A pozitív gondolkodás hasznos lehet, de nem mindegy, hogyan csináljuk

2023. augusztus 19.
Gondolkodj pozitívan – halljuk sokszor. De mikor és hogyan érdemes megfogadni ezt a tanácsot? Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus válaszol.

Az előző részben kiveséztük a „Higgy magadban!” frázis félreértelmezését és a mondat valódi értelmét is. Most nézzük meg ennek a biztatásnak a közeli rokonát, amely így szól: „Gondolkozz pozitívan!”

Sokan mondják ezt manapság, hiszen olyan kis vidám és optimista szlogen ez, szinte azonnal feltölt energiával, és mosolyt csal az arcunkra. Igaz is, gondoljuk magunkban, félre az állandó borúlátással és pesszimizmussal, félre az aggodalmakkal és a félelmekkel, félre mások és önmagunk becsmérlésével! Gondolkodjunk pozitívan, és csakis a jó dolgokra koncentráljunk!

Annyira jól hangzik, nem? Akkor mi a gond vele?

Nos, ha megfelelően használjuk ezt a mondatot, akkor semmi. A probléma a nem megfelelő használatával van. Mit jelent ez?

Azt, hogy vannak olyan helyzetek, amikor bizony pont az (lenne) a feladatunk, hogy szembenézzünk az élet negatív oldalával: a sötét dolgokkal, a fájdalmas eseményekkel, a félelmeinkkel, a szenvedéssel, a valós és a lehetséges veszteségekkel, embertársaink gyarlóságaival, vagy éppen önmagunk sötét oldalával. És ez bizony sokszor kényelmetlen és fájdalmas érzés. Viszont az egészséges lelki élethez elengedhetetlen az, hogy a fényes mellett az élet sötét oldalát is tudomásul vegyünk. Amint szembenézünk ezekkel az ijesztő dolgokkal és elfogadjuk a létezésüket, abban a pillanatban bátorságot mutatunk – ezzel pedig megacélozzuk az önbizalmunkat, és hatalmasat lépünk előre a személyiségfejlődésben.

Ha viszont egyáltalán nem akarunk tudomást venni a sötét dolgokról, és elfordítjuk a fejünket, ha szenvedést látunk, legyintünk mások fájdalmaira, a szőnyeg alá söpörjük a kényelmetlen érzéseket, és amikor felbukkan bennünk egy negatív gondolat, rögtön elkezdjük azt szajkózni, hogy „ugyan már, csak gondolkodj pozitívan!” – vagyis ezzel eltereljük a figyelmünket, hogy ne kelljen szembenéznünk a negatív gondolatokkal –, akkor bizony káros az, amit teszünk. Ez ugyanis menekülés a realitás elől. Az pedig nem vezet semmi jóra.

De akkor használhatjuk megfelelően ezt a mondatot?

Szerző: Nagy Anikó (coach és pszichológus), Fotó: Getty Images

A teljes cikket keresd Anikó oldalán!