Van rosszabb a papír zsebkendőnél, amit a zsebedben hagyhatsz mosáskor

2023. április 21.
Élet-halál kérdése lehet, hogy kiürítsd a zsebeket, mielőtt a ruhákat a mosógépbe rakod. Rosszabb is történhet ugyanis, mint hogy a szétázott papír zsebkendőtől minden fekete ruha csupa szösz lesz.
Van rosszabb a papírzsebkendőnél, amit a zsebedben hagyhatsz mosáskor
  • Nem a papír zsebkendő a legrosszabb, ami a zsebünkben maradhat, ha nem nézzük át, mielőtt betesszük a ruhánkat a mosógépbe.
  • Nemrég egy spanyol férfi az öngyújtóját hagyta a ruhájában, és a szárítógép kigyulladt.
  • A telefon akkumulátorja – vagy más elektromos eszközé – hasonló problémát okozhat.

A Coruña spanyol kikötőváros. Nemrég megdöbbentő eset történt a város önkiszolgáló mosodájában. Egy férfi berakta a ruháit a mosógépbe, és amikor a szárításhoz ért, a gép felrobbant és kigyulladt. Mi okozta a balesetet, ami akár otthon is megtörténhet velünk? Egy nadrág zsebében hagyott öngyújtó.

Az esetről készült videón, amit a Twitterre töltöttek fel, látszik, hogy a férfi kilép a mosodából. Hatalmas szerencséje volt, hogy nem ott akarta helyben megvárni, míg lejár a mosás. Nem sokkal később ugyanis a mosó-szárító gép felrobbant. Még az üzlet üvegei is kitörtek a balesetben. 

Sok zsebben hagyott dolog okozhat tragédiát

A szakemberek az eset után mindenkit arra figyelmeztetnek: mindig ellenőrizzék mosás előtt, nem maradt-e semmi gyúlékony anyag a zsebükben. A papír zsebkendőnél sokkal nagyobb bajt okozhat, ha egy öngyújtó, telefontöltő, külső akkumulátor a zsebben marad és úgy tesszük be a mosógépbe a ruhánkat.

„A lítium-ion akkumulátorok is meggyulladhatnak, ha a mosógép vagy szárítógép dobálása és a centrifugázás során megsérülnek. Ráadásul a szárítógépnél a magas hőmérséklet tovább fokozza a tűzveszélyt” – hangsúlyozta Adam Dewberry tűzoltó parancsnok. 

Nem egyedi eset

Azt gondolnánk, a spanyol eset egyedi volt. Pedig csak Ausztráliában közel 14 ezer szárítógéppel kapcsolatos tűzesetet jelentenek évente, a szám pedig növekszik. 

Akármennyire unalmas is tehát a mosás, ruhaválogatás és a zsebek ellenőrzése, célszerű nagyon odafigyelnünk és inkább kétszer megnéznünk, mert a papír zsebkendők okozta fehér szöszöknél sokkal nagyobb baj is történhet.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash