Etikettszakértő árulja el, hogyan legyenek lovagiasak a modern férfiak

2023. augusztus 15.
Rengeteg minden megváltozott az előző századhoz képest, van, ami mégis örök: mégpedig az udvariasság. William Hanson etikettszakértő most elárulja, milyen egy igazán lovagias, mégis modern férfi.
Etikett szakértő árulja el, hogyan legyenek lovagiasak a modern férfiak

Modern világunkban szinte mindenkinek eltérő a véleménye arról, hogyan viselkedik egy jó randipartner. Az értékek és a normák változnak, az önzetlenség és a lovagiasság viszont sosem megy ki a divatból – ettől még nem lesz valaki ódivatú.

A számla

Az 1950-es és 60-as években a férfiak fizettek a randin, majd az évek múlásával már csak az első találkozót kellett állniuk. Most, hogy a nőknek is lehet saját keresete, az fizet, aki az első randevút kezdeményezi, ezt követően pedig a felek felváltva osztoznak a költségeken. William Hanson arra figyelmeztet, hogy ha az első találkozóra egy étteremben került sor, a második se elviteles legyen.

A mosdó

A hagyományok szerint, amikor a nő felállt az asztaltól, hogy egy kicsit felfrissítse magát a mosdóban, a férfi kissé felemelkedett a székéből, miközben partnere távozott, majd ugyanezt tette, amikor visszatért. Valójában nem kéne felállni étkezés közben, hacsak nincs vészhelyzet, hiszen a másik félben kellemetlen érzéseket kelthetünk. Ha tudod, hogy a partnered szereti, amikor te is felállsz, akkor tégy így, de ha nem, akkor nyugodtan maradj ülve. Amennyiben viszont egy új ember érkezik az asztalhoz, mindenkinek illik felállni és üdvözölni, függetlenül attól, hogy milyen nemű az illető.

Ajtónyitás

Az etikettszakértő azt mondja, a klasszikus lovagias cselekedet azt diktálja, hogy a férfi nyit ajtót a nőnek. Ma már mindegy, hogy ki sétál mögöttünk, minden esetben illik így cselekednünk.

Odaadó figyelem

Legyen szó randevúról, üzleti étkezésről vagy baráti összejövetelről, minden figyelmed szegezd arra az emberre, akivel vagy, és ne arra, aki éppen üzenetet írt neked Messengeren.

Ne posztolj

Ne a követőkért randizz, és ne posztolgass feleslegesen a közösségi médiában a találkozóról. Ez csak két emberre tartozik, a lovagiasság és a dicsekvés nem fér össze.

A rendelés

Rég elmúltak azok az idők, amikor minden étteremnek két külön étlapja volt: az egyiken fel voltak tüntetve az árak, a másikon pedig nem. Előbbit a hölgyek kapták, mivel nem ők fizettek. Ma már nem így működik a rendelés, a számlát pedig annak kell adni, aki kéri, nem pedig automatikusan a férfinak.

Reagálás a bókokra

A bókokat illik fogadni és megköszönni, nem muszáj egyből viszonozni, negatívan, elutasítóan reagálni rá pedig pláne tilos. Később azért illik nekünk is megdicsérni a másikat!

Séta

A hagyomány szerint a férfiak sétálnak a járda úttest felőli oldalán, hogy védelmet nyújtsanak a nőknek. A jó modor még ma is ezt diktálja, ezért attól függetlenül, hogy kivel vagy, igazán lovagias attitűdről árulkodik, ha te sétálsz a járda külső felén.

A lovagiasság oda-vissza érvényes

Ha a kedvesed udvariasságból valami olyasmit tesz, amit te nem annyira szeretsz, akkor is reagálj kedvesen. Szépen köszönd meg és mondd neki, hogy értékeled a szándékot, de nem szükséges a jövőben is folytatnia.

Forrás: Daily Mail, Fotó: Getty Images