Ha kerekebb és feszesebb melleket akarsz, ez a természetes anyag segíthet

2023. július 20.
A TikTok teljesen odáig van a méhpollen mellnövelő hatásától. A szakértők szerint ennyire nem egyértelmű az összefüggés, ráadásul a női egészséggel kapcsolatban lehetnek nemkívánatos mellékhatások is.
Méhpollen növelheti a mellméretet
  • A méhpollent kikiáltották már szuperélelmiszernek, rajonganak vitamin- és ásványianyag-tartalmáért, gyulladáscsökkentő hatásáért.
  • A TikTokon most azért kapták fel ismét, mert természetes mellnövelőnek nevezte egy endokrinológus.
  • Valóban nőhet a mellünk a méhpollen rendszeres szedésétől?

Eredetileg a pollenallergia ellen vált népszerűvé a méhpollen. Azóta kiderült róla, hogy gyulladáscsökkentő hatású, szuperélelmiszernek kiáltották ki magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt. Most pedig arról beszélnek, hogy akár természetes módon növelheti a mellméretünket is, mivel a hormonháztartásra is hatással van.

Hihetünk ezúttal a TikTok-orvosoknak?

A közösségi oldalakon már több mint 2,5 millióan nézték meg azokat a videókat, melyek szerint a méhpollen alkalmas lehet a mell természetes növelésére. Egy Taylor Reynolds nevű felhasználó töltötte fel az első ilyen videókat, ezekben endokrinológusokat kérdezett meg arról, működhet-e ily módon a méhpollen.

@imtaylorreynolds

the girls have been girling and i want answers #hormones #beepollen #wellnesstiktok #hormonebalancing

♬ original sound – taylor reynolds

Ezt követték azok a TikTok-videók, amikben arról számoltak be a felhasználók, hogy nőtt a mellük, miután minden nap méhpollent raktak a turmixukba.

@iveycross

ok but I was shocked when I put on my skims #beepollen #beepollenbenefits #womenshealth #skims

♬ original sound – Ivey Cross

Bár nem áll rendelkezésünkre egyelőre nagy mennyiségű kutatási adat a méhpollen mellnövelő hatásával kapcsolatban, az tény, hogy a természetes anyag úgynevezett fitoösztrogéneket tartalmaz. Ezek a női nemi hormon, az ösztrogén növényi változatai. „Elméletben tehát nőhet a mellünk tőle, hiszen az ösztrogén az, ami kiváltja a női mell növekedését”, mondta Lisa Jung természetgyógyász. Erre azonban nincs garancia, hiszen nem ez az egyetlen dolog, ami szerepet játszik a mellméret alakulásában.

Mitől függ a mellméret?

„A mellméretet és a mell fejlődését számos tényező befolyásolja – mondta Dr. Sydne Ford endokrinológus. – A genetika, hormonok és a testzsírszázalék is számít. Nincs egyetlen olyan tudományosan bizonyított módszer sem, ami a mell természetes növekedését okozná. Amit tudunk, hogy a testmozgás, kiegyensúlyozott, növényi ösztrogénben gazdag étrend segíti a hormonális egyensúly megőrzését.”

Mire lehet jó a méhpollen?

Ha a mellünk nem is nő meg biztosan a méhpollentől, más jótékony hatása lehet az egészségünkre

Ha a mellünk nem is nő meg biztosan a méhpollentől, más jótékony hatása lehet az egészségünkre

Egy kisebb, 1990-ben végzett kutatás szerint a klimaxszal összefüggő tünetek enyhítésében segíthet a méhpollen. A természetgyógyász szerint a benne található fitoösztrogén a PMS-es, hormonális migrénnel, aknéval összefüggő tüneteket is enyhítheti.

Egy 2010-es vizsgálatban az derült ki, hogy a méhpollen és a benne található növényi ösztrogén segít a csontritkulás megelőzésében, az előrehaladott csontszövetvesztést lassítja és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. 

„Vannak arra utaló adatok is, hogy a méhpollen a máj, prosztata megbetegedései és az anyagcserével összefüggő problémák – magas koleszterinszint, diabétesz, elhízás – esetén is jótékony hatású lehet – tette hozzá Jung. – Amit még senki sem bizonyított: hogy a mellünk is tényleg nőhet-e tőle.”

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash