Valószínűleg te is rosszul tűrted le eddig a garbód nyakát

2023. március 10.
A TikTok-nak köszönhetjük ismét, hogy megtanított egy roppant egyszerű trükköt, ezúttal arról, hogyan nézhet ki sokkal jobban a garbónk nyaka. Csak egyetlen apró dolgot kell megváltoztatnunk, egyáltalán nem macerás. Ráadásul az ékszereket és más felette viselt kiegészítőket is jobban kiemeli.
Valószínűleg te is rosszul tűrted le eddig a garbód nyakát
  • Mary Orton posztolta azt a videót a TikTok-ra, melyben megmutatta, hogyan mutathat sokkal jobban a garbónk.
  • Egyáltalán nem bonyolult és nem tart tovább így letűrni a garbónk nyakát. Viszont tényleg sokkal jobban néz ki.
  • A garbót először az amerikai hadsereg haditengerészei viselték.

Mindenkinek van a ruhatárában legalább egy garbó. Viszont valószínűleg soha nem gondolkoztunk azon, hogyan is kell vagy lehet letűrni a nyakát. Pedig – ahogy a TikTok-ra posztolt videóból kiderül – igenis számít, hogyan viseljük a garbónkat.

Ha megnézzük az amerikai divatblogger, Mary Orton közösségi oldalra posztolt videóját, láthatjuk, hogy nem kell különösebben nagy erőfeszítés ahhoz, hogy a garbónyak lehajtása sokkal elegánsabb legyen.

Így kell helyesen lehajtani a garbónk nyakát

„Az emberek 99 százaléka kifelé fordítja le a garbó nyakát. Ezzel azonban látszik a nyakvonal. Letisztultabb hatást érhetünk el, ha befelé hajtjuk le a garbónyakat” – magyarázta Orton. 

@mary.orton

Another day, another life-saving turtleneck tip. #turtleneck #turtlenecks #styletips #stylehacks #fashionhacks #styletok #classicstyle

♬ original sound – Mary Orton

Így kell lépésről lépésre lehajtanunk a garbónk nyakát, hogy még jobban nézzen ki:

  1. Simítsuk ki a garbó nyakát teljesen.
  2. Állítsuk be, milyen magas nyakat szeretnénk, és a megfelelő helyen hajtsuk befelé a garbónyakat.
  3. Igazítsuk be, hogy sima legyen és megfelelően illeszkedjen.
  4. Feltehetjük a kiegészítőket, amik így nem akadnak bele a kifelé hajtott nyakba.
  5. Ha alacsonyabb, vagy magasabb nyakat szeretnénk ezúttal a garbónknak, azt is sokkal jobban szabályozhatjuk, ha befelé hajtjuk le a garbónk nyakát.

Nem csoda, ha Orton módszerét több millióan látták és osztották meg a TikTok-on az elmúlt időben. Egyáltalán nem kell plusz erőfeszítést tennünk, mégis összeszedettebb és letisztultabb lehet az öltözékünk.

Nem az esztétikum inspirálta a garbó feltalálását

Elsősorban nem az volt a cél, amikor feltalálták a garbónyakat, hogy szép legyen. „A garbó először a 16. században jelent meg az öltözködésben – mondta Sarah Collins divattörténész, a Savannah-i Művészeti Főiskola professzora. A lovagok viselték a páncélzat alatt, hogy ne törje fel a bőrüket a sodronying. Egyfajta védőréteggént működött és kívülről nem is látszott.”

Az ezt követő századokban is megmaradt a katonák funkcionális öltözékének. Hordták az első világháború alatt, de az amerikai haditengerészetnél is ilyet viseltek a katonák. 

Praktikus ruhadarabból vált a divat kedvencévé

A garbó jelen volt a nagy társadalmi mozgalmak eseményeinél. Egy sor történelmi személy és híres ember hordott előszeretettel garbót. A hippiktől a szőke bombázókon át (például Marilyn Monroe-t is többször fotózták garbóban) Gloria Steinemig, aki a feminista mozgalom meghatározó alakja volt.

Marilyn Monroe is szívesen viselt garbót

Marilyn Monroe is szívesen viselt garbót

„A garbónak szimbolikus és pszichológiai értéke van. A kívülállóságot, rebellizmust, de a gyakorlatiasságot is jelképezi a megjelenésben” – magyarázta Collins. 

Függetlenül attól, hogyan hajtjuk le a garbó nyakát.

Ezért is jó, ha befelé hajtjuk le a garbó nyakát

Tehát ha elővesszük a garbónkat és fel akarjuk venni, jusson eszünkbe, hogy érdemes befelé lehajtani a nyakát. „Szerintem több okból is praktikusabb, ha nem kifelé tűrjük le a garbónyakat” – mondta Orton.

  • Sokkal letisztultabb látványt nyújt a garbónk. „Mivel a garbó nyakának a széle bolyhosodik ki először, így ha ez látszik, sokat ronthat a megjelenésünk igényességén” – mondta a divatblogger. Ha fölé veszünk még egy pulóvert, kardigánt vagy blézert, célszerű befelé hajtani a nyakat.
  • Jobban kiemeli az ékszereket, ha befelé hajtjuk le a nyakát. „A második érv amellett, hogy befelé hajtsuk a garbó nyakát, hogy így sokkal jobban mutatnak rajta az ékszerek és más kiegészítők – mondta Orton. Arról nem is beszélve, hogy ha kifelé hajtjuk, beleakadhat a rövidebb nyaklánc, ami tovább ronthatja a bolyhosodást.”

Collins ehhez azt is hozzátette, hogy a garbó azért is remek viselet – különösen, ha befelé hajtjuk le a nyakát –, mert nincs még egy olyan ruhadarab, ami ennyire rá tudná irányítani a figyelmet a különleges, ám kisebb méretű, szolidabb nyakláncokra.

  • Elrejthetjük a sminknyomokat. Orton a videóban arra nem tért ki, de ha befelé hajtjuk a garbó nyakát, elrejthetjük vele az esetlegesen rákenődött sminknyomokat. „Sokszor előfordul, hogy csak azután döntjük el, mit veszünk fel, mikor már kisminkeltük magunkat – mondta divatblogger. Ezután áthúzni a fejünkön a garbót igazi nehezített terep. „Ha ilyenkor rákerül néhány folt a garbó nyakára, azt elrejthetjük azzal, ha befelé hajtjuk vissza.
  • Szabályozhatjuk ezzel a módszerrel a nyak magasságát. Ha egy kicsit magasabb vagy alacsonyabb nyakat akarunk, sokkal könnyebben beállíthatjuk, ha nem kifelé, hanem befelé hajtjuk a garbó nyakát. Akár duplán is.

Nem minden garbóval működik a trükk

A divatblogger hangsúlyozta videójában is, hogy akkor sem történik semmi, ha valaki nem így hajtja vissza a garbó nyakát. Ráadásul nem is minden típusú garbónyakkal működik a befelé hajtásos trükk. 

Például azoknál a felsőknél, melyeket direkt úgy terveztek, hogy a nyak szegélye kontrasztban áll a pulóverrel vagy díszítést raktak rá, kifejezetten akkor néz ki jól, ha kifelé hajtjuk vissza. De a vastag, kötött garbóknál vagy éppen az ultrakönnyű anyagoknál sem mutat jól, ha befelé tűrjük vissza. 

„Nyugodtan viseljük úgy a garbónkat, ahogy nekünk kényelmes – mondta Orton. Nincs jó vagy rossz módszer. A garbónyak visszatűrésére az én trükköm csak egy tipp, amit lehet, hogy néha van értelme bevetni.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash, Getty Images