Te mennyit tudsz a befelé forduló mellbimbóról? Valószínűleg nem eleget!

2023. július 13.
A fiatal nő elmesélte korrekciós műtétjének történetét. A befelé forduló mellbimbó még mindig tabu, pedig sokan küzdenek vele. Mit kell tudnunk róla?
Befelé forduló mellbimbó műtét
  • Nagyjából egymillió ember élhet befelé forduló mellbimbóval csak Magyarországon, férfiak és nők egyaránt.
  • Ez az állapot nem csak esztétikai kérdés, lelki problémákat és kellemetlen testi tüneteket okozhat.
  • A 30 éves nő mesélte el korrekciós műtétje történetét.

„Ahogy sok fiatal nőnek, a pubertás nekem is azt jelentette, hogy szembe kell néznem az átalakuló testemmel, amit egyáltalán nem éreztem a sajátomnak – kezdte történetét Linda. – 14 éves koromig olyan vékony voltam, mint a cérnaszál, ám mintha egyetlen éjszaka leforgása alatt kialakult volna a csípőm a továbbra is nádszálvékony derekam alatt. Egyetlen nyár alatt nőttem 15 centit, amitől azt éreztem, hogy az egész testem nyúlik, dagad, fáj és idegen.”

„Különösen figyeltem a mellem alakulását. Kíváncsian vártam, mikor lép túl a tinimelltartó fázison, főleg, mivel a barátnőimnek, úgy tűnt, sokkal gyorsabban nő a melle. Bár évek kellettek hozzá, de a mellem végül többé-kevésbé értékelhető méretűre nőtt, a mellbimbóim viszont nem igen hasonlítottak egy felnőtt nőére. Már amennyire meg tudtam állapítani.”

Milyennek kell lennie a mellbimbónak?

Ahogy a mell, úgy a mellbimbó alakja, mérete, színe és nagysága is mindenkinél más. Az is eltérő, mennyire emelkedik ki a mellbimbó csúcsa. Nagyjából az emberek 10-20 százalékának – mindkét nemet figyelembe véve – úgynevezett befelé forduló mellbimbója van. Ez azt jelenti, hogy a bimbó visszahúzódik a mellszövetbe. „A befelé forduló mellbimbó örökletes – mondta Dr. Taniqua Miller szülész-nőgyógyász. – Vannak, akiknél a befelé fordulás pusztán esztétikai kérdés, míg másoknak komoly lelki stresszt vagy éppen testi irritációt okoz.”

A legtöbb ember meglepődik azon is, hogy létezik egyáltalán a befelé forduló mellbimbó. De ha azt nézzük, hogy csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió ember él, létezik és sétál befelé forduló mellbimbóval, mégis különös, hogy olyan kevesen ismerik a jelenséget. Annak tudatában viszont valamelyest érthető, hogy nemigen említik a médiában, a filmeken sem látni a meztelen jelenetekben valaki befelé forduló mellbimbóval. 

„Nos, nekem befelé forduló mellbimbóm van. Vagyis volt – mondta a 30 éves nő. – Megműttettem. Két korrekciós műtétre volt szükség, hogy ne látszódjon többé.”

„16 éves koromig nemigen foglalkoztam vele, hogy a mellbimbóm formája vagy mérete nem olyan, mint a tiniknek szánt felvilágosító könyvek illusztrációin. A főiskola alatt, a húszas éveim elején szerencsém volt a partnereimmel. Segítettek átlendülni a befelé forduló mellbimbóim okozta szorongáson (bár mindig volt némi kínos kérdezősködés az első szexnél) – magyarázta Linda. – De az esztétikán túl, a mellbimbóim anatómiája kényelmetlen érzeteket is okozott, főleg hideg időben. Végül diploma után gyűlt össze annyi pénzem, hogy korrekcióztassam a befelé forduló mellbimbóimat. Erre nincs minden esetben szükség, de nálam olyan fokú volt a befelé fordulás mértéke, hogy nem volt más út.”

Mikor van szükség műtétre a befelé forduló mellbimbónál?

„Attól függ, mennyire befelé forduló egy mellbimbó – magyarázta Dr. Melissa Doft plasztikai sebész. – Vannak, akiknél csak lapos a mellbimbó. Másoknál teljesen behúzódik a mellszövetbe.”

1-től 3-ig osztályozzák a befelé fordulás mértékét. Az 1-es a legenyhébb, a 2 közepes mértékű befelé fordulást jelent, míg a 3 súlyos. Az izgatás, stimuláció vagy a hőmérséklet hatására az 1-es típusú befelé forduló mellbimbó magától is kiemelkedik. A kettesnél ez már kevésbé valószínű, míg a hármas szintnél teljesen befelé fordulva marad a mellszövetben.

Mi okozza a befelé forduló mellbimbót?

