Proffee: napindító fehérjekávéra esküsznek a fitneszguruk

2023. augusztus 29.
Nemrég még vajat vagy narancslevet volt menő a reggeli kávéba önteni, most azonban mindkettőt lesöpri a trenddobogóról a magas fehérjetartalmú proffee, azaz a protein coffee. Ráadásul a szakértők is azt mondják, hogy ez most tényleg megéri a hype-ot!
A proffee, azaz a fehérjekávé az idei év új fitneszőrülete.

A fehérjekávé (más néven „proffee”) nagyszerű módja annak, hogy az ember csillapítsa az éhségét az ébredés pillanatától az első igazi étkezésig. Ráadásul a reggeli tejeskávét extra krémesre varázsolja, erős utóíz nélkül!

A fehérjeporok hihetetlenül széles ízválasztékkal rendelkeznek, így biztosan nem fogjuk megunni a reggeli fehérjekávénkat. Csoki, vanília, fahéj vagy éppen csokiskeksz-ízűvé is varázsolhatjuk a reggeli feketét, de az ízkombinációknak valóban csak a képzelet szabhat határt.  

A fehérjekávé eredetileg az alacsony szénhidráttartalmú, ketogén étrendnek köszönhetően vált népszerű reggeliopcióvá. Ez az étkezési irány a szénhidrátokkal szemben a fehérjét és a zsírt helyezik előtérbe, így váltják ki a ketózisnak nevezett állapotot, amikor is a szervezet a szénhidrátok helyett a zsírt égeti el energiaként – magyarázza Christa Brown, cukorbetegek gondozására és női egészségre specializálódott dietetikus.

A proffee azonban nem csak a ketogén étrendet követőknek remek választás: ha kevesebb szénhidrátban gazdag ételt, nassolnivalót és italt próbálunk fogyasztani, miközben javítanánk kicsit a fehérjebevitelünkön, akkor a proteinkávé szuper opció lehet. Már egyetlen adagolókanálnyi fehérjeporral 25-30 gramm fehérjével a testünkben kezdhetünk neki a napnak! 

Érdemes a reggeli kávét a napi testmozgás utánra időzíteni

Mire jó a proffee? 

Tökéletes edzés előtti löket

A proffee tökéletes edzés előtt, mert koffeint tartalmaz, ami növeli az energialöketet, és fehérjét, ami segít fenntartani az izomtömeget, valamint építi a szöveteket és a csontokat. Ha csak a koffein nélküli fehérjére vágynánk, koffeinmentes kávéval is teljesen fair játék! A szakértő szerint az edzőterem előtti fehérjefogyasztás segíthet abban, hogy az energiaszint egész nap stabil és egyenletes maradjon.

Ízletesebbé teszi a kávét

Aki szereti az ízesített kávékat és tejes italokat, annak az ízesített fehérjeporok használata a kávéban ugyanazt az ízhatást érheti el, csak éppen a hozzáadott kalóriák és zsírok nélkül. 

Csökkenti a szorongást

Ugyan a fekete kávé önmagában néha felerősítheti a szorongást és emésztési zavarokat is okozhat, ha fehérjével együtt, akár tejtermékkel vagy diótejjel is keverve isszuk, enyhítheti a koffein hatását és elősegítheti a jobb emésztést. 

Segít a fogyásban

A magas fehérjetartalmú reggeli elfogyasztása jobban stabilizálhatja a vércukorszintet és megelőzheti a napközbeni glükózingadozást, mint egy magas szénhidráttartalmú étkezés. Segíthet a testsúlycsökkentési célok elérésében is, mivel egész nap felpörgetve tartja az anyagcserét, ráadásul hosszabb időre elnyomja az éhségérzetet is. 

Forrás: WomensHealth, Fotó: Getty Images