A mellfájdalom leggyakoribb okai (x)

2023. március 01.
A mellfájdalom nemcsak kellemetlen, de ijesztő is lehet, és ha a menstruációs ciklushoz kapcsolódik, akkor jellemzően hormonális változások okozzák.
A mellfájdalom leggyakoribb okai

Hormonális okok: PMS

Sok nőnek a menzeszt megelőző napokban, amikor a hormonális egyensúly megbomlik, megduzzad, feszül, érzékennyé válik vagy fájni kezd a melle. Leginkább a mell oldalsó és felső részén jelentkezik az érzékenység, de előfordulhat, hogy valaki a hónaljában érzi a kellemetlen fájdalmat. A ciklikusan jelentkező mellfájdalom tehát az egyik tipikus PMS-tünet. A mellfájdalom mellett jelentkezhet ingerlékenység, érzelmi labilitás, falánkság, haspuffadás és fejfájás is. Ezeket a panaszokat összefoglalóan premenstruális szindrómának nevezik, amelynek rengeteg, mintegy 150 féle tünete ismert. A PMS a menzeszt megelőző 7-10 napban jelentkezik, majd a menstruáció első napjaiban magától elmúlik.

Szervi okok

Fájdalmat okozhatnak a mellben lévő csomók is. A csomóknak sok típusa ismert, amelyek közt vannak jó- és rosszindulatú elváltozások is. A legtöbben egyből rosszindulatú daganatra gondolnak, ha csomót találnak a mellükben, ám a rákos megbetegedés általában nem jár fájdalommal. Ha jóindulatú daganat vagy ciszta miatt alakult ki a mellfájdalom, akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Mellgyulladás

A mellgyulladás bakteriális eredetű fertőzés, leggyakrabban a szoptató nőket érinti. Ilyenkor a mell fájdalmas, a bőr vörös, meleg, a fertőzést láz és rossz közérzet kísérheti. Mivel baktériumok okozzák, antibiotikumos terápiára van szükség. Ha a probléma tályogképződéssel is jár, úgy indokolt lehet a műtéti beavatkozás.

Hormonmentes segítség

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Ha a mellfájdalom ciklikus és a PMS egyik kellemetlen tüneteként jelentkezik, akkor a problémát hormonmentes segítséggel is orvosolhatjuk. A barátcserjét tartalmazó Premens tabletta bizonyítottan csökkenti a PMS kellemetlen tüneteit, illetve klinikailag igazoltan hatásos a cikluszavar rendezésében. A Premens koncentráltan, gyógyszerminőségben tartalmazza a gyógynövény kivonatát, és az egyetlen, gyógyszertárban recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer. A tablettát a ciklus bármelyik napján elkezdhetjük szedni. A kívánt hatás elérése érdekében szedjük legalább 3 cikluson át. Ha szükséges, a kúrát három hónapnál hosszabb ideig is lehet folytatni. A Premens tabletta 3 havi terápiához elegendő kiszerelésben is kapható a patikában.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció