Csak kivételes intelligenciával lehet észrevenni a hibát a képen

2023. augusztus 29.
Az alábbi fejtörőnél nemcsak a figyelmünket, de logikai képességeinket is be kell vetnünk a megoldáshoz. Vigyázat, kivételes intelligenciára lesz szükség a megfejtéshez!
  • Az alábbi fejtörő nemcsak figyelmünket, de logikai képességeinket is próbára teszi.
  • Figyeljük meg a részleteket és próbáljuk azok alapján levonni a következtetéseinket.
  • Bár a kép megfejtéséhez kivételes intelligenciára lesz szükség, a fejtörő jó módszer lehet egy kis napközbeni agytornára is.

Vannak népszerű netes optikai illúziók és fejtörők, amik leginkább a figyelmünket teszik próbára: ezeknél általában nagyon hasonló képek közötti különbségeket kell felfedeznünk, valamilyen elrejtett részletet kell megtalálnunk, esetleg ki kell szúrnunk a kakukktojást a rajzon. Az alábbi feladvány ennél tovább megy, itt ugyanis nem elég megfigyelnünk a képet – értelmeznünk kell a látottakat, és azok alapján kell logikai következtetéseket levonni. Így tehát ez a fejtörő sokkal komplexebb módon mozgatja meg az agyunkat, és épp ezért kivételes intelligenciára és átlagon felüli kognitív képességekre lesz szükség a megfejtéséhez.

Első lépésként persze érdemes alaposan megfigyelni a látottakat, tekintetünkkel végigpásztázni a részleteket. Közben tegyük fel a kérdést magunknak, hogy mit látunk, és hogy milyen kapcsolatban állnak a kép egyes elemei egymással  – itt már magasabb végrehajtó funkcióinkat is bekapcsoljuk a folyamatba.

Észreveszed a hibát a képen?

Az alábbi illusztráció láthatólag egyszerű. Nincsen rajta sok részlet, egy békés hangulatú, épülettel tarkított tájképet mutat. Valami azonban kétségkívül nincsen rendben vele – a feladatunk, hogy felfedezzük ezt a részletet! Ne aggódjunk, a trükkös fejtörő megfejtéséhez nincs szükség különösebb lexikális tudásra, a józan észre, a hétköznapi logikára kell támaszkodnunk, ha meg akarjuk oldani. Hallgassunk az ösztöneinkre és próbáljuk meg nem túlgondolni a dolog, így van a legtöbb esélyünk megtalálni a választ.

Ha tehát szeretnéd tesztelni magad, és ellenőrizni, hogy vajon valóban kivételes intelligenciával rendelkezel-e, nézd meg alaposan a lenti fejtörőt. Az igazi zseniknek alig 40 másodperc elég a megoldáshoz: ha szeretnéd ellenőrizni, hogy közéjük tartozol-e, indítsd az órát!

Mutatjuk a képet, kezdődhet is a kihívás!

Sikerült megtalálnod a megoldást? Ha szeretnéd ellenőrizni a válaszodat vagy megnézni a helyes megfejtést, görgess lejjebb!

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt az IDŐ a megoldásra…

A feladat valóban nem könnyű, de azért igyekszünk egy kis segítséget adni a megfejtéshez. Próbáljuk megfigyelni a kép hátterét és az előtérben álló épületet, vessük össze a kettőt, keressünk összefüggéseket! Gondoljuk át a természeti jelenségeket, értelmezzük a háttér jellegzetes színeit, próbáljunk ezekből kiindulni.

Ha mindezt alaposan átgondoljuk, hamar világossá válhat, hogy míg az óra körülbelül délután kettőt mutat, addig a nap már lemenőben van – márpedig ez nem lehetséges ilyen korai időpontban.

Ha kipróbálnád magad más, hasonlóan nehéz feladványokban is, próbáld ki ezt a fejtörőt is, ahol azt kell megmondanunk, melyik lufit tartja a képen látható kisfiú.

Forrás: GPuzzles