Ezek a világ legidősebb emberének tanácsai a hosszú élethez

2023. február 18.
Január 17-én, 118. életévében elhunyt az addigi csúcstartó, a francia Lucile Randon, így jelenleg a Guinness Rekordok Könyve szerint az 1907-ben született María Branyas Morera a legidősebb ember a világon.
Ezek a világ legidősebb emberének tanácsai a hosszú élethez

A most 115. évében járó María Branyas 1907. március 4-én született San Franciscóban, egy évvel azután, hogy szülei Spanyolországból az Egyesült Államokba emigráltak. A következő nyolc évben a család Texasba és New Orleansba költözött, majd visszatértek Európába és Katalóniában telepedtek le. Talán az is segített neki egészségesnek maradni, hogy hozzáment Joan Moret katalán orvoshoz. Élete során három gyermeknek adott életet, akiktől 11 unokája és 13 dédunokája született.

Még gyerek volt, amikor kitört az első világháború, majd az 1918-as spanyolnátha. Fatal nő volt, amikor kirobbant a spanyol polgárháború, a második világháború, majd idős korában megérte a 2020-as Covid-járványt is. Branyas viszont nem nem az új rekorddal, vagyis a korával került címlapokra, hanem azzal, hogy 2020 májusában túlélte a koronavírus-fertőzést, éppen akkor, amikor Spanyolország lett a járvány egyik ledurvábban sújtott országa – sőt, egészen addig ő volt a pandémia legidősebb túlélője, amíg Lucile Randon el nem kapta a vírust.

María tanácsai a hosszú élethez

De vajon mi lehet a titka a világ legidősebb emberének? „Rend, nyugalom, jó kapcsolat a családdal és a barátokkal, kapcsolat a természettel, érzelmi stabilitás, ne aggodalmaskodj, ne bánj meg semmit, sok pozitivitás és maradj távol a toxikus emberektől” – a Guinness Rekordok Könyve szerint ez az, aminek Branyas a hosszú életét köszönheti.

Ezek a világ legidősebb emberének tanácsai a hosszú élethez

María Branyas Morera

„Úgy gondolom, hogy a hosszú élettartam a szerencsés életről is szól. Szerencse és jó genetika” – fogalmazott az idős hölgy. Pedig a családjában nem mindenki volt olyan szerencsés, hogy hosszú életet éljen, édesapja például tuberkulózisban halt meg az Egyesült Államokból Spanyolországba tartó óceáni úton. Az út elég nehézkes volt: az első világháború alaposan megnehezítette a hazajutást, a hajónak Kubán és az Azori-szigeteken is keresztül kellett vágnia.

Maríát az is biztosan frissen tartja fejben, hogy igyekszik lépést tartani a technológiai fejlődéssel, hiszen fiatalkorában még teljesen máshogy működött a világ. Az esküvőjük napján többórás várakozás után tudták meg, hogy a pap, aki összeadta volna őket, váratlanul meghalt. A templomban viszont nem volt telefon, amiről másik lelkészt hívhattak volna, így a családnak autóba kellett ülnie, hogy új tiszteletest keressenek. Ma már María is szívesen használja közösségi médiát, és kimondottan kedveli a digitális kommunikációt: hangot szöveggé alakító eszközt, illetve Twittert is használ, hogy kapcsolatban maradhasson szeretteivel.

„Senki nem él örökké – írta a Twitteren újév napján. – Az én koromban az új év ajándék, szerény ünneplés, gyönyörű utazás, a boldogság pillanata. Élvezzük együtt az életet.”

Forrás: Guardian, Fotó: Guinnes Rekordok Könyve, Getty Images