Ezeket tedd, ha meg akarod tartani azokat, akiket szeretsz

2023. július 07.
Sajnos gyakran elfelejtjük, hogy szeretetkapcsolatainkról ugyanúgy gondoskodnunk kell, mint egy érzékeny virágról. Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus hasznos, gyakorlatias tippekkel segít, hogy könnyebben odafigyelhessünk szeretteinkre.

A mai világban egyáltalán nem könnyű a kapcsolatainkat ápolni. Sokszor „nincs rá idő” a folytonos rohanás és az ezer más tennivaló mellett. Az állandó stressz miatt sokszor egymással is türelmetlenebben és durvábban bánunk. Vagy éppen az okozza a nehézséget, hogy fizikailag távol vagyunk egymástól.

Épp ezért most mutatunk 5 tippet, hogy hogyan tudjuk ápolni a kapcsolatainkat a nehézségek ellenére is:

1) Szánj időt a fontos kapcsolataidraHa kell, akkor akár írd be a naptáradba, hogy pontosan hol, mikor és kivel találkozol, és mennyi időre. Különíts el ezekre a találkozásokra annyi időt, amennyire csak szükségetek van, és erre az időre semmilyen más fontos tennivalót ne tervezz be.

2) Amikor úgy érzed, hogy feszült és kimerült vagy, akkor a kapcsolataid ápolását először önmagaddal kezdd: próbálj meg megnyugodni és ellazulni, akár csak pár percre is. Ehhez találsz néhány egyszerű gyakorlatot itt és itt is, amiket akár néhány másodperc alatt is megcsinálhatsz, bárhol és bármikor. Ha először önmagadat nyugtatod meg, utána másokhoz is sokkal kedvesebben és türelmesebben tudsz majd szólni.  

szeretet-parkapcsolat

3) A távol élő szeretteiddel rendszeresen tartsd a kapcsolatot! A virtuális térben ez ma már nagyon egyszerű. Rendszeresen írj nekik, vagy hívd fel őket, és beszélgess velük! Ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy erről elfeledkezni, akkor ezt is nyugodtan írd be előre a naptáradba, hogy minden X napon Y órakor felhívod őket.

4) Küldj nekik egy kézzel írt levelet vagy képeslapot! Ma már ritkán küldenek az emberek egymásnak kézzel írt üdvözlőlapokat. Pedig annyira jól tud esni, amikor te kapsz egy képeslapot egy szerettedtől, nem igaz? Látod, mások is így vannak ezzel. 

5) Adj nekik valamit, ami örömet okoz nekik! Ez lehet az imént említett képeslap, vagy egy olyan ajándék, amiről tudod, hogy szeretik, vagy amire már régóta vágynak. Pl. ha van rá lehetőség, akkor egy kis együtt töltött minőségi idő, ami lehet akár egy nagy beszélgetés egy tea mellett vagy séta közben, vagy akár egy közös filmnézés. Vagy adhatsz nekik egy olyan szívességet is, amely most nagy terhet venne le a vállukról. Vagy akár írhatsz nekik egy őszinte levelet, amelyben megköszönöd mindazt, amit tettek érted. Vagy készíthetsz nekik egy vicces stílusú elismerő oklevelet is! Vagy akár egy fotómontázst az örömteli közös pillanataitokról. Te tudod, hogy minek örülnének most a legjobban.

Összefoglalásként tehát: ápoljuk a kapcsolatainkat és vigyázzunk rájuk. Vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra, hiszen mindannyiunkból csak egy van.

Szerző: Nagy Anikó (coach és pszichológus), Fotó: Getty Images

A teljes cikket keresd Anikó oldalán!