy leégtünk a napon, kialakulhat a napozási viszketés.

Mi az a napozási viszketés?

„A napozási viszketés szerencsére ritka. Nagyon kellemetlen érzés, ami a napégés hatására alakul ki – mondta Dr. David J. Leffell, a Yale Orvostudományi Egyetem Bőrgyógyászati Sebészeti és Onkológiai Osztályának vezetője. – Általában két nappal a súlyos napégés után jelentkezik és 2-5 nap alatt múlik el.”

„Aki átélte, úgy számolt be róla, hogy ez egy őrjítő, irányíthatatlan viszketés. Voltak, akik ahhoz hasonlították, mintha dörzspapírral súrolnák a bőrüket vagy tűvel böködnék” – folytatta a bőrgyógyász. 

Még nem végeztek túl sok kutatást a napégési viszketéssel kapcsolatban. Az egyik tanulmány, ami 2018-ban jelent meg a Journal of Travel Medicine című tudományos szaklapban, a világ egyik legelviselhetetlenebb fájdalmaként írta le a napégési viszketést.

Mi okozza a napégési viszketést?

„Nincs túl sok információnk a ritka napégési viszketéssel kapcsolatban, pontosan nem tudjuk, mi okozza – mondta Dr. Leffell. – Ám valószínűsíthető a rendelkezésünkre álló adatok alapján, hogy a napégés miatt bekövetkező szöveti sérülések váltják ki.”

„Vannak, akiknek a szervezete nagyon hevesen reagál a napégéskor a testben keletkező kémiai anyagokra. Ezek okozhatják a viszketést és fájdalmat – idézett fel a bőrgyógyász egy napégéssel kapcsolatos kutatást, mely szerint ezek a kémiai vegyületek érzékenyebbé tesznek a fájdalomra.

„A bőrünk a legnagyobb érzékelő szervünk. Nem meglepő, hogy ha nagy területen sérül, a testünk minden módon igyekszik a lehető legkellemetlenebbé tenni, hogy ne akarjunk újra leégni” – mondta Leffel.

Hogyan enyhíthető a napozási viszketés?

A bőr védőrétegét visszaépítő tápláló testápolókkal enyhíthető a napozási viszketés miatti fájdalmas érzés

A bőr védőrétegét visszaépítő tápláló testápolókkal enyhíthető a napozási viszketés miatti fájdalmas érzés

Miután a napégési viszketéssel kapcsolatban nem folytattak egyelőre túlságosan sok tudományos vizsgálatot, konkrétan erre a problémára nincs célzott kezelés sem. „De általában meg is oldódik magától – mondta a bőrgyógyász. – Tüneti kezeléssel kell átvészelnünk azt a néhány nagyon kellemetlen napot, amit a napozási viszketés okoz.”

Otthoni gyógymódokkal enyhíthetjük a napégés okozta erős tüneteket:

  • vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel és fájdalomcsillapítókkal (például ibuprofen, aszpirin)
  • az allergia elleni antihisztamin-készítményekkel
  • orvos javasolhat szteroidos krémet, ha szükségesnek látja
  • a bőr védőrétegét tápláló testápolókkal
  • zabvizes fürdő kézmeleg vízzel

Fontos, hogy ne fürödjünk meleg vízzel és ne használjunk olyan gyógynövényes készítményeket, melyeknek nem ismerjük a pontos összetevőit. „Ez bármilyen típusú napégésre igaz, de különösen a napozási viszketésnél” – figyelmeztetett Leffell.

Ha a fájdalom nagyon erős és nem enyhül a fent felsorolt kezelési módok alkalmazásával sem, mindenképp forduljunk orvoshoz. Lehet, hogy esetünkben szükség van erősebb gyógyszerekre, és fontos kizárni más betegségeket.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash