Ezt eszi a 101 éves neurológus nap mint nap

2023. augusztus 24.
Sokáig szeretnénk élni? A 101 éves neurológus elárulta, ő mit eszik egész nap, hosszú évek óta. Lehet, hogy érdemes ellesnünk néhány fogást tőle.
Dr. Howard Tucker 101 éves neurológus étrend
  • Dr. Howard Tucker 101 éves, és ma is teljes munkaidőben dolgozik neurológusként.
  • Az orvos elárulta, mit eszik nap mint nap.
  • A hosszú élet titka úgy tűnik, a főleg gyümölcsből, zöldségekből és halból álló étrend.

1922. július 10-én született Dr. Howard Tucker az amerikai Clevelandben. Feleségével 66 éve házasok, és még ma is teljes munkaidőben dolgozik. Biztos, hogy a genetikának is hatalmas szerepe van abban, hogy még mindig ilyen jó erőben van és szellemi képességei is élesek maradtak, ám az orvos meggyőződése, hogy ebben kulcsszerepe van az étrendjének is a szerető emberi kapcsolatok és a fiatalos életfilozófiája mellett.

Dr. Tucker még ma is aktív. Hetente néhányszor 4-5 kilométert fut a futópadon, mindig is mértékletes ember volt és sohasem dohányzott. Egy beszélgetésben a 101 éves neurológus azt is elárulta, hogy néz ki egy napi étrendje. Ez azért is fontos, mert az étkezés és a hosszú élet közötti összefüggést már tudományosan is bizonyították. A megfelelő tápanyagok bevitele megvéd a krónikus betegségek kialakulásától, a diabétesztől, bizonyos ráktípusoktól és szívbetegségektől.

Reggelire gyümölcsöt és gabonát eszik a 101 éves neurológus

Dr. Tucker és felesége szezonális gyümölcsöket mindig eszik reggelire. Télen ez általában citrusféléket, narancsot, mandarint jelent, nyáron a görögdinnye a kedvencük. Általában felaprítják a mindenféle gyümölcsöt és müzlivel fogyasztják. 

Zsírszegény tejet isznak, de inkább teát öntenek a poharukba reggel. A fekete és a zöld tea a kedvencük. (A legjobb gyulladáscsökkentő hatású teákról itt írtunk.)

A 101 éves neurológus általában kihagyja az ebédet

Gyakran inkább nem ebédel Dr. Tucker. Ennek oka az, hogy a déli evés után gyakran elnehezült, nehezebben ment a koncentráció a munkában. A délutáni álmosságot megelőzi azzal, ha kihagyja az ebédet.

Ezt nem nevezné időszakos böjtölésnek, mivel ott szigorúan veszik azt az időablakot, amikor a diétázó ehet. Ráadásul a neurológus célja nem is a fogyás azzal, hogy nem ebédel. Ráadásul az is fontos, hogy az időszakos böjt nem is igazán ajánlott idősebb korban, ahogy várandósság alatt is kifejezetten egészségtelen.

Vacsorára halat és zöldséget fogyaszt a neurológus

A neurológus elmondása szerint rendszeresen halat és zöldségeket vacsorázik. Brokkoli például gyakran kerül a tányérjára, az az egyik kedvence. Húst viszont csak nagyon ritkán eszik. 

Nyalánkságot is este eszik, vacsora után. Ez általában gyümölcs, néha egy kis fagylalt. Süteményeket – tortát vagy pitét – viszont csak nagyon ritkán fogyasztanak feleségével. 

Dr. Tucker vacsorája és étrendje alapvetően a mediterrán diétát követi, ha nevesíteni akarjuk. Erről már régóta tudjuk, hogy ez bizonyult a legegészségesebb étrendnek. Túlnyomórészt zöldségek, egészséges zsírok (például olívaolaj), sovány fehérje (főként omega-3-ban gazdag halak) és összetett szénhidrátok (teljes értékű gabonafélék) szerepelnek. A tudományos kutatások szerint ez az étrend az igazi, ha hosszú életet szeretnénk, hiszen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, javítja az agy egészségét.

Forrás: Insider, fotó: Getty Images