Befelé forduló mellbimbó műtét előtt (balra) és korrekciós műtét után (jobbra)

Befelé forduló mellbimbó műtét előtt (balra) és korrekciós műtét után (jobbra)

„Mindannyiunknál vannak támasztó rostok, melyek a helyükön tartják a mellbimbót – mondta Dr. Adam Kolker plasztikai sebész. – De ezek a rostok feszesebbek vagy rövidebbek azoknál, akiknek befelé forduló mellbimbója van. Ahhoz, hogy a normál, kiemelkedő állapotba hozzuk a mellbimbót, ezeket a rövid rostokat kell kiterjeszteni. Ehhez bizonyos esetekben műtétre van szükség.”

Az 1-es típusnál a plasztikai sebész inkább konzervatív terápiát javasol. „Kézi vagy elektromos mellszívóval a vákuum hatására a mellbimbó kifelé fordul és idővel így is marad – mondta Dr. Kolker. – Ezek azok a mellszívó gépek, melyekkel az anyatejet le lehet fejni a kisbabák számára. Ez nagy segítség egyébként az anyatejes táplálásnál is befelé forduló mellbimbók esetén. „Érdemes bármit kipróbálni, mielőtt a műtétre kerülne sor” – javasolta a plasztikai sebész.

A befelé forduló mellbimbó általában veleszületett állapot. Fontos tudni, hogy ha az életünk során később alakul ki, a mell betegségére, sérülésére kell gyanakodnunk. „Akár mellrák is okozhat ilyen tünetet, különösen azoknál, akik kockázati csoportba tartoznak. Ha a családban előfordult mellrák, menopauza után vannak, BRCA-mutáció hordozók vagy korábban már átestek mellrákon.”

Nem is olyan egyszerű a műtét

„Nekem az egyik mellem 2-es, a másik 3-as szintű volt. Ez a fajta aszimmetria gyakori a befelé forduló mellbimbónál. 25 éves voltam, amikor úgy döntöttem, hogy itt az idő a korrekciós műtétre” – folytatta történetét a most 30 éves nő. 

De a műtét után fél évvel a mellbimbói ismét befordultak. Ez szintén gyakran előfordul, főleg a 3-as súlyosságú mellbimbó esetén. „Nagyjából 50 százalék az esélye annak, hogy ez megtörténik. A test szöveteinek bizonyos részeken, például a mellbimbónál, van egy spirális hatása – magyarázta Dr. Kolker. – A kollagén és elasztin emlékszik, így mindig fennáll annak az esélye, hogy visszatér az eredeti állapotba.”

„A testvéremnek és a sógoromnak mondtam el egyedül, mire készülök. Túlságosan aggódtam a műtét miatt. A kudarc után elkezdtem elfogadni a mellbimbóimat, hogy soha nem néznek ki úgy, ahogy szeretném, és elkezdtem más dolgokra fókuszálni, dolgoztam és utaztam. Két év múlva szántam rá magam az újabb korrekciós műtétre, ami úgy tűnik, már sikeres volt.”

Van kockázata a befelé forduló mellbimbó műtétjének?

Befelé forduló mellbimbó oldalról műtét előtt (balra) és korrekció után (jobbra)

Befelé forduló mellbimbó oldalról műtét előtt (balra) és korrekció után (jobbra)

„Nagyon fontos, hogy ne sérüljön a mellbimbó vérellátása. Ez a kockázat minden mellet érintő műtétnél fennáll – mondta Dr. Kolker. – Ez ugyanis a mellbimbó elhalását okozhatja. Ilyenkor a bimbó a műtét után 24 órával elkezd feketedni, de ez visszafordítható, ha megszüntetjük a vérellátási zavart.”

Vannak olyanok, akik piercinget tetetnek a mellbimbójukba a műtét után. Ezzel akarják megakadályozni, hogy ismét befelé forduljon. Dr. Droft nincs meggyőződve róla, hogy ez orvosilag megfelelő utógondozás volna, vagy a befelé forduló mellbimbó megfelelő korrekciója. „Nem gondoltam még erre, mint lehetőségre, de ha ezzel megakadályozhatom, hogy ismét beforduljon a mellbimbóm, mindenképp megfontolandó” – vélekedett az ötletről Linda.

A mellbimbó érzékelési zavarait is okozhatja beavatkozás. Megeshet, hogy érzéketlenné, vagy éppen túlérzékennyé válik a bimbó. „Utóbbit az is okozhatja, ha a mellbimbó sokáig a mellszövetbe fordulva fejlődött, létezett, nem szokott hozzá az érintkezéshez a ruházattal, a környezeti elemekkel vagy a tapintással. Így minden ilyen új ingert jelent” – magyarázta a plasztikai sebész. 

Mivel a műtét érintheti a tejcsatornákat is, fontos tájékozódni előre arról is, számíthatunk-e szoptatási nehézségekre, ha gyermeket akarunk. 

„A befelé forduló mellbimbó korrekciója apró változásnak tűnhet. De az erő, ami a döntéshez kellett, hogy újra megpróbáljam és vállaljam az újabb esetleges kudarcot, valamint az érzés, hogy végre otthon vagyok a testemben, az, amit egész életemben kerestem.”

Forrás: Allure, fotó: Unsplash, Dr. Adam Kolker