Ezzel szedheted ki az izzadtságszagot a ruhák hónaljából

2023. július 22.
Ha eddig nem lett volna ilyen problémánk, az idei forró nyáron garantáltan meggyűlik a bajunk az izzadtságszaggal. A pamut ruhák bár nagyon kényelmes nyáron, ám nem csak a nedvességet, de a szagot is magukba szívják. Hogyan mossuk ki úgy a ruháinkat, hogy az utolsó szagmolekula se maradjon bennük?
Szódabikarbónával megszabadulhatunk az izzadtságszagtól
  • Izzadtak a ruháink, az ágyneműnk, a sportoláshoz használt felszerelésről nem is beszélve, az izzadtságnak pedig szaga van.
  • Az izzadtságszagtól nagyon nehéz megszabadulni, gyakran egy egyszerű mosás nem is elég hozzá.
  • Ahhoz, hogy maradéktalanul eltávolítsuk a ruháinkból a kellemetlen szagot, csak szódabikarbónára van szükségünk.

Nyáron nem elég, hogy el kell viselnünk a kánikulát, még a ruhák makulátlanul tisztára mosásával is meggyűlhet a bajunk. Az izzadtság ugyanis nem csak sárga foltot hagyhat a ruhák hónaljánál, de az izzadtságszagtól is nagyon nehéz megszabadulni. Gyakran a sima mosás nem is elég, az öblítő vagy mosószer szaga mellett előfordul, hogy még a rendes program után is érződik valamennyi az átható izzadtságszagból.

Nagyon egyszerű házi praktikával megszabadulhatunk a kellemetlen illatoktól. Szódabikarbónára van csak szükségünk hozzá. 

Miért hatásos a szódabikarbóna az izzadtságszag ellen?

A szódabikarbónáról köztudott, hogy remekül működik a szagok eltávolításában, használhatjuk például a hűtőszekrény szagtalanítására is. Mosásnál is bevethetjük például az izzadtságszag ellen. 

Ilyenkor sem kell mást tennünk, csak egy két plusz lépést beiktatnunk a szokásos mosási rutinunkba. Ráadásul ugyanúgy használható a mosógéppel, mint a rendes mosószerünk.

Hogyan szagtalanítsuk a ruhákat szódabikarbónával?

A szódabikarbónás áztatás eltávolítja a kellemetlen izzadtságszagot a ruháinkból

A szódabikarbónás áztatás eltávolítja a kellemetlen izzadtságszagot a ruháinkból

Mutatjuk, hogyan készítsük elő az átizzadt ruhákat, ágyneműket mosáshoz, hogy minél hatékonyabban eltávolítsuk belőlük a kellemetlen izzadtságszagot.

Hozzávalók a mosáshoz:

  • szódabikarbóna
  • víz
  • egy nagy vödör vagy lavór, esetleg a kád, mosdókagyló
  • mosószer

Így mossuk ki a ruhákat lépésről lépésre az izzadtságszag elűzéséhez:

  1. Az edényben vagy a kádban öntsük össze a mosószereket a vízzel, jól keverjük el, míg a szódabikarbóna el nem olvad teljesen.
  2. Áztassuk bele a szódabikarbónás-mosószeres vízbe az izzadt ruhákat, ágyneműt. Telejsen merítsük el a ruhát az oldatban.
  3. Hagyjuk legalább 15 percet ázni a ruhákat, de akár 24 órán át is a szódabikarbónás vízben hagyhatjuk a textileket, ha nagyon erős izzadtságszaguk volt.
  4. Vegyük ki az áztató vízből a ruhákat, csavarjuk ki, majd tegyük a mosógépbe és a rendes mosási programon mossuk ki.
  5. Teregessük ki a ruhát és élvezzük a friss, izzadtságszagtól mentes illatát!

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash